Ministerul rus al apararii a spus sambata ca a trimis un avion de lupta vineri pentru a intercepta un avion al SUA ce se apropia de granita sa, deasupra Marii Baltice, pentru ca aeronava americana isi inchisese transmitatorul, necesar pentru identificare, transmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Pentagonul a spus ca avionul RC-135 al Fortelor Aeriene ale SUA zbura pe o ruta comuna din spatiul aerian international si ca avionul de lupta Su-27 rusesc l-a interceptat in mod “periculos si neprofesionist”.

Potrivit CNN, avionul cu reactie rusesc s-a apropiat la circa 30 de metri de avionul rusesc si a efectuat o manevra “barrel roll” (aeronava face o rotatie completa atat pe axa longitudinala, cat si pe cea laterala nota. red.)

“Toate zborurile avioanelor rusesti sunt efectuate cu respectarea regulamentelor internationale privind folosirea spatiului aerian”, afirma ministerul rus al apararii intr-un comunicat de presa.

“Fortele Aeriene ale SUA au doua solutii: fie sa nu zboare aproape de granitele noastre fie sa deschida transmitatorul pentru identificare”, se adauga in comunicatul citat.

Purtatorul de cuvant al Pentagonului, Bill Urban, acuzase anterior acest incident, capabil "sa aduca grave prejudicii tuturor echipajelor implicate" si "sa provoace inutil o escaladare a tensiunilor intre tari".

Un incident similar a opus cele doua armate la jumatatea lunii aprilie in Marea Baltica, cand doua avioane de lupta Suhoi-24 au simulat manevre de atac in apropierea distrugatorului lansator de rachete american USS Donald Cook.