Un agent de securitate de la un complex nuclear din Belgia a fost ucis joi seara la Charleroi, iar legitimatia sa de acces a fost furata. Agentul de paza a fost impuscat, iar cartela sa de acces, care permitea accesul la informatii sensibile, a disparut, anunta publicatia belgiana DHnet.be. Informatia apare la o zi dupa ce presa belgiana a scris ca autorii atentatelor de marti de la Bruxelles vizau, de fapt, centrale nucleare din Belgia, insa decapitarea partiala a retelei teroriste - prin arestarea lui Salah Abdeslam, considerat creierul atentatelor de la Paris - ar fi fortat celula terorista, aflata si la originea atentatelor din Bruxelles, sa isi acclereze actiunile si sa isi schimbe planurile initiale.

UPDATE: Autoritatile belgiene resping pista terorista in aceasta crima.

Uciderea agentului de securitate, joi seara, poate avea si alte explicatii, insa varianta ca s-a urmarit obtinerea legitimatiei sale de acces pare una credibila, noteaza jurnalistii belgieni.

Publicatia DNnet.be a dezvaluit, in luna februarie, ca directorul programului de cercetare si dezvoltare nucleara din Belgia a fost spionat de fratii-kamikaze Ibrahim si Khalid El Bakraoui, doi dintre autorii atentatelor de la Bruxelles.

Fratii Ibrahim si Khalid El Bakraoui sunt cele doua persoane care au ridicat camera ascunsa din fata domiciliului directorului programului de cercetare si dezvoltare nucleara din Belgia. Inregistrarea video, care dureaza 10 ore, a fost confiscata in decembrie anul trecut de la unul dintre suspectii in comiterea atentatelor de la Paris, Mohamed Bakkali.

Pe inregistrarea video puteau fi urmarite venirile si plecarile sefului programului nuclear belgian. Dupa confiscarea acestei inregistrari video, anchetatorii au inteles ca teroristii aveau ca tinta sa puna in pericol, mai mult ca niciodata, securitatea nationala.

Pe 17 februarie, dupa aflarea acestei informatii, 140 de militari au fost detasati pentru a asigura securitatea centralelor nucleare din Belgia.

Jurnalistii belgieni scriu ca este posibil ca acest aspect sa ii fi determinat pe teroristi sa se concentreze pe tinte mai facile, precum statii de metrou si un aeroport.