Purtand palarii si caciuli roz, pentru a-l ironiza pe presedinte, sute de mii de femei s-au strans in capitala Washingtonului si in alte orase din lume sambata, pentru marsuri si manifestatii prin care vor sa ii arate lui Donald Trump ca nu vor ramane tacute in urmatorii patru ani, relateaza agentia Associated Press, citata de News.ro. Actrite celebre si militante pentru drepturi civile au luat cuvantul la marsul de la Washington, in timp ce Hillary Clinton a transmis pe Twitter un mesaj de sustinere.

HotNews.roFoto: Hotnews

Urmareste LIVE VIDEO Marsul Femeilor de la Washington:

"Marsaluim astazi (sambata - n.r.) pentru baza morala a acestei natiuni, impotriva careia noul nostru presedinte poarta un razboi", a spus actrita America Ferrera multimii stranse la Washington. "Demnitatea noastra, caracterul nostru, drepturile noastre au fost toate atacate, iar o platforma a urii si diviziunii a preluat puterea ieri (vineri - n.r.). Insa presedintele nu este America (...). Noi suntem America si ramanem aici", a adaugat ea.

Hillary Clinton nu participa la mars, dar le-a multumit pe Twitter manifestantilor pentru ca "se ridica, vorbesc si marsaluiesc pentru valorile noastre". "Intotdeauna impreuna suntem mai puternici", a adaugat fosta candidata la presedintie, reluand unul dintre sloganurile sale de campanie.

Femeile au fluturat pancarte cu mesaje precum "Femeile nu dau inapoi" si "Mai putina teama, mai multa iubire". Ele au criticat atitudinea lui Trump privind avortul, asigurarile medicale, diversitatea si schimbarile climatice.

Associated Press noteaza numarul protestatarilor de sambata de la Washington il depaseste pe cel al sustinatorilor lui Trump care au asistat la ceremonia de investire in functie.

Oficialii locali si organizatorii Marsului Femeilor de la Washington au estimat ca 500.000 de oameni au ajuns deja la manifestatie, iar multimea creste in continuare.

Rena Wilson, din Charlotte, Carolina de Nord, si-a exprima speranta ca femeile ii pot transmite lui Trump mesajul ca "nu pleaca nicaieri".

Joy Rodriguez, din Miami, a venit la mars cu sotul ei, William, si cu cele doua fiice ale lor, in varsta de 10, respectiv 12 ani. "Vreau sa ma asigur ca drepturile lor nu sunt incalcate in urmatorii ani", a explicat ea.

Organizatorii marsului au explicat ca femeile "sufera si sunt speriate" din cauza noului presedinte si vor o voce mai puternica in viata politica.

"In spiritul democratiei si onorand campionii drepturilor omului, demnitatii si justitiei care au trait inaintea noastra, ne alaturam (...) pentru a demonstra prezenta noastra intr-un numar prea mare pentru a fi ignorat", se arata in manifestul protestului.

Marsul a atras numeroase celebritati. Pe langa Ferrara, urmau sa ia cuvantul celebritati precum Scarlett Johansson, Ashley Judd, Melissa Harris-Perry. De asemenea, la protest sunt asteptate Janelle Monae, Maxwell, Samantha Ronson, the Indigo Girls, Mary Chapin Carpenter, Cher, Katy Perry si Julianne Moore.

Ideea unui mars al femeilor a aparut cand mai multe femei au postat pe retelele de socializare mesaje de mobilizare, dupa victoria lui Trump in alegeri. Sute de grupuri s-au alaturat rapid initiativei, militand pentru cauze diverse, de la dreptul la avort, la controlul armelor, schimbare climatica si drepturile imigrantilor.

Desi declaratia de "misiune si viziune" a organizatorilor marsului nu il mentioneaza pe Trump si se concentreaza pe teme ample, inclusiv mesajul din campanie al lui Hillary Clinton, potrivit careia "drepturile femeilor sunt drepturile omului", factorul unificator intre participanti pare sa fie dezaprobarea fata de noul presedinte.

Vineri, protestele izbucnite in cursul ceremoniei de investire au degenerat in violente. Manifestantii au spart vitrine si geamuri, iar politia a dispersat multimea cu gaze lacrimogene si grenade fumigene. Peste 200 de oameni au fost arestati.

  • UPDATE: Organizatorii manifestatiei de la Washington au anulat marsul propriu-zis, pentru ca sunt prea multi participanti

Organizatorii Marsului Femeilor de la Washington au decis ca au venit mult prea multi oameni pentru a putea marsalui de la National Mall catre Casa Alba, a auntat un oficial local citat de Washington Post, scrie News.ro.

Oamenii poarta discutii, scandeaza, canta si flutura pancarte.

"Vor spune multimii ca pot merge in (parcul din fata Casei Albe - n.r.) Ellipse, daca vor, dar nu vor merge pe ruta normala a paradei, pentru ca sunt prea multi oameni", a explicat directorul Agentiei de Administrare a Securitatii si Situatiilor de Urgenta din Districtul Columbiei, Chris Geldart.

O parte dintre manifestanti au pornit deja spre Ellipse, dupa cum arata imaginile publicate pe retelele de socializare.

Manifestantii, care au venit din toata tara, au umplut strazile de la est de National Mall.

Organizatorii, care au cerut initial autorizatie pentru 200.000 de participanti la manifestatie, se asteapta in prezent la peste 500.000 de participanti - un numar mult mai mare decat cel de la ceremonia de investire a lui Trump.

Numarul exact este greu de apreciat, pentru ca plafonul de nori este jos si nu pot fi facute poze din elicopter.

Garniturile de metrou au fost pline cu manifestanti cu palarii roz, iar locurile de parcare din oras erau pline inca de sambata dimineata.

La ora locala 11.00 (18.00, ora Romaniei), 275.000 de persoane calatorisera cu metroul. Vineri, in ziua investirii in functie, pana la aceeasi ora calatorisera 193.000 de oameni in subteran.

In jurul National Mall, zgmotul multimii era atat de puternic incat sunetul de la difuzoare nu se mai auzea. Participantii la manifestatie s-au plans de numarul prea mic al toaletelor portabile.

Situatia este similara si la Chicago, unde organizatorii protestului au anuntat marsul planificat in centrul orasului. In loc, multimea a ramas la locul intalnirii, in Grant Park, pentru a manifesta.