Statele Unite si aliatii lor europeni nu au nicio aparare impotriva noilor rachete terestre de croaziera pe care Rusia le-a amplasat prin incalcarea unui tratat semnat in 1987, a declarat marti generalul John Hyten, care comanda fortele nucleare americane, potrivit AFP.

"Nu avem aparare impotriva" acestor rachete care "pot ameninta cea mai mare parte a continentului european, potrivit locului unde au fost amplasate", a spus, in fata Congresului, generalul John Hyten.

Statele Unite acuza de mai multi ani ca Rusia dezvolta o racheta de croaziera care incalca tratatul FNI, negociat si semnat de presedintii american Ronald Reagan si sovietic Mihail Gorbaciov.

Acest tratat a condus la distrugerea a circa 2.700 de "euro-rachete" cu o raza de actiune de 500 pana la 5.500 kilometri.

Generalul a apreciat ca SUA si aliatii europeni ar trebui sa "raspunda" la amplasarea acestor rachete, fara insa a spune daca ar trebui sau nu amplasate noi arme pentru a le face fata.

"Fiecare pas pe care il face Rusia" pentru a-si intari avantajul militar asupra tarilor NATO "trebuie sa aiba un raspuns" care nu este "neaparat militar", a spus acesta.

Potrivit expertilor, rachetele de croaziera amplasate de Rusia, denumite de american SSC-8, pot fi cu usurinta dotate cu un focos nuclear.

New York Times a scris ca rusii au instalate aceste rachete in regiunea Volgograd (sud) si intr-un al doilea loc neidentificat.

Rusia a respins acuzatiile americane.

Daca a criticat Rusia pentru amplasarea rachetelor SSC-8, generalul Hyten a apreciat in schimb ca Moscova respecta obligatiile privind tratatul "Noul Start" de dezarmare nucleara, care vizeaza armele nucleare strategice si a intrat in vigoare in 2011.

Acest tratat prevede un maxim de 1.550 focoase nucleare pentru fiecare dintre cele doua tari, respectiv o reducere cu 30% in raport cu 2002.