UPDATE 14:11 Procurorul federal al Belgiei confirma ca cei doi kamikaze de la aeroport au fost identificati ca fratii Khalid si Brahim El Bakraoui, cetateni belgieni. Al treilea suspect, care s-a panicat si a fugit de pe aeroport, fara sa mai detoneze bomba pe care o avea asupra sa, nu a fost deocamdata identificat, este anuntul oficial al autoritatilor. Presa belgiana anuntase anterior, pe surse, ca al treilea terorist de la aeroport, singurul ramas in viata, ar fi Najim Laachraoui.

Najim LaachraouiFoto: La Derniere Heure

UPDATE 13.20: Barbatul retinut de politisti nu este Najim Laachraoui, cel de-al treilea al treilea suspect din atentatele din Bruxelles, transmite ziarul La Derniere Heure, cel care la ora 12.00 transmisese pe surse informatia ca autoritatile l-au capturat pe presupusul terorist.

Najim Laachraoui, al treilea suspect din atentatele de la aeroportul din Bruxelles, singurul care a scapat cu viata, este considerat artificierul celulei teroriste care a organizat atacurile din Bruxelles si care ar fi avut legaturi si cu atentatele din Paris, din noiembrie 2015.

Najim Laachraoui este nascut pe 18 mai 1991 in cartierul Schaerbeek si provine dintr-o familie de imigranti. El a fost in Siria. El si-a luat numele de razboinic Abou Idriss dupa ce a aderat la o celula de jihadisti apropiati de ISIS, in 2012.

El este deja judecat intr-un alt dosar de terorism, fiind acuzat ca a furnizat armament si munitie catre alti membri ISIS.

Najim Laachraoui era deja cautat de politia belgiana pentru legaturile cu celula terorista implicata in atacurile din Paris. El ar fi calatorit in Siria in 2013 si ar fi unul dintre personajele-cheie in crearea celulei teroriste in Belgia, dat fiind rolul sau major in recrutarea de adepti.

In 2014, un mandat international de arestare a fost emis pe numele sau, dar acesta nu l-a impiedicat sa se intoarca in Belgia, scrie The Guardian. ADN-ul sau a fost gasit in doua ascunzatori ale teroristilor care au participat la atacurile de anul trecut din Paris si pe materialul exploziv folosit in capitala Frantei. Potrivit La Derniere Heure, Najim Laachraoui ar putea fi artificierul celulei teroriste, omul care pregatea bombele artizanale.

Reamintim ca ceilalti doi suspecti in atacul de la aeroportul Zaventem, fratii Khalid si Brahim El Bakraoui, au murit in explozia din aeroport.