Femeile din Arabia Saudita vor putea vota si candida pentru prima data in istoria tarii, informeaza The Guardian.

Foto:

5.000 de barbati si in jur de 1.000 de femei vor candida sambata pentru consiliile municipale. Pentru vot, 130.000 de femei sunt inregistrate, comparativ cu cei 1.35 de milioane de barbati.

Alegerile sunt vazute ca un pas mic, dar important pentru egalitatea sexelor in Arabia Saudita.

"Nu cred ca a castiga este cel mai important scop... dreptul de a fi un cetatean al tarii este pe ce ma concentrez. Eu consider asta un punct de cotitura", a declarat Hatoon al-Fassi, coordonator general la Saudi Baladi Initiative, ce a lucrat impreuna cu femei pentru a atrage atentia asupra votului si a creste participarea persoanelor de sex feminin la vot.

"Vedem asta ca pe o oportunitate de a ne exersa dreptul si de a cere mai mult" a mai adaugat ea.

Votantul Abdullah al-Maiteb a declarat langa o sectie de vot din Riad ca "rolul femeii nu este in astfel de locuri. Rolul ei este acasa, intretinand casa si crescand noi generatii. Daca lasam femeia sa iasa din casa pentru a face astfel de lucruri, cine o sa aiba grija de copii nostri?"

Consiliile municipale sunt singurele parti din guvern in care cetateni sauditi isi pot alege reprezentantii. Este a treia oara cand cetatenii au dreptul sa voteze, dupa scrutinele din 2005 si 2011, cand au putut vota doar barbati.

Regulile de separare de gen vor fi si in acest caz, cu barbati si femei ce vor vota in sectii de vot diferite.

In plus, candidatele nu au putut sa se adreseze direct barbatilor in campanie, folosindu-se de prezentari, proiectoare si de sustinatori de gen masculin ce vorbesc pentru ele.

Karen Young, membra a Arab Gulf Institute din Washington DC a prezis ca succesul femeilor in alegeri va fi "aproape de zero".