Compania aeriana low-cost Ryanair a anuntat miercuri ca planuieste sa ignore regulile UE si ca va permite solicitantilor de azil fara viza sa se urce in mai multe aeroporturi din sud-estul Europei pentru destinatii din Belgia, Italia, Franta, Spania, Danemarca si Germania, informeaza DPA.

Refugiatii din estul Europei se vor putea imbarca in avioanele RyanairFoto: Valeriu Sirbu

Campania RyanFair ce va demara pe 12 octombrie va ignora directiva din 2001 a Consiliului European ce penalizeaza companiile aeriene ce nu se asigura ca pasagerii au dreptul sa intre in tara de destinatie.

Astfel, vor fi imbarcati in aeronavele companiei pasagerii non-UE “pentru care se aplica dreptul la azil si care prezinta la ghiseele RyanFair documente preliminare privind sansele de a obtine azil in tarile de destinatie”.

Operatorul aerian va deschide ghisee RyanFair in Kos (Grecia) Podgorica, (Muntenegru), Bratislava (Slovacia) si Budapesta (Ungaria).

“Am decis sa deschidem rutele noastre cu plecare din Grecia si estul Europei, incalcand o regula ce pur si simplu arunca resbonsabilitatile guvernelor in carca operatorilor aerieni”, a declarat Kenny Jacobs, seful operatiunilor de marketing din Ryanair.

“Vom acoperi cu mandrie toate costurile acestei incalcari”, a spus acesta, adaugand ca spera ca si alte companii de profil se vor alatura campaniei.

O organizatie suedeza a anuntat pe 10 septembrie ca strange bani din partea persoanelor fizice si firmelor pentru a inchiria aeronavesi a aduce cu ele refugiati in Uniunea Europeana inainte de venirea iernii, a spus Susanne Najafi, co-fondatoare a organizatiei.

“Regula UE privind “raspunderea operatorilor” forteaza companiile aeriene sa achite costurile pasagerilor care cer azil cand ajung la destinatie dar nu li se aproba cererea.

Conform Directivei Consiliului European 2001/51/EC aceasta prevedere nu ar trebui sa submineze drepturile refugiatilor de a scapa de persecutiile din propria tara, prevazute de conventia ONU din 1951 privind statutul refugiatilor.

In practiva, guvernele au delegat implementarea directivei operatorilor aerieni, care interzic persoanelor fara viza sa se urce in avioane din cauza riscului financiar.