Presedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker vrea sa obtina de la un grup de lideri UE care participa la summitul de duminica un acord asupra unor masuri pe termen scurt in gestionarea crizei migrantilor in Balcanii de Vest, informeaza Reuters. Concesiile si gasirea unei pozitii comune nu par atat de usor de obtinut. Bulgaria, Romania si Serbia au anuntat sambata ca isi vor inchide frontierele pentru refugiati, daca Germania si Austria vor face acest lucru.

Refugiati sosind pe o insula din GreciaFoto: Captura YouTube

Pe masura ce anotimpul rece se instaleaza, ingrijorarile cresc in contextul in care sute de mii de migranti sosesc in Europa, multi din zone de razboi din Orientul Mijlociu, si instaleaza tabere in tari din Balcani.

Juncker i-a convocat pe liderii din regiune si pe cancelarul Angela Merkel din Germania, tara care primeste mai multi refugiati decat orice alt stat UE, la discutii, duminica.

"Ei vor discuta despre raspunsuri operative comune, necesare in regim de urgenta, la actualele nevoi umanitare si vor decide masuri pe termen scurt", a declarat Juncker pentru grupul german de presa Funke, adaugand ca este necesara o cooperare mai stransa pentru a controla criza.

Situatia migrantilor s-a deteriorat dupa ce Ungaria si-a sigilat granitele cu Serbia si Croatia, lasand numerosi imigranti blocati in alte state deja coplesite.

Presa germana scrie ca Juncker urmeaza sa prezinte un plan in 16 puncte in cadrul negocierilor, plan ce include si un angajament de a nu trimite migrantii dintr-o tara in alta fara un acord prealabil.

Slovenia, tara in care au ajuns 58.000 de imigranti in ultima saptamana, a declarat sambata ca se asteapta la "un raspuns operational imediat al UE" dupa intalnirea la care va participa si premierul sau Miro Cerar.

Bulgaria, Romania si Serbia isi vor inchide frontierele pentru refugiati, daca Germania si Austria vor face acest lucru, a declarat sambata premierul bulgar Boiko Borisov. "Nu vom expune tarile noastre la presiunea devastatoare a milioanelor de oameni care vor veni", a declarat Borisov, dupa o intalnire la Sofia cu premierii Romaniei si Serbiei. "Nu vom permite ca tarile noastre sa devina o zona-tampon", a subliniat Borisov, citat de Novinite.com.

Premierul Victor Ponta a declarat si el sambata, dupa intalnirea cu omologii sai bulgar si sarb, pe tema crizei refugiatilor, ca "Daca sunt tari care isi inchid granitele sau construiesc garduri, avem dreptul sa ne aparam in timp util". "Ne indeplinim obligatiile, suntem solidari cu toata Europa, dar responsabilitatea nu poate fi pusa doar in sarcina unor tari", a afirmat Victor Ponta.

Ponta a precizat sambata, la Sofia, ca aceasta va fi pozitia comuna a celor 3 tari la reuniunea organizata duminica, la Bruxelles, de Comisia Europeana pe tema migratiei in regiunea Balcanilor de Vest, potrivit Reuters.

Der Spiegel a relatat ca UE vrea sa accelereze discutiile cu Turcia asupra dorintei acesteia de a intra in blocul comunitar, spunand ca pregateste posibila deschidere a unui capitol pe justitie, drepturile omului si statul de drept. Merkel, care pana acum s-a opus aderarii Turciei la UE, a imbratisat Ankara ca un partener in criza refugiatilor.

Juncker a laudat-o in interviu pe Merkel pentru faptul ca ignora opinia publuca si ca se concentreaza asupra crizei refugiatilor, pe care ea catalogat-o drept cea mai mare provocare la adresa Europei, mai mare decat criza datoriei Greciei.

Aceasta criza "nu este despre popularitatea pe termen scurt, ci despre substanta", a spus el.

Germania asteapta cel putin 800.000 de migranti anul acesta, reprezentand aproape 1% din populatia tarii. Popularitatea lui Merkel a scazut de cand a deschis frontierele refugiatilor sirieni, in urma cu aproape doua luni - o miscare care a starnit reactii negative si in sanul blocului conservator din care face parte.

Exista temeri fata de cresterea popularitatii dreptei radicale, iar sprijinul pentru formatiunea anti-imigratie Alternativa pentru Germania (AfD) a crescut si el.