Premierul Victor Ponta a declarat sambata, dupa o intalnire cu omologii sai bulgar si sarb, pe tema crizei refugiatilor, ca "Daca sunt tari care isi inchid granitele sau construiesc garduri, avem dreptul sa ne aparam in timp util". "Ne indeplinim obligatiile, suntem solidari cu toata Europa, dar responsabilitatea nu poate fi pusa doar in sarcina unor tari", a afirmat Victor Ponta, citat de Reuters. Ponta a precizat sambata, la Sofia, ca aceasta va fi pozitia comuna a celor 3 tari la reuniunea organizata duminica, la Bruxelles, de Comisia Europeana pe tema migratiei in regiunea Balcanilor de Vest. Romania va fi reprezentata la mini-summit-ul de duminica de presedintele Klaus Iohannis.

Victor Ponta, Boiko Borisov si Aleksandar VuciciFoto: Facebook - Victor Ponta

La reuniunea de duminica vor participa sefi de stat si de guvern din Austria, Bulgaria, Croatia, Macedonia, Germania, Grecia, Ungaria, Romania, Serbia si Slovenia. In cadrul reuniunii urmeaza sa fie abordate aspecte concrete legate de provocarile generate de fluxurile de refugiati cu care se confrunta statele din regiune. Vor fi analizate nevoile de sprijin pentru aceste tari, precum si posibilitatile de sprijin atat din partea Uniunii Europene, cat si in plan bilateral, si in corelare cu agentiile europene si internationale din domeniu.

Victor Ponta a participat, sambata, la Sofia, la cea de-a doua reuniune a Grupului de la Craiova - intalnirea trilaterala a sefilor de guverne din Bulgaria, Romania si Serbia. Prima intalnire formala a acestui Grup a avut loc la Craiova, la 24 aprilie 2015, in marja sedintei comune de Guvern Romania-Bulgaria, a informat vineri Guvernul Romaniei, intr-un comunicat.

Premierul bulgar Boiko Borisov a declarat, la finalul intalnirii de sambata, ca "Bulgaria, Romania si Serbia isi vor inchide frontierele pentru refugiati, daca Germania si Austria vor face acest lucru. Nu vom expune tarile noastre la presiunea devastatoare a milioanelor de oameni care vor veni. Nu vom permite ca tarile noastre sa devina o zona-tampon."

Ministrii de Interne ai statelor UE au aprobat, la reuniunea din 22 septembrie, un plan al Comisiei Europene privind distribuirea a 120.000 de refugiati in statele UE. Romania, care s-a opus cotelor obligatorii, urmeaza sa primeasca, potrivit deciziei JAI, 4.837 de imigranti.

Mii de refugiati continua sa intre zilnic pe teritoriul Europei.

Germania, care a reintrodus temporar, la mijlocul lunii septembrie, controale la frontiera in contextul fluxului masiv de refugiati, le va mentine pana pe 31 octombrie. De asemenea, mai multe state au anuntat ca intentioneaza sa construiasca garduri la frontiera, in incercarea de a opri fluxul de refugiati.