Turcia va recurge la represalii "de cel mai dur tip" ca raspuns la decizia Olandei de a interzice aterizarea avionului ministrului de Externe turc Mevlut Cavusoglu si de a il impiedica pe ministrul pentru Familie sa intre in consulatul turc din Rotterdam, a declarat duminica premierul Binali Yildirim, potrivit Reuters.

Protest in fata consulatului turc din Rotterdam (Olanda)Foto: Agerpres/EPA

------------

Ora 18:10: Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a participat duminica la un miting al comunitatii turce organizat la Metz cu aprobarea autoritatilor franceze, la manifestatie venind in jur de 800 de persoane. (AFP)

Ora 16:30 Erdogan avertizeaza: Olanda va plati pretul pentru ca a subminat relatiile cu Turcia

Ora 15:40 Guvernul olandez aminteste Turciei, dupa inlocuirea steagului olandez de pe consulat, ca este responsabila pentru siguranta diplomatilor

Autoritatile turce sunt responsabile pentru siguranta diplomatilor olandezi aflati in Turcia, a declarat duminica Ministerul de Externe olandez, ca raspuns la escaladarea tensiunilor dintre cele doua tari, informeaza Reuters.

Ora 15:25 Cavusoglu: Olanda, capitala fascismului (Reuters)

Ora 14:09 Seful diplomatiei turce: Turcia va lua masuri impotriva Olandei pana cand Haga isi cere scuze

Turcia va continua sa ia masuri impotriva Olandei pana autoritatile de la Haga isi vor cere scuze pentru scandalul diplomatic, a declarat sambata ministrul de Externe turc Mevlut Cavusoglu, citat de Reuters.

Ora 12:36Steagul Olandei de pe consulatul din Istanbul, smuls de protestatari si inlocuit cu cel al Turciei

------------

"Am protestat in cel mai dur mod fata de aceasta situatie, si am transmis autoritatilor olandeze ca vor exista represalii de cel mai dur tip. Vom raspunde corespunzator acestui comportament necorespunzator", a aratat Yildirim intr-o declaratie de presa.

Primarul orasului Rotterdam a anuntat duminica dimineata ca politia olandeza a escortat-o pe Fatma Betul Sayan Kaya, ministrul turc pentru Familie, pana la granita cu Germania, dupa ce nu a fost lasata sa intre in consulatul turc si sa se adreseze unei multimi de sustinatori ai lui Erdogan veniti in fata consulatului.

Ministrul a venit cu masina din Germania, unde participa la o serie de intalniri, pana in Olanda, dupa ce guvernul de la Haga a refuzat sambata aterizarea unui avion care urma sa il aduca pe ministrul de Externe turc Mevlut Cavusoglu. Acesta urma sa participe la un miting pro-Erdogan, de promovare a referendumului pentru extinderea puterilor prezidentiale.

Politia anti-revolta olandeza a fost nevoita sa intervina duminica devreme pentru a imprastia sutele de manifestanti adunati in fata consulatului din Rotterdam. Acestia au venit in numar mare in Rotterdam pentru mitingul pro-Erdogan programat sambata.

Executivul turc mizeaza pe campania sa in Europa pentru a transmite mesajul sau diasporei. Aproape 400.000 de persoane de origine turca traiesc in Olanda, scrie AFP.

Criza diplomatica dintre Haga si Ankara are loc cu cateva zile inaintea alegerilor parlamentare din Olanda, programate miercuri, la finalul unei campanii in care islamul a reprezentat o tema majora. Cele mai recente sondaje privind intentiile de vot plaseaza pe locul secund partidul deputatului anti-islam Geert Wilders.

Campania pro-Erdogan din Europa a provocat, de asemenea, tensiuni intre Ankara si Berlin, mai multe orase germane anuland mitinguri pro-Erdogan.

In data de 5 martie, presedintele turc a acuzat Germania de "practici naziste", remarci ce au starnit furie la Berlin si Bruxelles. Erdogan a facut acuzatii asemanatoare la adresa Olandei dupa decizia de a interzice aterizarea lui Cavusoglu pe teritoriul sau.