Autoritatile chiliene au cerut luni sprijinul comunitatii internationale, la doua zile dupa devastatorul cutremur de 8,8 grade Richter a aruncat tara in haos, provocand moartea a cel putin 723 de persoane si numeroase pagube materiale. Echipele de salvare continua sa caute supravietuitori sub daramaturile cladirilor distruse, iar armata incearca sa restabileasca ordinea, dupa ce numarul jafurilor din magazine a crescut alarmant, relateaza AFP.

Guvernul chilian a solicitat oficial, luni, ajutor international pentru a face fata pagubelor suferite in urma seismului de sambata, potrivit unui purtator de cuvant al Biroului ONU pentru coordonarea problemelor umanitare (OCHA), care a precizat ca autoritatile chiliene "au furnizat o lista cu prioritati".

Mai multe tari si organizatii internationale si-au anuntat deja sprijinul: Uniunea Europeana va oferi patru milioane de dolari, Japonia - trei milioane de dolari, iar China a promis un milion de dolari.

De asemenea, secretarul de stat american Hillary Clinton, aflata intr-un turneu in America Latina, a anuntat ca va face marti o oprire in Chile. "Au cerut echipamente de comunicatie, o parte dintre acestea le aducem cu avionul nostru. Alte echipamente vor fi trimise ulterior", a precizat Hillary Clinton.

Ultimul bilant: 723 de morti si pagube materiale de 30 miliarde de dolari

Seismul din Chile a ucis cel putin 723 persoane, a anuntat presedintele in exercitiu al statului Chile, Michelle Bachelet. Potrivit autoritatilor, pagubele materiale sunt estimate la 15-30 de miliarde de dolari.

In total, peste 2 milioane de oameni, un cetatean chilian din opt, au fost afectati de catastrofa. Bilantul anterior, anuntat luni dimineata, indica moartea a 711 persoane.

Oficialii avertizeaza ca numarul victimelor ar putea sa creasca, din cauza "numarului in crestere a celor disparuti".

Intre timp, echipele de interventie continua sa caute supravietuitori, folosind detectoare de miscare pentru a-i gasi pei cei ramasi blocati sub daramaturile cladirilor distruse.

In orasul Concepcion - al doilea din Chile, cu peste 500.000 de locuitori - situatia a scapat de sub control, iar autoritatile depun eforturi majore pentru a restabili ordinea. Armata a fost chemata in sprijinul politistilor, care incearca in zadar sa opreasca jafurile din magazine. Ramasi fara hrana, apa potabila si electricitate, sinistratii au luat cu asalt supermarketurile si depozitele din oras.

Fortele de securitate au folosit gaze lacrimogene si tunuri cu apa pentru a dispersa multimile de talhari. De asemenea, au fost instituite restrictii de circulatie pe timpul noptii, pentru a preveni jafurile. Circa 160 de arestari au fost efectuate in randul celor care au incalcat interdictia.

In orasele de coasta lovite de tsunamiul provocat de puternicul cutremur de 8,8 grade, situatia este, de asemenea, dramatica. Potrivit AFP, care citeaza televiziunea de stat, peste 300 de corpuri neinsufletite au fost descoperite numai in Constitucion, un sat de pescari ce a fost maturat de valurile uriase. In portul Talcahuano, peste 20 de barci au fost luate de ape si aruncate pe strazile orasului.