Donald Trump a raspuns la atacul din Barcelona sugerand ca teroristii islamisti ar trebui executati cu goalnte inmuiate in sange de porc, reinviind o relatare a unei povesti de la inceputul secolului 20 despre care istoricii cred ca nu a vut de fapt loc, scrieThe Telegraph.

HotNews.roFoto: Hotnews

Dupa un tweet in care a condamnat atacul de pe Las Ramblas, presedintele american a revenit cu altul.

"Studiati ce a facut generalul SUA Pershing teroristilor cand ii prindea. Nu a mai existat Teroare Radicala Islamica timp de 35 de ani!", a scris Trump pe Twitter.

Acest mesaj face legatura cu un discurs din februarie 2016 al lui Trump, cand acesta era in campanie electorala.

El a facut referire la presupusele masuri ale generalului Pershing - fost guvernator intr-o provincie filipineza cuprinsa de insurgenta - si a sugerat ca ar trebui luate drept model de gestionare a teroristilor.

Presedintele SUA a spus ca, in timpul rebeliunii Moro din Filipine din perioada 1901-1913, generalul John Pershing a executat insurgentii musulmani cu gloante inmuiate in sange de porc.

Istoricii sunt de acord ca au existat eforturi de a-i ofensa pe musulmanii filipinezi, dar nu exista dovezi ale legendei glantelor inmuiate in sange de porc.

Opt istorici contactati de Politifact s-au declarat sceptici ca povestea este adevarata si au spus ca Trump a abordat anapoda subiectul.

Potrivit unei versiuni a legendei, generalul Pershing, care va deveni celebru in calitate de comandant al corpului expeditionar american in Franta in 1917, ar fi dispus executarea a 49 de prizonieri musulmani filipinezi cu gloante inmuiate in sange de porc - un animal impur potrivit traditiei musulmane - acestia fiind ingropati ulterior infasurati in piei de porc, noteaza AFP, citata de Agerpres.

Tot potrivit legendei, el l-ar fi eliberat pe cel de-al 50-lea prizonier pentru a le povesti cele intamplate celorlalti rebeli care - inspaimantati de perspectiva de a nu ajunge in paradis - ar fi depus armele.