O organizatie suedeza vrea ca refugiatii, in loc sa traverseze marea in barcute, sa se strecoare pe sub garduri si sa evite graniceri ostili, sa foloseasca o metoda mai simpla si mai ieftina: transportul cu avionul, informeaza Reuters.

Migranti africaniFoto: Flickr / zodiac

Refugiatii ce fug de razboiul civil din Siria platesc mii de dolari in periculoasa calatorie spre Europa, cu mult mai mult decat pretul unui bilet de avion, dar companiile aeriene ii impiedica sa se urce in aeronave din cauza unei directive UE din 2001.

Multi din cei care incearca sa ajunga in Europa au murit pe drum, fie in barcile in stare precara si supraglomerate, fie in timpul calatoriei terestre. Luna trecuta politia austriaca a gasit un camion cu trupurile a 71 de refugiati, multi dintre ei sirieni.

“N-are niciun sens, nu putem doar sa stam si sa vedem cum mor oameni. Vom arata ca nu trebuie sa fie asa”, spune Emad Zand, unul dintre fondatorii Refugee Air.

Organizatia strange bani din partea persoanelor fizice si firmelor pentru a inchiria aeronave si a aduce cu ele refugiati in Uniunea Europeana inainte de venirea iernii, a spus Susanne Najafi, si ea co-fondatoare a organizatiei.

“Regula UE privind “raspunderea operatorilor” forteaza companiile aeriene sa achite costurile pasagerilor care cer azil cand ajung la destinatie dar nu li se aproba cererea.

Conform Directivei Consiliului European 2001/51/EC aceasta prevedere nu ar trebui sa submineze drepturile refugiatilor de a scapa de persecutiile din propria tara, prevazute de conventia ONU din 1951 privind statutul refugiatilor.

In practiva, guvernele au delegat implementarea directivei operatorilor aerieni, care interzic persoanelor fara viza sa se urce in avioane din cauza riscului financiar.

Asta inseamna ca ei nu pot ajunge intr-o tara europeana pentru a depune cererea de azil.

"Aceste politici imping refugiatii in mainile traficantilor, care profita de disperarea lor”, spune Zand.

Refugee Air colaboreaza cu organizatii neguvernamentale pentru a realiza ‘trierea preliminara minutioasa” a pasagerilor pentru a se asigura ca cei care calatoresc vor depune o solicitare de azil viabila in tara in care calatoresc.