Mai multe spitale din Marea Britanie au anuntat ca au fost nevoite sa redirectioneze urgentele, vineri, dupa un presupus atac cibernetic la nivel national, transmite Reuters. Anterior in cursul zilei de vineri, guvernul de la Madrid a avertizat ca numeroase companii din Spania au fost atacate de hackeri. Si Telecom Portugalia a fost vizata de un atac informatic, similar celor din Spania si Marea Britanie.

Criminalitate ciberneticaFoto: Flickr

22.40 Atacurile informatice care au paralizat sistemul medical din Marea Britanie afecteaza computere din cel putin 74 de tari

Seria atacurilor informatice de tip "ransomware" care a provocat haos in sistemul medical din Marea Britanie, dar si in randul companiilor din Spania, a afectat computere din cel putin 74 de tari, iar multi experti in securitate IT spun ca sunt corelate, relateaza BBC, citat de News.ro.

Computere din mii de locuri se pare ca au fost blocate de un program care cere plata a 300 de dolari americani in bitcoin.

Un expert de la compania de securitate IT Kaspersky a subliniat ca numarul tarilor in care au avut loc atacuri este inca in crestere.

Mai multi experti care monitorizeaza situatia a legat atacurile de vulnerabilitati publicate de o grupare cunoscuta ca The Shadow Brokers, ce a revendicat recent un furt de instrumente pentru hacking furate de la Agentia Nationala pentru Securitate a SUA, NSA.

Un upgrade pentru a corecta vulnerabilitatea la acest tip de instrumente a fost lansat in martie de Microsoft, dar este posibil ca multe sisteme sa nu il fi instalat inca.

Unii analisti spun ca infectiile par sa se raspandeasca prin intermediul unui program de tip "worm", care se raspandeste singur intre computere.

"Este un atac informatic major, care afecteaza organizatii din toata Europa, pe scara pe care nu am vazut-o niciodata pana acum", a spus arhitectul de securitate IT Kevin Beaumont.

Conturi de Bitcoin aparent asociate cu virusul ar inceput sa primeasca sume mari de bani.

21.35 Premierul britanic Theresa May a declarat vineri seara ca spitalele britanice nu au fost vizate intentionat in acest atac cibernetic si ca e vorba de un atac la nivel international, scrie Reuters.

"(Acest atac) nu a fost indreptat spre NHS, este un atac international si un numar de tari si de organizatii au fost afectate", a spus May.

18.15: Centrul national pentru securitate cibernetica informeaza ca este la curent cu incidentul informatic si lucreaza cu spitalele si politia pentru a investiga situatia, scrie Reuters.

Sistemul public de sanatate NHS a anuntat la randul sau ca raspunde tuturor incidentelor.

"Suntem la curent cu incidentul de securitate cibernetica si lucram la remedierea acestuia", a declarat un purtator de cuvant pentru NHS Digital, o divizie a NHS ce se ocupa cu chestiuni de IT.

Nu exista deocamdata o reactie din partea Ministerului britanic al Sanatatii.

Anterior in cursul zilei de vineri, guvernul din Spania a avertizat ca un numar mare de companii au fost atacate de hackeri, care au infectat computerele cu programe de tip "ransomware", care blocheaza calculatoarele si cer recompense pentru a reda accesul.

20.35: Telecom Portugalia a fost vizata de un atac informatic, similar celor din Spania si Marea Britanie

"Ca urmare a unui presupus atac cibernetic la nivel national, luam toate masurile posibile de precautie pentru a proteja sistemele si serviciile noastre locale", a anuntat pe Twitter filiala din Merseyside (nordul Angliei) a NHS (National Health System, Sistemul National de Sanatate din Marea Britanie - n.r.).

Printre unitatile afectate sunt si cele din grupul Barts Health, care are in administrare cele mai mari spitale din centrul Londrei - printre care Sf. Bartolomeu si Royal London.

"Ne confruntam cu o perturbate IT majora si sunt intarzieri la toate spitalele noastre", a anuntat grupul.

"Am activat planul nostru de actiune in caz de incident major, pentru a ne asigura ca putem asigura in continuare siguranta si asistenta pacientilor. Ne pare foarte rau ca trebuie sa anulam programarile obisnuite... Ambulantele sunt redirectionate spre alte spitale din vecinatate", a mai informat grupul Barts Health, intr-un comunicat postat vineri pe site-ul sau.

Reuters: ce se stie despre atacul informatic care vizeaza sistemul medical britanic

Serviciul National de Asistenta Medicala din Marea Britanie, NHS, a suferit un atac informatic de proportii vineri, ce a perturbat activitatea spitalelor in toata Anglia, relateaza News.ro citand agentia Reuters, care prezinta o sinteza in legatura cu ceea ce se stie deocamdata despre atac.

- Atacurile afecteaza toata Anglia. NHS a anuntat ca 16 dintre organizatiile sale - dintre care unele includ mai multe spitale - au fost afectate.

- Nu este clar deocamdata daca pacientii au avut de suferit de pe urma atacului.

- Pe langa Londra, probleme s-au inregistrat in Northumbria (nord-est), Merseyside (nord-vest) si Essex (sud). Nu exista informatii privind eventuale atacuri in Scotia sau Tara Galilor.

- NHS a precizat ca este vorba de un atac de tip "ransomware" - un tip de santaj. Utilizatorii computerelor nu pot accesa programele si li se cere sa plateasca sume importante de bani pentru a obtine din nou controlul asupra sistemelor. Informatii aparute in presa sugereaza ca este vorba de un program numit "Wanna Decryptor".

- NHS a dat asigurari ca nu exista dovezi ca au fost accesate date ale pacientilor.

- Un reporter al Helth Service Journal afirma ca atacul a afectat si computerele pentru radiografii, cele care se ocupa de teste de patologie, sistemele telefonice si cele de administrare a pacientilor.

- Un medic a publicat pe Twitter o fotografie cu un computer infectat. Din mesajul afisat reiese ca hackerii cer plata echivalentului a 300 de dolari, in bitcoin, pentru deblocarea datelor. Daca utilizatorii nu platesc in termen de trei zile, suma se va dubla, iar daca plata nu se face pana pe 19 mai, datele vor fi sterse, au avertizat hackerii.

- Agentia Nationala impotriva Infractionalitatii din Marea Britanie a annuntat ca este la curent cu atacul informatics, dar nu a facut alte comentarii.

- Ministrul britanic al Sanatatii, Jeremy Hunt, a discutat cu oficialii insarcinati cu securitatea informatica. Premierul Theresa May este tinuta la curent cu situatia.

- Guvernul spaniol a avertizat ca un numar mare de companii au fost atacate de hackeri care au infectat computerele cu virusi de tip "ransomware".

- Compania Telecom Portugalia a anuntat ca a fost vizata de un atac similar.

- Deocamdata nu se stie cine se afla in spatele atacurilor si nici daca acestea sunt legate.