Politia spaniola inca il cauta pe autorul atacului din Barcelona de joi, suspectul principal fiind un marocan de 17-18 ani, Moussa Oukabir. Presa spaniola vorbeste de o celula de 12 teroristi, dintre care cinci au fost ucisi de politie in Cambrils, iar patru au fost arestati, inclusiv fratele lui Mousa Oubakir. Atacurile din cele doua localitati au provocat 14 morti si 130 de raniti, dintre care 17 in stare grava, victimele avand 34 de nationalitati. Barcelonezii au sfidat terorismul adundandu-se in numar mare in centrul orasului si strigand: "Nu ne este frica". Dintre cei trei romani raniti pe Las Ramblas, doi au fost externati, iar al treilea este in stare stabila in spital.

Politia spaniola il cauta pe atacatorul din BarcelonaFoto: Captura YouTube

LIVETEXT, evolutia evenimentelor de joi:

16.47Politia spaniola: Atacurile din Catalonia erau pregatite de ceva vreme. Explozia din Alcanar i-a oprit sa desfasoare un atentat de mai mare amploare

16:00MAE: Doi romani spitalizati dupa atacul din Barcelona au fost externati. Al treilea ranit roman este intr-o stare stabila

15.24 Premierul spaniol Mariano Rajoy a condus o reuniune de urgenta in Barcelona:

El president @marianorajoy presideix la reunió del Gabinet de Crisi del @govern, reunit al departament d'Interior. @KRLS @quimforn pic.twitter.com/jgqBa6if8W

— Interior (@interiorcat) August 18, 2017

15.05 Numarul ranitilor in atacurile din Barcelona si Cambrils este de 130. Dintre ei, 17 sunt in stare critica, iar 30 in stare grava, potrivit serviciilor de urgenta, citate de Reuters.

14.53 O a patra persoana a fost arestata in legatura cu atacurile, scrie presa spaniola.

14.32 Potrivit ultimelor informatii, mortii si ranitii de dupa atacul din Barcelona au 34 de nationalitati:

14.08Mii de persoane s-au adunat in centrul Barcelonei unde, dupa ce au tinut un momemnt de reculegere pentru victime, au inceput sa scandeze in catalana: “No tenim por!” (Nu ne este frica):

13.31 Numarul mortilor a urcat la 14, dupa decesul unie femei ranite joi, au anuntat serviciile de urgenta spaniole

13.26 Imagini cu urmarile atacului din Cambrils au fost publicate de BBC, impreuna cu relatarea unui martor de la fata locului, care a povestit ca unul dintre teroristii impuscati de politie zambea si ii provoca pe cei din fortele de ordine:

13.05Un purtator de cuvant al ministerului de externe de la Berlin a spus ca 13 cetateni germani sunt printre cei raniti in Barcelona, unii dintre ei avand rani grave.

12.22Cotidianul El Pais scrie ca, potrivit primelor investigatii, celula terorista care a desfasurat atacurile din Catalonia era formata din douasprezece persoane. Cinci au fost ucisi de politie in Cambrils, trei au fost arestati de autoritati iar patru, printre care si soferul dubei, sunt cautati de politie.

Anterior, o sursa judiciara declarase Reuters ca celula terorista avea in plan un atac cu butelii de gaz si ca era formata din 8 persoane.

11.59Atacul terorist din Barcelona Un tanar de 17 ani, Moussa Oukabir, este principalul suspect

11.43Victimele atacului de pe Las Ramblas sunt din 24 de tari. O fetita de trei ani a murit. 26 dintre raniti sunt francezi

11.11Cum a ajuns Catalonia sa fie "fieful" jihadistilor din Spania

10.54 Autoritatile care investigheaza atacurile din Barcelona si Cambrils cred ca ar fi putut fi implicata o celula cu opt persoane ce planuia si un atac cu butelii de gaz, a declarat Reuters o sursa judiciara

10.48 Centurile explozive ale atacatorilor din Cambrils erau false, a anuntat seful regiunii Catalonia, Carlos Puigdemont

10:22MAE: A fost identificat un alt roman ranit in Barcelona

10.19Presa spaniola sfideaza terorismul dupa atacurile din Catalonia: "Fara frica"

10.10Barcelona, un oras fantoma

09.49O alta persoana a fost arestata, potrivit politiei catalane.Suspectul a fost retinut in orasul Ripoll, situat la circa 96 km nord de Barcelona, unde fusese arestat joi si unul dintre cei doi barbati aflati deja in custodia autoritatilor, Driss Oukabir.

09.45Misterul incidentului de pe Avinguda Diagonal: Un barbat a fost gasit injunghiat pe locul din dreapta al unei masini ce sparsese un baraj rutier din Barcelona

08.58Trump sugereaza ca teroristii ar trebui executati cu gloante inmuiate in sange de porc: Studiati ce a facut generalul Pershing

08.39 In atacul din Barcelona au fost raniti 26 de cetateni francezi, 11 sunt in stare grava, transmite ministerul de externe de la Paris, citat de Reuters.

08.33 Las Ramblas, vineri dimineata:

08.20 Vineri la pranz, regele Felipe al VI-lea, premierul spaniol Mariano Rajoy, membri ai Executivului, autoritati regionale si locale, precum si liderii opozitiei, vor aduce un omagiu victimelor atacului de joi de la Barcelona. Toti vor pastra un minut de tacere in Plaza de Catalunia din centrul orasului, scrie El Pais.

08.12 Atacatorul de pe Las Ramblas inca este in libertate, a spus vineri dimineata ministrul catalan de interne, Joaquim Form. Acesta a confirmat ca este o legatura intre atentatele din Barcelona si Cambrils. (The Guardian)

08.05 Politia catalana cere tututor celor care au informatii despre atacurile din Barcelona sau Cambrils sa contacteze autoritatile

-------------------

In conditiile in care fortele de securitate il cautau pe soferul dubei, care a scapat plecand pe jos,politia a spus ca a ucis joi noapte cinci atacatori in Cambrils, un oras la sud de Barcelona, pentru a preveni un alt atac, cu centuri explozive.

Sase civili si un politist au fost raniti in Cambrils cand atacatorii i-au lovit cu masina, inainte ca politia sa-i impuste mortal si sa detoneze controlat explozibilii acestora.

Inainte ca duba sa intre in promenada de pe Las Ramblas, o persoana a fost ucisa intr-o explozie intr-o casa din orasul Alcanar, aflat la sud-vest de Barcelona. Cei din casa fabricau explozibili, a spus o sursa din politie pentru Reuters.

Politia a anuntat ca a arestat doua persoane, un marocan si un barbat din Melilla, enclava spaniola din nordul Africii, dar niciunul nu era soferul dubei.

Autoritatile catalane au fost avertizate in urma cu doua luni, de CIA, ca Barcelona si in special zona Las Ramblas sunt vizate de jihadisti, scrie cotidianul El Periodico.

Orasul era o tinta evidenta dupa atacurile din alte orase europene importante, precum Paris, Londra si Berlin, a afirmat agentia americana de informatii.

Monumente din intreaga lume si-au stins luminile sau au fost luminate intr-un mod special in semn deomagiu pentru victimele atacului terrorist de joi, de la Barcelona.