Un ONG islamic va afisa o reclama "Subhan Allah" (Glorie lui Allah) pe 640 autobuze londoneze in luna Ramadanului, in Marea Britanie. Crestinii denunta un dublu standard, in conditiile in care un videoclip anglican a fost interzis la difuzarea in cinematografe in perioada Craciunului, pe motiv ca ar putea ofensa persoanele de alta religie sau ateii, scrie Le Figaro.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cuvintele "Subhan Allah" vor fi difuzate timp de doua luni pe faimoasele autobuze rosii londoneze. Campania publicitara a fost lansata de filiala londoneza a asociatiei Islamic Relief, cel mai important ONG islamic britanic, care colecteaza fonduri in special pentru sprijinirea victimelor razboiului din Siria, si care a trimis deja 178 de milioane de euro in aceasta tara devastata de conflicte.

Debutul campaniei va coincide cu luna Ramadanului, in iunie, cand in mod traditional musulmanii dau dovada de generozitate. "Zakat", a darui, este unul dintre cei cinci stalpi ai Islamului: musulmanii trebuie sa doneze o parte deloc neglijabila a veniturilor lor celor nevoiasi.

In Londra traiesc circa trei milioane de musulmani, respectiv aproape jumatate dintre musulmanii britanici. Incepand cu 23 mai, reclama va fi prezentata pe 640 de autobuze din Londra, dar si in Birmingham, Manchester, Leicester si Bradford, orase in care traieste de asemenea o populatie musulmana importanta.

Aceasta campanie capata o rezonanta particulara, dupa ce Sadiq Khan a devenit primul primar musulman al Londrei. Imran Madden, directorul Islamic Relief, a declarat, pentru The Independent : "Aceasta campanie are drept scop schimbarea climatului ambiant legat de sprijinul international si de comunitatea musulmana din aceasta tara".

O serie de britanici acuza insa o dubla masura. Astfel, in perioada Craciunului, o reclama a bisericii anglicane care promova un site ce incita oamenii sa se roage, a fost interzisa in principalele cinematografe. In reclama, arhiepiscopul de Canterbury recita Tatal Nostru alaturi de mai multi credinciosi, Reclama a fost insa blocata de Digital Cinema Media, agentia care controleaza publicitatea in marile sali de cinema din tara.

"Daca autorizam aceasta reclama in favoarea islamului, ar trebui sa oferim si crestinilor mai multa libertate de exprimare", a spus Andrea William, directoarea asociatiei Christian Concern. In Daily Mail, Simon Calvert, directorul Institutului Crestin, spune ca aceasta reclama "indica inceputul unei noi ere a exprimarii credintei crestine, care a devenit persona non grata".