Armata israeliana a arestat joi un soldat acuzat ca a executat un palestinian ranit care atacase militari evrei in Hebron. Desfasurarea dramei a fost filmata si postata pe internet si pare a fi unul dintre cazurile cele mai flagrante de utilizare excesiva a fortei de catre autoritatile israeliene in cadrul valului de violente care a inceput in urma cu sase luni, scrie AFP.

Natiunile Unite au condamnat un act "oribil, imoral si nedrept". "Condamn ferm aparenta executie extrajudiciara a unui atacator palestinian in Hebron, in Cisiordania ocupata", a afirmat intr-un comunicat trimisul special al ONU pentru Orientul Apropiat, Nickolay Mladenov.

Mladenov a salutat insa condamnarea acestui act de catre ministrul israelian al Apararii, Moshe Yaalon, si a cerut autoritatilor sa il judece rapid pe soldat.

Uciderea palestinianului a fost denuntata drept o "executie" de catre ONG-urile care militeaza pentru apararea drepturilor omului si drept o "crima de razboi" de catre palestinieni. Premierul Benjamin Netanyahu si ministrul apararii au promis "cea mai mare severitate".

Incidentul a incins din nou spiritele in clasa politica israeliana si a repus pe tapet disputa privind raspunsul fortelor israeliene la violentele in curs.

Avigdor Lieberman, fost ministru al Afacerilor externe, nationalist si populist, a afirmat ca este "ipocrit si nejustificat" criticarea soldatului. "Mai bine un soldat care comite o greseala, dar ramane in viata, decat un soldat care e ucis de un terorist pentru ca a ezitat", a spus el.

"Moral vorbind, un terorist care incearca sa asasineze evrei merita sa moara", a spus si Bezalel Smotrich, deputat de la Caminul evreiesc, partid nationalist religios care face parte din majoritatea lui Netanyahu.

Atentie! Imagini violente