Turcia intinde o mana Rusiei, in incercarea de normalizare a relatiilor diplomatice: Tensiunile nu sunt insurmontabile - vicepremierul Kurtulmus
"Nu cred ca tensiunile noastre si problemele noastre sunt insurmontabile sau de nerapat. Prin calea dialogului, cred ca acest lucru poate fi reglat", a spus Numan Kurtulmus, la capatul unei sedinte de guvern.
Relatiile foarte bune dintre Ankara si Moscova s-au deteriorat brutal in noiembrie anul trecut dupa ce un avion F-16 turc a doborat un bombardier deasupra granitiei siriene deoarece, sustine Turcia, ar fi violat spatiul sau aerian.
Rusia a impus atunci un val de sanctiuni economice impotriva Ankarai si a cerut turistilor sai sa nu mai mearga in aceasta tara.
"Nici Rusia si nici Turcia nu-si permit luxul de a se lipsi una de alta", a spus Kurtulmus, care este si vicepremier.
Afirmatiile sale vin dupa ce presedintele rus Vladimir Putin a declarat saptamana trecuta, potrivit presei turce, ca Rusia doreste sa reia legaturile cu Turcia si asteapta demersuri concrete din partea Ankarai, inexistente pentru moment.
Acesta a cerut si scuze din partea Turciei.
Legat de acest aspect, Kurtulmus a ramas vag, dar a reafirmat ca "daca aviatia turca ar fi stiut ca e vorba de un (aparat) rus, ea ar fi actionat diferit". "Turcia nu a doborat acel avion deliberat", a subliniat vicepremierul.
Seful diplomatiei turce, Mevlut Cavusoglu, s-a alaturat si el acestui ton pozitiv, propunand un "grup comun de lucru" pentru restabilirea raporturilor bilaterale.
Cu toate acestea, presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat inca o data Rusia ca furnizeaza arme rebelilor din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).
"Teroristii (din PKK) dispun in prezent de arme si de rachete care le-au fost livrate de Rusia", a spus el, citat de ziarul pro-guvernamental Sabah.
Potrivit analistilor, nou guvern turc condus de Binali Yildirim, un fidel al presedintelui Erdogan, incearca sa normalizeze relatiile Turciei cu mai multi fosti parteneri regionali, printre care Rusia si Israel.

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Sunt curios cum intorc ei steagul, si cum vor incepe sa-i injure pe mujicii turci si krakanati....