Donald Trump a depus vineri juramantul de investire si a devenit cel de-al 45-lea presedinte al Statelor Unite. In discursul sustinut in fata Capitoliului, Trump a promis sa "transfere" puterea de la Washington catre popor si a vorbit totodata de "un mare efort national" pentru reconstruirea tarii. El a sustinut ca va urma, atat pe plan intern cat si in strainatate, politica "America pe primul loc".

Donald TrumpFoto: Agerpres

Evenimentele de vineri, LIVE TEXT:

02.22 Peste 210 arestari si sase ofiteri raniti la protestele din DC impotriva presedintelui Trump

02.01 John Kelly, confirmat de Senat la conducerea Departamentului pentru Securitate Interna

01.50Festivitatile investirii lui Donald Trump continua cu baluri dupa incheierea paradei

01.00James Mattis, confirmat in functia de secretar al Apararii de catre Senat. Mattis este primul membru confirmat în funcţie al Cabinetului Trump.

23.50Donald Trump a ajuns la Casa Alba, in calitate de presedinte al SUA.

23.40 La cateva cvartale distanta de bulevardul parcurs de coloana prezidentiala in drum spre Casa Alba, au loc in continuare ciocniri intre protestatari si fortele de ordine. O limuzina a fost incendiata

23.17Donald si Melania Trump au urcat din nou in limuzina.

23.13 Donald Trump a coborat din limuzina si saluta multimea, in ciuda protestelor. Noua familie prezidentiala parcurge pe jos o parte din distanta ramasa pana la Casa Alba

23.10 Coloana oficiala ce il duce pe Donald Trump la Casa Alba trece pe langa grupul de protestatari, care il huiduie puternic

22.40Donald Trump a plecat de la Capitoliu si se va instala in scurt timp la Casa Alba

21.25 In jur de 95 de persoane care manifestau la Washington, teatrul unor ciocniri intre protestatari si fortele de ordine in contextul investirii in functie a noului presedinte american Donald Trump, au fost arestate, a precizat un purtator de cuvant al politiei din capitala federala, potrivit AFP.

21.16Noi ciocniri intre politie si manifestantii anti-Trump in centrul Washingtonului

Potrivit corespondentilor AFP, circa 400-500 de protestatari au aruncat cu proiectile inspre fortele de ordine, care au raspuns cu gaze lacrimogene.

21.02 Transfer de putere si pe Twitter: Barack Obama i-a cedat contul @POTUS lui Donald Trump

19.02 Donald Trump sustine discursul la investirea in functie:

  • Noi cetatenii SUA suntem aici, cu toti vom hotari care va fi drumul Americii si al lumii multi ani de acum
  • Suntem recunoscatori presedintelui Barack Obama si primei doamne Michelle pentru acest transfer de putere. Au fost cu adevarat magnifici
  • Dar e o zi de investire diferita. E un transfer de putere catre dvs, va dam puterea dvs, poporului. Transferul de putere se face de la Washington catre popor. Administratia si Guvernul vor fi controlate de popor
  • Sistemul s-a protejat, dar nu a protejat cetatenii. Am aparat granitele altora, refuzand sa le aparam pe ale noastre. Am cheltuit multe miliarde in strainatate, cand infrastructura Americii se prabusea. Fabricile se inchideau una cate una si au fost mutate in alta parte si nimeni nu s-a gandit la milioanele de americani ramasi fara slujbe
  • Acum privim la viitor. Incepand de astazi, o noua viziune va guverna tara noastra. Incepand de astazi, va fi doar America pe primul loc. Fiecare decizie va fi luata in beneficiul muncitorilor americani si familiilor americane. Voi lupta si nu va voi dezamagi niciodata
  • Vom urma doua reguli simple: cumpara si angajeaza ce e din America ("buy American, hire American")
  • Suntem aici intr-un efort national pentru reconstructia tarii. Cand America este unita, America este de neoprit
  • Trump regreta ca America finanteaza "armatele altor tari". El promite sa consolideze vechile aliante si sa creeze altele noi: "Terorismul islamic radical va fi eradicat"
  • Trump face apel la o "noua mandrie nationala", care "va vindeca diviziunile"- "Toti americanii, indiferent de rasa, au acelasi sange al patriotismului. Suntem cu totii o natiune, suntem cu toti sub steagul glorios al Americii"
  • Trump si-a incheiat discursul cu sloganul sau "Vom face din nou America mareata".

19.00 Donald Trump a depus juramantul de investire si devine oficial al 45-lea presedinte al Statelor Unite ale Americii

18.54 Mike Pence a depus juramantul in functia de vicepresedinte al Statelor Unite

18.35 A inceput ceremonia de depunere a juramantului

18.05 Donald Trump a ajuns la Capitoliu, unde va depune juramantul de investitura.

17.53 Barack Obama a parasit definitiv Casa Alba.

Donald si Melania Trump au plecat, impreuna cu Barack si Michelle Obama, spre Capitoliu, unde presedintele-ales va depune juramantul de investitura.

17.46 Mai multe sute de manifestanti mascati si imbracati in negru au provocat incidente in centrul Washingtonului, aruncand cu pietre si spargand vitrine, transmit jurnalistii AFP.

Politia a folosit gaze lacrimogene pentru a-i dispersa. Vitrina unei cafenele Starbucks in special a fost complet distrusa.

17.19Actiunile de pe Wall Street au crescut usor la debutul sedintei de tranzactionare, Dow Jones, Nasdaq Composite si S&P 500 fiind pe plus cu circa jumatate de procent.

16.47 Donald Trump a ajuns la Casa Alba, pentru o ultima intrevedere cu Barack Obama inainte de a depune juramantul.

Donald si Melania Trump urmeaza sa serveasca un ceai cu Barack si Michelle Obama in "Camera Albastra", unul dintre saloanele Casei Albe, iar apoi se vor deplasa impreuna, in acelasi alai, spre Capitoliu.

16.23Activisti care protesteaza fata de preluarea functiei de presedinte de catre Trump au intrat in conflict cu fortele de ordine dupa ce au incercat sa blocheze fluxul de sustinatori ai presedintelui ales catre locul ceremoniei.

16.16: Dupa terminarea serviciului religios, familia Trump va merge la Casa Alba, unde va fi primita de (inca) presedintele Obama. Dupa o discutie in patru, ambele familii vor merge impreuna la Capitoliu

16.06: Trump si sotia sa au ajuns la serviciul religios de la St John's Church. Donald Trump poarta un costum negru si cravata rosie, Melania Trump poarta un costum bleu

15.29 Dolarul a urcat usor vineri, avand insa o evolutie stabila dupa o saptamana agitata care a subliniat incertitudinea tot mai mare privind modul in care se va comporta noul presedinte dupa ce va ajunge la Casa Alba.

Moneda americana este cu 4% mai puternica in raport cu un cos de valute importante fata de cotatiile dinainte de victoria din noiembrie, dar a pierdut 1,3% din valoare pana acum in ianuarie din cauza temerilor privind atitudinea protectionista a lui Trump.

15.21Protestatari care scandau "Fara Trump! Fara KKK! Plecati, rasistilor, fascistilor" au tulburat pregatirile pentru ceremonie.

15.06 Adam Boulton de la Sunday Times subliniaza o ironie a zilei de azi: Cravatele din colectia Donald Trump pentru inaugurare sunt facute in China:

14.51 Primul tweet al lui Trump din ziua in care devine presedinte: "Totul incepe azi. Ne vedem la 11.00 pentru depunerea juramantului. Actiunea continua - Incepe munca".

14.38Chatham House, un thinktank din domeniul relatiilor internationale, destul de discret de obicei, spune ca "o umbra s-a lasat peste America". (The Guardian)

"Inaugurarea de azi are loc intr-o America marcata de ce mai mari divizari pe cale le-am vazut de la Vietnam incoace. Oamenilor si liderilor de pe tot globul le lipseste increderea ca America va fi un partener serios in anii ce urmeaza. Sentimentul de profunda incertitudine care pluteste peste ceremonia de astazi este palpabil", spune Leslie Vinjamuri de la Chatham.

14.31Mai multi politiceni de dreapta din Europa, inclusiv Nigel Farage, fostul lider al Ukip si candidatul prezidential al Frontului Nationala din Franta, Marine le Pen, spune ca abia asteapta "noua era" Trump.

------------------

Cu mana stanga pe biblia folosita de Abraham Lincoln, Donald Trump va depune juramantul si va deveni al 45-lea presedinte al SUA vineri, la ora 19.00 (ora Romaniei). El va tine un discurs in fata Capitoliului american inainte sa conduca parada catre Casa Alba.

Zeci de mii de politisti au fost scosi pe strada in Washigton vineri si au fost instalate bariere pe mai multi kilometri, autoritatile pregatindu-se pentru sutele de mii de persoane care vor celebra sau protesta fata de inaugurarea noului presedinte al SUA, Donald Trump.

La 70 de ani, fara niciun fel de experienta politica, diplomatica sau militara, mogulul imobiliar este gata sa preia fraiele celei mai mari puterii mondiale sub privirea ingrijorata a aliatilor SUA, vizati de mai multe ori de declaratiile sale revoltatoare, uneori contradictorii.

Dupa o noapte la Blair House, resedinta rezervata pentru oaspetii de seama si aflata in fata Casei Albe, Donald Trump si sotia Melania vor lua parte la ora 15.30, ora Romaniei, la un serviciu religios privat la biserica episcopala St. John, aflata in apropierea casei de oaspeti.

Apoi vor merge la Casa Alba unde vor servi ceaiul cu Barack si Michelle Obama, inainte de a merge impreuna spre Capitoliu. Va fi unul dintre cele mai urmarite momente ale zilei. Cele doua familii vor merge impreuna cu o limuzina de la Casa Alba la Capitoliu.