Vicecancelarul german s-a decis. Sigmar Gabriel, presedintele SPD, nu va candida pentru partidul social-democrat la functia de cancelar. Constient de slaba sa priza la electorat, Gabriel face loc altuia, lui Martin Schulz. Mai ramane ca Schulz sa accepte oficial provocarea, ceea ce e foarte probabil. La finele anului trecut, el a declarat ca renunta la postul de presedinte al Parlamentului European, pentru a se dedica politicii interne. In sondaje, Schulz sta binisor si poate deveni un adversar puternic al lui Merkel, la alegerile din toamna acestui an.

Martin SchulzFoto: AGERPRES

El pare hotarat sa termine „lunga domnie“ a Angelei Merkel. Mai vrea, cu energia, popularitatea si dibacia sa politica, amplificate la Bruxelles, sa sparga pragul momentan de 20%, de care se impiedica SPD. Cu Gabriel varf de lance, acest lucru nu s-ar fi intamplat niciodata, electoratul roz, rosu sau verde fugind buluc in bratele lui Mutti, adica a candidatului „negru”, crestin-democrat.

In cercurile sale si la nivel european, Schulz se bucura de multa simpatie si incredere. E o baza pe care se poate cladi si la nivel de politica interna germana. Preluand mandatul oferit de partidul social-democrat, Schulz va trebui sa se afirme pe scena politica nationala, abordand spinoase teme ca piata muncii, pensiile, sanatatea. Si, desigur, sa ia in coarne spinoasa tema a integrarii imigrantilor si a controlului fluxului de refugiati.

Pana atunci, Schulz va trebui sa-si masoare puterile in cadrul alegerilor regionale din Saarland, Schleswig-Holstein si Nordrhein-Westfalen. Si va mai trebui sa lupte cu ceva: cu atacurile sub centura ale oponentilor politici, potentate de presa partizana acestora.

Inca de anul trecut, doi reputati jurnalisti germani (Gabor Steingart, editorul publicatiei economice Handelsblatt si Jan Fleischhauer, editorialist la Spiegel-online) creau dezbaterea pe tema „poate Germania avea un cancelar fara BAC?“.

Disputa era intre mitul elitelor la varful politicii si egalitatea de sanse in democratie. La acest aspect m-am referit pe larg in articolul de pe Hotnews „Cancelarul fara BAC - mission impossible?“

„Nu am avut pana acum... un sef de guvern fara bacalaureat, nu pentru ca educatia e sic, ci pentru ca functia – mai ales in vremurile hipercomplexitatii – nu cere Small Talk, ci Big Talk”, scria Steingart in ziarul sau.

Cei doi ziaristi de elita erau suparati ca un self-made man ca Schulz, care vorbeste cursiv cateva limbi straine si a reusit sa ajunga la varful parlamentarismului european ar putea avea ambitia sa devina si cancelarul lor.