​O femeie a castigat un loc intr-un consiliul municipal pentru prima data in Arabia Saudita, dupa ce regatul le-a acordat femeilor dreptul sa candideze si sa voteze pentru prima data in istoria tarii, informeaza BBC. Salma bint Hizab al-Oteibi a castigat un loc in consiliul municipal din provincia Mecca la votul de sambata. Femeile au castigat, de asemenea, in mai multe regiuni din tara, inclusiv in Jeddah si Qatif, sugereaza unele rapoarte, citate de BBC.

O femeie din Arabia Saudita vorbeste despre participarea pentru prima data la votFoto: Captura BBC

UPDATE: Cel putin doua femei au fost alese in functii publice in Arabia Saudita, potrivit oficialilor sauditi, citati de Reuters. A doua femeie care a reusit sa se impuna in alegeri a castigat un loc in consiliul municipal din provincia al-Jawf.

Scrutinul de sambata a fost primul la care femeile au putut vota si candida. Acesta este un punct de reper in istoria regatului conservator, noteaza BBC. Femeile saudite inca se confrunta cu multe piedici in viata publica, inclusiv cand vine vorba despre conducerea unui autovehicul.

Oteibi a castigat un loc in consiliul municipal din Madrakah, aflat in provincia Mecca, sustine Osamba al-Bar, presedintele comisiei electorale, citat de agentia de stiri SPA. Ea a candidat impotriva a sapte barbati si doua femeie, a mai spus presedintele comisiei.

In total, 978 de femei si 5.938 de barbati au candidat la scrutinul de sambata. Oficialii spun ca in jur de 130.000 de femei si 1,35 de milioane de barbati s-au inregistrat la alegerile de sambata. Discrepanta a fost generata de obstacolele birocratice si lipsa mijloacelor de transport, spus alegatorii de sex feminin, scrie AFP.

Candidatilor de sex feminin nu le este permit sa se adreseze direct alegatorilor de sex masculin in timpul campaniei electorale. Prezenta la vot a fost scazuta, scrie presa de stat.

Alegerile de orice fel sunt rare in Regatul Suadit – sambata a fost a treia oara in istorie cand cetatenii Arabiei Saudite au mers la vot. In Regatul Saudit nu au fost organizate alegeri timp de 40 de ani, in perioada 1965-2005.

Decizia de a le permite femeilor sa participe la vot a fost luata de Regele Abdullah. Aceasta decizie pare a fi o parte din mostenirea sa, scrie BBC. La anuntarea reformei, Regele Abdullah a spus ca femeile din Arabia Saudita “au demonstrat ca pot exprima opinii si sfaturi corecte”. Inainte de a muri, in ianuarie, a numit 30 de femei in consiliul consultativ al tarii.