Compania KLM Royal Dutch Airlines a anuntat duminica ca un zbor test pe care l-a efectuat cu o zi inainte a decurs fara probleme, iar motoarele sau alte parti ale aeronavei nu au fost afectate de cenusa vulcanica, transmite Reuters. Operatorul olandez are programate noua zboruri test in cursul zilei de duminica.

"Nu am descoperit nimic neobisnuit si nici o neregularitate, lucru care arata ca atmosfera este curata si sigura pentru zbor", a declarat un purtator de cuvant al KLM, care este parte a grupului Air France-KLM. Zborul de sambata a avut loc la 13.000 de metri altitudine.

Duminica, compania olandeza a mai efectuat un zbor test de la Amsterdam la Dusseldorf, pentru a vedea impactul cenusii vulcanice asupra avioanelor. Un aparat Boeing 737 cu un echipaj de 20 de persoane a decolat de pe aeroportul Schiphol, aterizand in siguranta in Germania. In cursul zilei, KLM va mai efectua inca opt zboruri.

Sambata, un avion de pasageri al companiei Lufthansa, fara calatori la bord, a zburat intre Munchen si Frankfurt, in ciuda faptului ca spatiul aerian german este inchis pentru zboruri comerciale din cauza norului de cenusa vulcanica. Avionul de pasageri a zburat la circa 3.000 de metri altitudine, mult sub cea de croaziera obisnuita (10.000 de metri altitudine). Alte noua zboruri au fost efectuate sambata de Lufthansa, care a anuntat ca inspectiile ulterioare n-au indicat "stricaciuni la parbrizul cabinei, la fuselaj si niciun fel de impact la motoare".

Si Air France va efectua duminica un zbor test, a anuntat autoritatea aviatica de la Paris. Un test similar va avea loc in Italia.

In cursul saptamanii trecute, HotNews.ro a relatat povestea unui fost pilot britanic pe avioane de pasageri, care in urma cu 28 de ani s-a aflat la mansele unui avion care a trecut printr-un nor de cenusa vulcanica. "Motoarele au cedat pur si simplu. Nu vedeam nimic in afara parbrizului si jumatate dintre aparatele electronice care ne ajuta la aterizare nu functionau", a declarat Eric Moody, fost pilot al companiei British Airways.

Incidentul relatat de Moody s-a produs la 24 iunie 1982. Avionul City of Edinburgh pilotat de capitanul Eric Moody, un Boeing 747-236B, efectua o cursa intre aeroportul Heathrow din Londra si Auckland, cand a zburat direct intr-un nor de cenusa vulcanica provenita de la Muntele Galunggung din Indonezia. Toate cele patru motoare ale aparatului au cedat, iar avionul a plutit prin aer pentru 15 minute. Dupa ce avionul a iesit din norul de cenusa, motoarele au repornit si aeronava a aterizat cu bine la Jakarta.