Premierul David Cameron s-a intalnit cu ministrii sai sambata pentru a consfinti acordul cu UE, care, spera el, va convinge votantii sa ratifice statutul Marii Britanii de membra a UE la referendumul din iunie, transmite Reuters.

David CameronFoto: Gov.uk

UPDATE 14.30 Cameron a anuntat la finalul sedintei extraordinare a executivului Britanic ca referendumul se va tine, asa cum se anticipa, pe 23 iunie. Guvernul a fost de acord sa recomande ca Marea Britanie sa ramana intr-o Uniune Europeana reformata, a spus seful Cabinetului dupa sedinta de sambata.

Dupa zile de negocieri critice intre liderii europeni si premierul britanic cele doua parti au ajuns la un acordacceptat unanim de cele 28 de state membre. Cameron a anuntat, in cadrul conferintei de presa care a urmat semnarii acordului, ca va sustine cu inima si sufletul campania pentru a pastra Regatul Unit in UE.

O iesire a Regatului din UE ar zgudui Uniunea – deja lovita de diferendele in privinta migratiei si a viitorului zonei euro – pentru ca ar rupe de ea a doua cea mai mare economie, una din primele doua puteri militare si, de departe, cel mai mare centru financiar.

Pro-europenii au avertizat ca o iesire ar declansa si o rupere a Marii Britanii printr-un nou vot scotian pentru independenta.

Economia de 2,9 trilioane de dolari a Marii Britanii s-ar confrunta cu ani de negocieri cu final incert in privinta termenilor „divortului”.

Opozantii statutului de membra UE al tarii – inclusiv unul dintre cei mai apropiati aliati ai lui Cameron, ministrul de justitie Michael Gove – spun ca Marea Britanie va prospera in afara a ceea ce ei spun ca este un bloc dominat de Germania ce ar o influenta mult sub potential pe scena mondiala.

La fel ca sin cazul Partidului Conservator a lui Cameron, votantii britanici sunt impartiti in privinta deciziei, aratasondajele de opinie.

Un numar semnificativ de oameni inca nu s-au hotarat, desi perceptia ca UE a esuat in gestionarea crizei migrantilor ar putea sa-i treaca pe unii de partea Brexitului.

Cameron este asteptat sa tina luni un discurs in Parlament, declansand astfel campania pentru referendum.

Sedinta de guvern de sambata va consfinti sprijinul guvernului pentru ramanerea in UE, dar Cameron a declarat ca ministrii vor fi liberi sa intre in campanie de partea cui vor.

Cotele la pariuri s-au mutat si mai mult in favoarea ramanerii Regatului in Uniunea Europeana dupa ce Cameron a ajuns la o intelegere cu liderii Uniunii, a anunta firma de profil Ladbrokes sambata.

Casa de pariuri a spus ca acum cotele indica o sansa de 69% pentru mentinerea britanicilor in UE si doar 31% sanse pentru Brexit.