Apelul Asociatiei Ad Astra catre cercetatori de a boicota evaluarea proiectelor nationale de cercetare, dupa ce cercetatorii straini au fost exclusi din acest proces, a ajuns in presa internationala.

Sute de cercetatori de la instititutii de cercetare de varf spun ca vor boicota procesul de evaluare a proiectelor nationale de cercetare, nemultumiti fiind de excluderea evaluarilor internationali din comsii, sustineNature, care aduce aminte de apelul Asociatiei Ad Astra catre cercetatorii romani de a refuza sa implice in evaluarea proiectelor.

"Este de neconceput ca o țară din UE să interzică în mod intenționat evaluatorii experților europeni să participe la concursuri naționale pentru finanțarea cercetării", spune Daniel David, prorectorul pentru competitivitate la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. "Doar prin această decizie, concursul de cercetători devine sub influența politică", spune el.

Pe 30 mai, Asociatia Ad Astra, care reuneste cercetatori romani din tara si din strainatate, aindemnat comunitatea stiintifica din Romania "sa boicotezeprocesul de evaluare a proiectelor nationale de cercetare pana la acceptarea de catre minister a utilizarii evaluatorilor internationali atat pentru competitiile deja deschise cat si pentru cele viitoare". Asociatia si-a exprimat anterior "dezacordul ferm" fata demodificarilefacute de Ministerul Cercetarii in componenta si modul de functionare a organismelor consultative.