Dreapta populista germana si un sindicat al politistilor au critica luni imigratia "masiva" si "necontrolata", dupa arestarea unui solicitant de azil afgan, in varsta de 17 ani, acuzat de violarea si uciderea unei studente, scrie AFP.

"Suntem bulversati de acest act si vedem in acelasi timp ca avertismentele noastre privind sosirea necontrolata a mii de tineri proveniti din culturi islamo-patriarhale sunt calificate drept populiste", a comentat Jorg Meuthen, unul dintre liderii partidului Alternativa pentru Germania (AfD), miscare populista in plin avant.

Rainer Wendt, seful sindicatului politist DPolG, a apreciat si el, la randul sau, pentru Bild, ca "aceasta victima si multe altele puteau fi evitate, daca tara noastra ar fi fost pregatita pentru pericolele care vin impreuna cu imigratia masiva". Vicepresedintele partidului social-democrat (SPD), Ralf Stegner, a apreciat aceasta remarca drept "stupida".

Vicecancelarul SPD Sigmar Gabriel a amintit si el ca astfel de "crime odioase existau cu mult inainte ca primul refugiat venit din Afganistan sau din Siria sa soseasca" in Germania, avertizand ca guvernul nu va permite "niciun apel la ura rasiala".

"Astfel de atrocitati sunt din nefericire comise de cetateni germani ca si de straini, din pacate nu este o problema noua", spus si Julia Klockner, una dintre liderele partidului conservator condus Angela Merkel.

Arestat vineri, suspectul minor afgan este acuzat de violarea si uciderea unei studente in medicina in varsta de 19 ani, al carei cadavru a fost descoperit in 16 octombrie pe malul unui rau din Freiburg (sud-vest).

Potrivit Biroului european de statistica Eurostat, aproape 90.000 de minori neinsotiti au ajuns in UE in 2015. Peste jumatate dintre ei sunt afgani.

Germania a primit in 2015 890.000 de solicitanti de azil. Aceasta politica de deschidere a cancelarului a generat un avans al tanarului partid anti-islam AfD, in special dupa agresiunile sexuale care au avut loc de Anul nou la Koln (vest), comise in mare parte, potrivit politiei, de migranti.