Posturile israeliene de televiziune au calificat drept "o insulta fata de Israel" o fotografie ce-l infatiseaza pe presedintele american Barack Obama vorbind la telefon cu premierul Benjamin Netanyahu, transmite CBSNews. In imaginea realizata in Biroul Oval de la Casa Alba, poate fi observata talpa pantofilor lui Obama, lucru considerat insultator in Orientul Mijlociu.

Presa israeliana sustine ca insulta este similara cu incidentul de anul trecut, cand un ziarist irakian a aruncat cu pantofii spre fostul presedinte american, George W. Bush, aflat in vizita la Bagdad.

CBS afirma ca, in lumea araba, este o insulta sa-ti arati talpa pantofului cuiva. "Nu este neaparat o traditie evreiasca, insa, dupa 60 de ani, Israelul se simte suficient parte a Orientului Mijlociu pentru a fi insultat", precizeaza postul american de televiziune.

Analistii se intreaba daca Administratia de la Washington nu a incercat, prin aceasta imagine, sa-i transmita un mesaj subliminal lui Netanyahu, care continua sa se opuna solicitarilor americane de a opri infiintarea de colonii evreiesti in teritoriile ocupate. In acest context, Channel One TV din Israel a afirmat ca un oficial american i-a spus marti lui Netanyahu in Ierusalim: "Vom schimba lumea. Va rog, nu ne stati in cale". Consilierii lui Netanyahu ar fi interpretat declaratia ca "pe o amenintare".

Premierul israelian urmeaza sa tina un important discurs duminica, interpretat de analisti si ca un raspuns la mesajul catre lumea araba pe care Barack Obama l-a rostit saptamana trecuta in Cairo.