Tanarul Kim Jong-Un, liderul singurei dinastii comuniste din lume, Coreea de Nord, si-a oferit cadou pentru implinirea varstei de 33 de ani un test al unei bombe cu hidrogen, o modalitate de a-si afirma autoritatea si de a-si intari pozitia fata de restul lumii, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Fiul cel mai mic al fostului lider nord-coreea Kim Jong-Il, acest barbat a fost desemnat noul lider imediat dupa anuntarea anuntul decesului acestuia, in 19 decembrie 2011. Lumea descoperea atunci silueta corpolenta a acestuia, chipul sau rotund si tunsoarea atipica.

Kim Jong-Un a fost rapid recunoscut drept "comandant suprem" al armatei si sef al Partidului muncitorilor, partid unic in tara.

In cele 9 zile dintre anuntul decesului tatalui sau si funeralii, Kim Jong-Un a fost omniprezent in presa nord-coreeana. Acesta a aparut in lacrimi in primul rand, in fata principalilor oficiali militari si civili ai tarii, pentru a se inclina in fata ramasitelor lui Kim Jong-Il, expuse intr-un sicriu de sticla intr-un mausoleu din Phenian.

Apoi, ca si tatal si bunicul sau, Kim Jong-Un a fost prezentat in numeroase randuri in vizite la uzine, scoli, ferme si cazarmi. Fiecare deplasare a sa este relatata pe larg de presa de stat iar imaginile arata in cele mai multe randuri un Kim Jong-Un surazator, punand intrebari si sfatuind si incurajand muncitorii.

Dar si-a aratat si latura furioasa, ca in primavara, intr-o crescatorie de testoase pe care o considera prost gestionata. Rodong Sinmun, agentia oficiala de presa a Coreii de Nord, a publicat pe prima pagina o fotografie mare cu liderul furibund, cu degetul acuzator indreptat spre bazine.

Zvonurile despre eourari s-au multiplicat sub conducerea sa, precum cea a ministrului Apararii Hyon Yong-Chol, care ar fi putut fi executat, potrivit agentiei de informatii sud-coreene (NIS).

NIS a anuntat in aprilie ca liderul celei mai ermetice tari din lume a ordonat executarea a 15 responsabili, printre care doi ministri adjuncti, acuzati ca i-au contestat autoritatea. In decembrie 2012, puternicul unchi al lui Kim Jong-Un, Jang Song-Thaek, ar fi fost executat pentru tradare si coruptie.

"Facut din acelasi aluat ca tatal sau"

Dupa doua teste care au avut loc inainte de regimul sau, un al treilea test nuclear a fost efectuat sub conducerea sa in februarie 2013, atragand sanctiuni din partea ONU.

Nascut in 8 ianuarie 1983 din a treia casnicie a lui Kim Jong-Il cu o dansatoare coreeana nascuta in Japonia, tanarul barbat s-a format in scolile elvetiene. Descris drept un baiat ambitios, va dezvolta gustul pentru baschet, schi sau filme cu Jean-Claude Van Damme.

Anii petrecuti intr-o tara straina si contactul cu o economie de piata au incurajat analistii sa spere ca Jong-Un va avea o abordare mai pragmatica.

Kenji Fujimoto, masetrul bucatar mult timp in serviciul lui Kim Jong-Il la Phenian, l-a descris insa pe tanar ca fiind "facut din acelasi aluat ca tatal sau, chipul sau cioplit, in ce priveste figura, corpolenta si personalitatea".

Toate aceste elemente par sa-i fi atras preferinta tatalui sau, in detrimentul celorlalti doi frati mai mari, Jong-Nam SI Jong-Chul.

Kim Jong-Un nu era citat ca cel mai bine plasat in ordinea succesiunii, fratele cel mai mare, Jong-Nam, parand multa vreme favorit. Dar acesta a iesit din gratiile paternale intr-un episod rocambolesc in care a fost expulzat din Japonia, unde a incercat sa intre in 2001, cu un pasaport fals, pentru a vizita Disneyland.