Noua oameni si-au pierdut viata si alti 16 au fost raniti intr-un atac armat care a avut loc vineri seara in fata unui mare centru comercial din Munchen. Printre morti sunt si adolescenti, iar printre raniti se numara copii, sustin autoritatile. Autorul atacului este un tanar german de origine iraniana, in varsta de 18 ani, care locuia in capitala Bavariei de mai multi ani. Aceasta s-a sinucis la cateva sute de metri distanta de locul tragediei. Nu se stie inca care a fost motivatia atacatorului.

Trupe GSG9 in MunchenFoto: cititor HotNews

Atacul armat a fost lansat cu putin inainte de ora locala 18 ora locala (19 ora Romaniei), la un restaurant McDonald's si a continuat pe o strada adiacenta. Initial s-a vorbit de trei atacatori, care au intrat apoi in centrul comercial situat in apropiere de stadionul olimpic, in nordul orasului, a declarat o purtatoare de cuvant a Politiei. S-a dovedit, insa, in cele din urma ca a fost vorba de o singura persoana, care s-a sinucis.In timpul atacului circulatia mijloacelor de transport in comun a fost oprita iar gara din oras a fost evacuata.

Centrul comercial vizat, care a fost deschis in anii '70 si care este cel mai mare din Bavaria, a fost inconjurat de fortele de ordine, in timp ce elicoptere survolau orasul. Circa 2.300 de agenti ai politiei si armatei germane, inclusiv membri ai fortelor speciale, dar si ofiteri din Austria si Elvetia, au luat parte la operatiune.

Acesta este al treilea atac impotriva civililor care a avut loc in ultimele opt zile in Europa Occidentala.

_____________

03.41 Seful politiei declara ca persoana suspectata ca ar fi autorul atacului este un tanar in varsta de 18 ani, cu dubla cetatenie: germana si iraniana, scrie Reuters. Motivul atacului este "complet necunoscut", a mai spus seful politiei, intr-o conferinta de presa.

03.01 Politia le cere oamenilor sa nu mai publice imagini cu victimele atacului. "Catre toti cei care publica imagini cu victimele: opriti-va! Aratati respect pentru suferinta familiilor", a scris politia din Munchen pe Twitter.

02.55 Politia anunta ca persoana suspectata ca ar fi atacatorul s-a sinucis. Autoritatile au declarat ca "probabil" atacatorul a actionat singur, desi la un moment se vorbea despre trei posibili atacatori. Alerta a fost ridicata in Munchen iar circulatia mijloacelor de transport in comun a fost reluata, anunta autoritatile germane citate de Reuters si The Telegraph.

02.34 Politia spune ca presupusul atacator s-a sinucis si acesta ar putea fi singurul tragator (Reuters)

"Am descoperit in cadrul anchetei ca o persoana care s-a sinucis", a mentionat politia pe Twitter, adaugand ca "este vorba cel mai probabil de autorul atacului, care a actionat singur".

02.18 Politia anunta ca 10 persoane si-au pierdut viata, printre care si un posibil atacator, relateaza Reuters.

01.29 Deutsche Bahn, operatorul national de cai ferate, le permite oamenilor sa doarma trenurile stationate in gari. Numeroase moschei din Munchen vor ramane deschise pe timpul noptii pentru a oferi adapost celor care au nevoie, scrie The Guardian.

01.24 Politia din Munchen scrie pe Twitter ca cel putin 10 persoane au fost ranite in timpul atacului.

01.01 Politia a descoperit un trup neinsufletit, despre care se crede ca ar putea apartine unuia dintre atacator, la circa 1 kilometru de locul atacului

Un al noualea trup neinsufletit a fost gasit la circa 1 kilometru distanta de mallul in care a avut loc atacul armat, a preciat un purtator de cuvant al politiei, potrivit Reuters.

Autoritatile cred ca aproximativ 100 de persoane au fost martore la impuscaturi, a mentionat purtatorul de cuvant, adaugand ca nu se stie daca atacatorii sunt inca in oras sau in jurul acestuia.

00.50 Politia cere ca orice fotografii sau imagini video ce ar putea ajuta autoritatile sa fie trimise catre politie si nu postate online.

00.48: Postul public de radio bavarez anunta ca politia foloseste un robot pentru a investiga un rucsac, transmite Reuters.

00.40: Un martor a declarat pentru televiziunea germana N-TV ca a auzit atacatorul din fata restaurantului McDonalds strigand lozinci impotriva strainilor.

Martorul, pe numele sau Luan Zequiri, spune ca unul dintre atacatori purta cizme si un rucsac. "M-am uitat in directia lui si el a impuscat doi oameni aflati pe scari", a povestit martorul, potrivit The Guardian.

00.37: Media locala transmiste ca o fetita in varsta de 15 ani se numara printre cei morti. Copiii raniti au fost internati la spitalul de copii din Munchen, transmite The Guardian.

00.36 Cancelarul Angela Merkel a convocat pentru sambata, la Berlin, o reuniune a Consiliului federal de securitate, in urma atacului de la Munchen, a informat purtatorul sau de cuvant, potrivit AFP.

"Ministrii in cauza sunt in drum spre Berlin si vom analiza situatia in cadrul Consiliului federal de securitate", sambata, la Berlin, a informat pe Twitter Steffen Seibert.

00.33 Ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier spune ca motivele din spatele atacului sunt inca neclare, transmite Reuters.

"Motivele pentru acest act oribil nu au fost inca pe deplin clarificate - avem in continuare indicii contradictorii", a afirmat Steinmeier intr-o declaratie transmisa prin email.

00.26 Peter Altmaier, seful de cabinet al cancelarului Angela Merkel, a declarat la televiziunea publica germana ca autoritatile nu pot confirma ca atacul de la Munchen este un act de terorism, dar ca nicio teorie nu este exlusa, transmite The Guardian.

"Nu putem exclude ca (atacul) este legat de terorism, dupa cum nici nu putem confirma acest lucru, dar investigam si in aceasta directie (...) Nu excludem nimic, dar nu este nimic clar la acest stadiu, nu stim nimic sigur", a spus Altmaier.

00.22: Trupele de elita antitero apartinand unitatii GSG9 au ajuns in Munchen. Membrii GSG9 - inarmati si mascati, insa imbracati sumar in tricouri si pantaloni scurti - au fost vazuti in vecinatatea politiei locale, informeaza The Guardian. Explicatia pentru imbracamintea sumara ar fi ca acestia pleaca spre locul interventiei imediat ce se da alarma, luand cu ei doar casca, vesta antiglont si arma.

Unitatea GSG9 a fost infiintata dupa atacurile teroriste din 1972 de la Jocurile Olimpice din Munchen, soldate cu moartea a 11 membri ai delegatiei israeliene si a unui politist vest-german, potrivit The Telegraph. 5 din cei 8 teroristi, membri ai grupului Septembrie Negru, au fost si ei ucisi de politistii vest-germani in cadrul unei incercari esuate de a-i elibera pe ostatecii isrealieni. Cei trei teroristi capturati au fost eliberati de autoritatile vest-germane cand Septembrie Negru a deturnat un avion Lufthansa in octombrie 1972. Drept razbunare, Israelul a efectuat doua operatiuni: o infiltrare in Liban in 1973, operatiune cunoscuta sub numele de "Primavara tineretii" si operatiunea "Mania lui Dumnezeu" , operatiune care se pare ca a durat timp de mai multi ani, potrivit Wikipedia. In continuare va prezentam imagini cu trupele de elita germana primite de la un cititor HotNews din Munchen.

00.01 Politia din Munchen spune ca cerceteaza posibilitatea ca unul dintre cei noua morti sa fie unul dintre atacatori. Amintim ca presa germana a relatat, citand surse din politie, ca unul dintre atacator s-a impuscat in cap

23.54 Un inalt oficial a declarat pentru The Washington Post ca patru oameni au fost omorati in interiorul restaurantului McDonands si un altul a fost impuscat fatal in afara cladirii. Oficialul a spus ca una dintre victime a murit la spital.

23.46: Un jurnalist din Munchen a declarat pentru BBC Radio 5 ca una dintre victimele din fata restaurantului McDonalds ar fi un turc in varsta de 18 ani, venit din Grecia. Acesta ar fi fost impuscat de doua ori, in timp ce incerca sa isi impinga sora, pentru a-i salva viata. Tatal sau ar fi suferit un atac de inima si a fost dus la spital, informeaza The Telegraph.

23:39 Politia germana anunta ca exista 9 victime, dar nu se stie daca a noua persoana este unul dintre atacatori (The Guardian)

23:36 Moscheile din Munchen au anuntat ca raman deschise toate noaptea, pentru a adaposti persoanele aflate in dificultate

23.34 Presedintele Klaus Iohannis a postat pe Twitter un mesaj, in limba engleza, in care isi exprima solidaritatea cu Germania in urma atacului din Munchen: "Gandurile mele se indreapta acum catre familiile si apropiatii victimelor si ai celor raniti in oribilul atac de la Munchen. Solidaritate cu Germania"

23:32 Bilantul victimelor a ajuns la 8 morti, potrivit unui anunt postat pe contul de Twitter al politiei germane.

23.31: Politia din Munchen le recomanda oamenilor sa evite locurile aglomerate. Autoritatile au anulat festivalul Tollwod Music, relateaza Reuters.

23.19: O femeie pe nume Loretta a declarat pentru CNN ca era in restaurantul McDonald's, aflat vizavi de mall, cand un barbat inarmat a iesit din toaleta si a inceput sa traga. "El (atacatorul - n.r.) omoara copii (...) Copiii care erau asezati sa manance. Ei nu pot fugi.", a declarat Loretta pentru CNN. Femeia a spus ca atacatorul a strigat "Allahu akbar!".

23.18 Politia din Munchen face din nou apel la evitarea locurilor unde sunt adunati multi oameni

23.12 Ministrul german de Interne Thomas de Maiziere, care se afla intr-un avion spre SUA, unde urma sa-si petreaca concediul, la momentul atacului armat din Munchen, si-a intrerupt calatoria si se va intoarce in tara, a anuntat agentia DPA, citata de Reuters.

Agentia germana de presa precizeaza ca membri ai guvernului german s-au reunit de urgenta vineri seara pentru a evalua situatia din Munchen, insa cancelarul Angela Merkel nu este prezenta.

23:04:MAE le recomanda romanilor din Munchen sa nu paraseasca locuintele si sa evite deplasarile

22:54 Cotidianul munchenez Abendzeitung afirma ca politia federala indica in prezent 7 morti. Pe de alta parte, politia federala din Germania sustine ca nu poate confirma aceasta cifra, relateaza Reuters.

22.53 Nu sunt indicii privind un act legat de terorismul islamic, afirma un purtator de cuvant al politiei din Munchen

De altfel, expertul in materie de terorism Michael S. Smith II semnaleaza pe contul sau de Twitter o "scadere semnificativa a postarilor pe retelele folosite de ISIS dupa ce s-au raspandit informatiile ca atacul ar putea fi opera altei grupari"

22:40Internautii distribuie imagini cu pisici, dupa ce politia din Munchen le-a cerut sa nu publice imagini cu fortele de ordine in actiune

22:37 Politia confirma sase morti si mai multe persoane ranite grav

Sase persoane au fost ucise si mai multe au fost ranite in atacul armat de la mall, iar atacatorii sunt in continuare cautati de politie, a precizat purtatorul de cuvant al politiei din Munchen.

"Le transmitem locuitorilor din Munchen ca sunt atacatori in libertate, care sunt periculosi", a declarat acesta presei, adaugand ca politia cauta trei atacatori. "Le cerem oamenilor sa stea in locuinte".

22:31 O inregistrare video publicata pe internet arata un barbat inarmat pe acoperisul unei cladiri. Daily Mail scrie ca acesta a strigat "Sunt german!" F*** de straini" inainte de a incepe sa traga.

22.27 Purtatorul de cuvant al politiei din Munchen spune ca este justificat sa se vorbeasca despre un atac terorist, avand in vedere evenimentele recente. Potrivit acestuia, cautarile se desfasoara pe o arie extinsa (Reuters)

22.25 Autoritatile din landul german Baden-Wurttemberg sporesc prezenta politistilor pe strazi si au trimis de asemenea unitati speciale pentru a ajuta politia din Munchen (Reuters)

22.18 Revista germana Focus citeaza surse din politie care spune ca un atacator s-a impuscat in cap si e mort

22.04 Politia cere soferilor sa evite pe cat posibil sa circule autostrazile din apropiere de Munchen, pentru a permite trecerea echipelor de salvare si fortelor de ordine, transmite presa germana

22:01 Ziarista germana, la BBC: Nu am crezut ca terorismul va ajunge la Munhen

"Cand a avut loc atacul din tren, toata lumea a fost socata, dar am zis ca a fost doar o persoana. Sa fiu sincera, nu am crezut ca terorismul va ajunge la Munchen. Acum, terorismul a lovit frumosul nostru oras ... Oktoberfest va fi organizat in curand si este, desigur, o tinta pentru teroristi - suntem foarte, foarte ingrijorati - Jeanette Winter, de la postul public de radio bavarez

21:58 Ziarul german Bild, citat de Le Figaro, afirma ca "unitati ale politiei din toata Bavaria Sud se indreapta spre Munchen".

21.52 Presa germana spune ca politia din Munchen evoca o "amenintare terorista acuta"

21.43 Politia cere din nou ca oamenii sa nu mai posteze imagini cu operatiunea fortelor de ordine la locul atacului

21.40 Autoritatile din Munchen au declarat stare de urgenta in oras, folosind un sistem de alerta prin SMS, anunta Die Welt.

Rezidentii au fost avertizati sa nu isi paraseasca locuintele: "Pentru siguranta dvs, evitati strazile si locurile publice: faptuitorii sunt in libertate. Transportul in comun este suspendat. Porniti radiourile si televizoarele".

21:36 Surse din serviciile de securitate au declarat pentru Reuters ca au existat cel putin doi tragatori

21:28 Televiziunea bavareza BR afirma ca sase oameni au fost ucisi si mai multi raniti in schimbul de focuri de la centrul comercial (Reuters)

21.21 Politia din Munchen spune ca suspecteaza un atac terorist

21:19 Pe retelele sociale au fost distribuite imagini cu victime ale atentatului

21.13 Gara centrala din Munchen este evacuata, anunta operatorul german de cai ferate (Reuters)

21.10 Politia din Munchen mai informeaza pe Facebook ca martorii au raportat impuscaturi in zona strazii Hanauer, pe strada Ries si in mallul Olympia (Reuters)

21.04 Politia din Munchen afirma pe Facebook ca martorii au raportat trei persoane diferite ce aveau asupra lor arme (Reuters)

20:54 Politia cere internautilor sa nu publice fotografii cu dispozitivul politiei, pentru a nu ajuta tragatorul

20:44 Ministrul bavarez de interne a confirmat la televiziunea NTV trei morti (Reuters)

20:37 Pe Twitter a fost publicata o inregistrare video care arata un barbat ce trage in oameni. Imaginile sunt prezentate ca fiind de la centrul comercial din Munchen

20:36 Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Consulatului General al Romaniei la Munchen, are in atentie incidentul produs in cursul acestei zile intr-un centru comercial din Munchen.

"Oficiul consular roman a intreprins in regim de urgenta demersurile specifice pe langa autoritatile competente locale, in vederea obtinerii unor informatii suplimentare cu privire la circumstantele producerii incidentului si cetatenia victimelor.

In prezent, Consulatul General al Romaniei la Munchen este in asteptarea raspunsului din partea autoritatilor locale, fiind pregatit sa acorde asistenta consulara de specialitate, daca situatia o va impune", potrivit unui comunicat de presa.

Pentru acordarea asistentei consulare si preluarea operativa a solicitarilor cetatenilor romani, sunt disponibile numerele de telefon ale Consulatului General al Romaniei la Munchen : +49 89 553307 (apeluri redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCRS) si preluate de catre operatorii Call Center 24/24, care functioneaza in cadrul Ministerului Afacerilor Externe) si telefonul de urgenta al oficiului consular +49 1602087789.

20:30 Noi imagini de la atacul din Munchen

20:22 Politia din Munchen crede ca sunt mai multi atacatori implicati; nimeni nu a fost arestat pana acum

20:21 AFP revine si afirma ca ar fi vorba de mai multi morti

"Credem ca sunt mai multi morti", a indicat pentru agentia DPA un purtator de cuvant al politiei, confirmand o informatie a cotidianului Suddeutsche Zeitung, precizeaza AFP.

20:18 Autoritatile de transport din Munchen au anuntat ca au suspendat serviciile pe mai multe linii de tren, tramvai si autobuz

20:15 Mai multi angajati ai mallului stau ascunsi in centrul comercial. Unul dintre acestia a povestit prin telefon pentru Reuters ca "au fost trase multe focuri de arma" si ca a vazut o singura victima a atacului, ranita grav

"Multe focuri au fost trase, nu pot sa spun cate, dar au fost multe", a spus angajatul unui magazin din mall, care nu a dorit sa-si decline identitatea. "Toti oamenii de afara au intrat in fuga in magazin si am vazut doar o persoana cazuta la pamant care era ranita grav si care cu siguranta nu a supravietuit", a relatat el. "Nu avem alte informatii, stam doar ascunsi in spate, in camerele de depozitare. Niciun politist nu a ajuns la noi", a mai povestit acesta.

20:09 Politia din Munchen confirma ca sunt mai multi morti, potrivit cotidianului Suddeutsche Zeitung (Reuters)

20:00 Cotidianul german Muencher Abendzeitung vorbeste despre un posibil bilant de 15 morti, televiziunea germana NTV despre 10 morti (Reuters)

19:54 Un mort si zece raniti in urma schimbului de focuri, anunta surse politienesti, citate de AFP

19:43 Presa germana vorbeste despre mai multi morti si raniti.

Un reprezentant al centrului comercial Munich Olympia a refuzat sa comenteze informatiile, afirmand doar "Intampinam o problema".

"Avem in acest moment o importanta interventie a politiei intr-un centru comercial", a anuntat de asemenea, pe contul de Twitter, politia din Munchen, fara a preciza cauza.

In zona a fost instituit un perimetru de securitate, sunt prezente forte de ordine si ambulante.

Centrul comercial se afla situat langa stadionul olimpic din Munchen, unde gruparea militanta palestiniana Septembrie Negru a luat ostatici 11 atleti israelieni, pe care in final i-a ucis, in timpul Jocurilor Olimpice din 1972.

De asemenea, atacul de vineri are loc la o saptamana dupa ce un solicitant de azil in varsta de 17 ani a ranit mai multi pasageri intr-un tren din Germania, intr-o agresiune comisa cu toporul, revendicata apoi de gruparea jihadista Stat Islamic. Politia bavareza l-a impuscat mortal pe adolescent.

Ministrul german de Justitie Heiko Maas a declarat pentru editia de vineri a ziarului Bild ca nu exista "niciun motiv de panica, dar e clar ca Germania ramane o posibila tinta".

Incidentele din Germania survin totodata dupa un atac comis la Nisa, in Franta, de Ziua Nationala, in care un tunisian a intrat cu un camion in multime, ucigand 84 de oameni. Statul Islamic a revenidicat si acest atac.