Dupa zile de negocieri critice intre liderii europeni si premierul britanic, David Cameron, cele doua parti au ajuns la un acord acceptat unanim de cele 28 de state membre. Planul de masuri pentru a reforma relatia Regatului Unit cu UE va fi prezentat maine si guvernului britanic. Pretul platit de UE pentru a evita un Brexit se rezuma la concesiile facute in ceea ce priveste ajutoarele sociale oferite imigrantiilor si copiilor acestora. Premierul britanic a anuntat ca Marea Britanie va obtine prin acest acord un "statut special" in cadrul Uniunii.

David CameronFoto: captura foto
  • David Cameron a anuntat, in cadrul conferintei de presa care a urmat semnarii acordului, ca va sustine cu inima si sufletul campania pentru a pastra Regatul Unit in UE

Cel mai important punct al acordului semnat de Regatul Unit cu liderii europeni prevede o frana de urgenta pentru a limita numarul de imigranti. Astfel, imigrantii care ajung in Marea Britanie vor fi obligati sa-si gaseasca un loc de munca in patru luni, timp in care nu vor primi beneficii sociale. Acestia nu vor putea primi asigurari sociale pe durata primilor patru ani petrecuti pe teritoriu britanic. Pana in acest moment s-a negociat aplicarea franei de urgenta pe o perioada de sapte ani. Mecanismul va fi aplicabil doar in cazul imigrantiilor europeni care intra pe piata muncii din Marea Britanie dupa implementarea masurilor.

Un al doilea mecanism agreat cu liderii europeni se refera la indexarea alocatiilor pentru copiii imigrantilor, care locuiesc in statele lor de origine, in timp ce parintii muncesc in Marea Britanie. Mecanismul se va aplica doar pentru imigrantii care intra pe piata muncii dupa implementarea masurii si se va putea aplica tuturor copiilor incepand cu 2020.