Refugiatii din Orientul Mijlociu si din nordul Africii "mascheaza miscarea" teroristilor si a criminalilor, afirma comandantul fortelor NATO in Europa, generalul Philip Breedlove, in opinia caruia gruparea terorista Stat Islamic "se raspandeste precum cancerul" in randul migrantilor, potrivit The Guardian.

Philip BreedloveFoto: NATO

Intr-o interventie in fata comisiei pentru fortele armate din Senatul american, Breedlove a afirmat ca membrii gruparii jihaidste "profita de caile de minima rezistenta, amenintand natiunile Europei si pe a noastra".

Breedlove a acuzat campania de bombardamente a Rusiei in Siria, care are ca scop sustinerea regimului lui Bashar al-Assad, ca a "exacerbat puternic problemele".

In opinia sa, aceste atacuri fara discriminare au menirea de a teroriza sirienii si de a-i "pune pe drumuri" spre tarile vecine si spre Europa.

Kremlin si regimul Assad intentioneaza, potrivit lui Breedlove, sa foloseasca migratia ca o arma pentru a slabi unitatea europeana si infrastructura acesteia. Generalul a sustinut ca gruparile nationaliste din Europa care se opun migratiei slabesc continentul.

De cand a preluat comanda in 2013, Breedlove a promovat o fortificare agresiva a Europei, declarand Rusia "o amenintare existentiala pe termen lung" pentru Statele Unite si sugerand ca America ar trebui sa faca mai mult pentru a-i contracara pe Assad si Statul Islamic in Siria.

Intrebat de presa daca isi poate sustine afirmatiile cu statistici, Breedlove a raspuns: "Nu va pot oferi o cifra a estimarii fluxului".

Breedlove a precizat ca face o distinctie intre "criminalitate, teoristi si luptatori straini" si a adaugat ca a vazut stiri care cifreaza la 1.500 numarul luptatorilor care au revenit in Europa.

"Nu o sa discut cu dvs despre informatii", a spus generalul, intr-o conferinta de presa, mentionand insa ca "multe (tari) spun ca vad planificarea care se deruleaza" pentru atacuri teroriste.

Activistii pentru drepturile omului spun insa ca aproapte toti autorii atacurilor teroriste din Paris, in 13 noiembrie, erau francezi sau belgieni. Acestia sustin ca o minoritate foarte mica a refugiatilor simpatizeaza cu gruparile teroriste.

"Vorbim despre acul in carul cu fan", a spus Bill Frelick, director pentru drepturile refugiatilor la Human Rights Watch. "Nu spun ca nu exista ace periculoase in aceasta gramada de fan, dar intr-o majoritate zdrobitoare vorbim de oameni care cauta protectie si nu au niciun gand rau, as spune de fapt ca sunt recunoscatori fata de oricine vrea sa ii ajute", a adaugat el.

In opinia lui Frelick, afirmatii lui Breedlove reflecta criza refugiatilor "din prisma militarista".