Barbatul suspectat ca a tras asupra politistilor in atacul comis joi seara la Dallas (Texas, sudul SUA), in care cinci politisti au fost ucisi si alti sapte au fost raniti, a fost indentificat vineri de mai multe mass-media americane drept Micah Johnson, transmite AFP, care scrie de asemenea ca acesta a luptat in Afganistan in cadrul armatei americane.

Micah JohnsonFoto: Agerpres/AP

Tanarul, in varsta de 25 de ani, locuia in Mesquite, suburbie a orasului Dallas, potrivit CBS News si NBC News.

El a fost ucis in zori de catre fortele de elita, dupa ce s-a baricadat intr-o cladire din oras, cu ajutorul unui robot telecomandat care avea asupra sa o bomba.

Suspectul a fost identificat drept Micah Xavier Johnson, fost rezervist al armatei SUA, a declarat de asemenea o sursa guvernamentala americana pentru Reuters.

UPDATE 1 - Micah Johnson, identificat de presa drept principalul presupus lunetist in atacul soldat cu uciderea a cinci politisti, era rezervist al fortelor terestre americane, cu misiuni inclusiv in Afganistan, a confirmat Pentagonul.

UPDATE 2- Casa Alba: Atacatorul din Dallas nu avea legaturi cu organizatii teroriste

Anchetatorii au stabilit ca atacatorul din Dallas nu avea niciun fel de legaturi cu organizatii teroriste, a informat vineri Casa Alba, potrivit Reuters.

"Am inteles ca investigatorii au exclus acum in mod public posibilitatea ca individul care a comis acest act de violenta teribil sa fi avut vreun fel de legaturi cu organizatii teroriste, fie in Statele Unite sau prin lume", a declarat purtatorul de cuvant al Casei Albe, Josh Earnest, reporterilor aflati la Varsovia, unde presedintele Barack Obama a participat la un summit NATO.

"Nu cred ca exista vreo legatura cu o conspiratie terorista", a adaugat Earnest.

Cinci politisti au fost ucisi si alti sapte raniti in urma unui atac comis joi seara in Dallas de cel putin o persoana, care a declarat ca dorea sa ucida persoane albe, inainte de a fi ucis intr-o interventie a fortelor de elita, care au trimis in cladirea in care acesta era baricadat un robot telecomandat care avea asupra sa o bomba, relateaza AFP.

Aceste violente, pe fondul unui climat de acuzatii rasiste, a provocat haosul in acest mare oras din sudul Statelor Unite, unde joi avea loc o manifestatie in semn de omagiu pentru doi cetateni de culoare ucisi de politie in alte doua regiuni ale tarii.

Vineri, in centrul Dallasului actionau in continuare genistii, expertii legisti si in balistica. Deocamdata nu se cunoaste exact cati suspecti au participat la schimbul de focuri. Principalul suspect s-a baricadat mai multe ore intr-o cladire si a fost ucis in cele din urma cu ajutorul robotului telecomandat.

"Nu exista cuvinte pentru a descrie atrocitatile care au avut loc in oras. Tot ce stiu este ca aceasta fractura dintre politie si cetatenii nostri trebuie sa inceteze", a declarat David Brown, seful politiei locale, la capatul unei nopti albe.

Martorii de la fata locului, si in special manifestantii care se adunasera pentru a denunta abuzurile politiei, au descris scene de panica, tiruri sustinute de arme, locuitori care fugeau in toate directiile sa se ascunda.