Decizia prim-ministrului spaniol Mariano Rajoy de a demite guvernul din Catalonia si de a forta organizarea de noi alegeri reprezinta un "puci" si un "atac la adresa democratiei", a declarat sambata presedinta Parlamentului catalan, potrivit Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Premierul Rajoy vrea ca parlamentul din Catalonia sa nu mai fie un parlament democratic, iar noi nu vom permite ca acest lucru sa se intample", a afirmat Carme Forcadell intr-un discurs televizat.

"De aceea dorim sa transmitem cetatenilor acestei tari un mesaj de fermitate si speranta. Ne angajam astazi, dupa cel mai grav atac impotriva institutiilor catalane de cand acestea au fost restaurate, sa aparam suveranitatea Parlamentului din Catalonia", a spus ea.

Guvernul de la Madrid a decis sambata, intr-o sedinta extraordinara, activarea articolului 155 din Constitutia Spaniei, care permite suspendarea autonomiei Cataloniei. Premierul spaniol Mariano Rajoy a anuntat la finalul sedintei executivului ca atributiile administratiei catalane vor fi transferate guvernului de la Madrid. Parlamentul catalan ar urma sa fie dizolvat, iar in urmatoarele 6 luni ar urma sa fie organizate alegeri regionale in Catalonia, a declarat Rajoy.