Circa 100.000 de persoane au participat, sambata, la Varsovia, la o ceremonie funerara in memoria celor 96 de victime ale dezastrului aviatiac de la Smolensk, de la sfarsitul saptamanii trecute, transmite BBC. Sirenele de alarma au sunat sambata in capitala poloneza, pentru a marca cele sapte zile care au trecut de la tragedia aviatica. Sicriele lui Lech Kaczynski si ale sotiei sale Maria vor fi transportate la Cracovia cu un avion militar.

UPDATE ora 14.30 Papa Bendict al XVI-lea a transmis solidaritatea sa cu "polonezii indurerati"

UPDATE ora 14 Presedintele interimar Bronislaw Komorowsk: Cu totii simtim durerea

UPDATE ora 13 Sirenele de alarma si clopotele bisericilor au marcat inceputul ceremoniei.

In accidentul de saptamana trecuta, produs in apropiere de Smolensk, si-au pierdut viata presedintele Lech Kaczynski, sotia sa Maria, precum si lideri politici si comandanti militari din Polonia.

Sirenele au sunat sambata dimineata la Varsovia.

Symboliczne pożegnanie. Minuta ciszy (Polsat News)

Ceremonia funerara de sambata a avut loc in cea mai mare piata din Varsovia, Piata Pilsudski, a inceput la ora 13 (ora Romaniei) si a durat circa patru ore. Fiecare din cele victime a fost reprezentata de o fotografie imensa.

Mii de oameni au purtat steaguri poloneze, la care aveau atasata o panglica neagra. Unii dintre cei prezenti au plans pe durata ceremoniei.

Primaria din capitala poloneza a anuntat ca a interzis vanzarea de bauturi alcoolice sambata, iar transportul public si parcarile au fost gratuite, pentru a permite unui numar cat mai mare de oameni sa participe la ceremonii. Ecrane TV imense au fost instalate in piata si in parcul din apropiere.

Slujba a fost oficiata de inalti prelati polonezi si de trimisul Vaticanului, cardinalul Angelor Sodano.

Dupa slujba, sicriele presedintelui polonez si ale sotiei sale au fost duse la catedrala Sf. Ioan, urmand ca ulterior sa fie transportate la Cracovia.

Piata Pilsudski este locul traditional pentru organizarea unor evenimente publice in Varsovia. In acest loc, Papa Ioan Paul al II-lea a tinut o slujba publica in 1979, in timpul primei sale vizite in tara natala dupa instalarea la Vatican.

Zeci de demnitari straini, intre care presedintele american Barack Obama, liderul rus Dmitri Medvedev si presedintele francez Nicholas Sarkozy, sunt asteptati sa participe la ceremonia de inmormantare a presedintelui Kaczynski, care va avea loc duminica la Cracovia. Exiista temeri insa ca norul de cenusa vulcanica din Europa va perturba sosirea invitatilor din strainatate. Circa 80 de delegatii straine sunt asteptate duminica la Cracovia.