Ziua de luni a inceput cu anuntul autoritatilor austriece ca vor demara controale la frontiera, ceea ce a declansat o coada de peste 20 km pe o autostrada ungara si blocaje, dar si controverse privind legalitatea lor in spatiul Schengen. In doar cateva ore s-au gasit peste 200 de imigranti ilegali si au fost arestati cinci traficanti de persoane. Budapesta, pe de o parte a cerut Germaniei clarificari privind statutul migrantilor, pe de alta parte a inceput sa le dea voie sa se urce in trenurile de Germania si Austria, desi aceleasi reguli Schengen nu permit calatoria acestora fara documente de calatorie si viza statului de destinatie.

HotNews.roFoto: Hotnews

07:10 Aproximativ 2.500 de refugiati, in principal din Siria, adusi la Pireu de pe insule din Egeea (DPA)

00:50Peste 20.000 e oameni au protestat la Viena impotriva tratamentului migrantilor, la cateva zile dupa descoperirea unui camion pe o autostrada din Austrica care continea 71 de cadavre.

21:45 Un tren cu aproximativ 400 de migranti la bord, plecat din Budapesta, a ajuns luni seara in Bavaria, in sudul Germaniei.

19.52 Cateva sute de migranti plecati din Budapesta au ajuns in gara din Viena. Acestia schimba trenul spre Germania

Potrivit reporterului Reuters la fata locului, sute de refugiati care au venit cu trenul din Ungaria au inundat luni seara gara de vest din Viena, alergand sa prinda urmatoarele trenuri ce se indreapta spre Germania.

Parand bucurosi si usurati, refugiatii au scandat "Germania, Germania", in timp ce voluntari le-au impartit fructe si sticle cu apa.

Politia a ramas spectatoare, unul dintre agenti fiind auzit spunandu-i altuia: "Unde se duc toti? Si ce ar trebui sa facem?"

18.33 Patru trenuri care transporta pasageri, inclusiv refugiati, au trecut granita dintre Ungaria si Austria, luni dupa-amiaza, transmite Reuters.

18.00 Primul tren cu refugiati la bord a parasit orasul ungar Hegyeshalom, de la granita cu Austria, dupa ce a fost tinut in loc timp de mai multe ore, pentru verificari. Anterior, caile ferate austriece anuntasera ca refuza sa accepte trenul plecat din Budapesta intrucat acesta nu este sigur, din cauza supraaglomerarii. Unele persoane din tren au coborat. Un al doilea tren spre Viena era tinut la granita.

16.55Austria verifica daca sutele de refugiati ce s-au urcat in trenul plecat din Budapesta au depus cereri de azil in Ungaria si - daca au facut acest lucru - nu ii va lasa sa-si continue calatoria, a declarat un purtator de cuvant al politiei vieneze.

16.19 Politia vieneza a anuntat ca cei care nu doresc sa ceara azil in Austria pot circula liberi prin tara timp de doua saptamani, iar apoi risca sa fie trimisi inapoi in ultima tara de tranzit - Reuters

16.05Trenul care a parasit Budapesta cu destinatia Munchen, incarcat cu 3-400 de migranti, este oprit in Hegyeshalom, la granita dintre Ungaria si Austria, asteptand decizia autoritatilor, a anuntat biroul de presa al cailor ferate maghiare. Acesta a plecat la ora 9.10 GMT, fiind urmat de un altul, tot cu destinatia Munchen, ce a plecat din Budapesta la 11.10 GMT - Reuters, AFP

15.48 Angela Merkel a spus ca daca Europa nu cade de acord asupra distributiei echitabile a refugiatilor, atunci Acordul Schengen va fi pus sub semnul intrebarii - Reuters

14.17 Cateva sute de migranti s-au urcat din gara din Budapesta in trenul international ce merge spre Munchen

13.22 Un purtator de cuvant al guvernului german a declarat ca nu exista trenuri speciale dinspre Ungaria spre Germania si ca, potrivit legislatiei UE, migrantii ce intra in Ungaria trebuie sa se inregistreze si sa ceara azil acolo.

13.04 Migrantilor din Budapesta li se permite sa urce in trenurile ce merg spre Viena si Germania, sute dintre ei sunt in fata caselor de bilete ce vand bilete pentru calatoriile internationale. Televiziunea publica M1 a transmis ca migrantii cu documente valabile si cu bilete de tren pot urca in trenul de Munchen - Reuters

12.27 Ungaria cere Germaniei sa clarifice situatia legala a migrantilor ilegali ce circula in UE, informeaza Reuters.

Andras Giro-Szasz, purtator de cuvant al guvernului ungar, a spus ca, potrivit regulilor Schengen, migrantii pot parasi Ungaria doar cu documente valide de calatorie si o viza din partea tarii de destinatie.

Din aceasta cauza, mase mari de refugiati asteapta in garile din Budapesta.

Giro-Szasz a declarat ca Germania a aratat o atitudine permisiva in privinta celor veniti din Siria, iar acest lucru s-a aflat si "a impulsionat sperantele" migrantilor.

"Pentru a pune capat acestor conditii netransparente si adverse, solicitam Germaniei sa clarifice situatia legala", a declarat acesta pentru agentia ungara MTI.

12.12Autoritatile austriece au descoperit deja circa 200 de migranti si au arestat cinci traficanti de persoane ca parte a noii operatiuni declansate uni la granite, informeaza Reuters.

"In orele de la implementarea acestei masuri asupra careia am agreat impreuna cu Germania, Ungaria si Slovacia, am putut recupera peste 200 de refugitati si am retinut cinci traficanti", a declarat Konrad Kogler, director in cadrul ministerului de interne.

Austriecii subliniaza ca verificarile nu sunt controale clasice de frontiera, asa ca nu se incalca Acordul Schengen.

Autostrada ungara M1 ce duce in Austria este blocata pe circa 20 de kilometri din cauza controalelor mai stricte instituite de autoritatile austriece la granita, a anuntat operatorul drumurilor din tara vecina, potrivit agentiei nationale de stiri, citate de Reuters.

In afara de autostrada M1, o importanta ruta alternativa este, de asemenea blocata, transmite agentia MTI, care citeaza operatorul rutier Magyar Kozut.

In ultimele trei zile politia a prins circa 8.800 de migranti ce treceau in Ungaria, cea mai mare parte venind din Serbia.

Austria a intarit controalele la frontierele sale estice, a anunta ministrul de interne luni, decizia venind dupa ce 71 de persoane au fost gasite saptamana trecuta moarte intr-un camion frigorific.

"Vom face controale pentru o perioada nedeterminata de timp in toate punctele importante de granita din zona estica, cercetand toate vehiculele ce ar putea avea ascunzatori pentru persoane traficate", a declarat Johanna Mikl-Leitner pentru radioul ORF.

Austria are granite in est cu Ungaria, Slovacia, Slovenia si Cehia.

Un alt roman a fost retinut duminica de autoritatile ungare pentru trafic de persoane, acesta fiind al 27-lea prins de politia ungara in ultimele cinci zile, informeaza Ministerul Afacerilor Externe.

Cele 71 de persoane gasite moarte saptamana trecuta in Austria in camionul abandonat erau incredibil de inghesuite, cate cinci persoane pe metru patrat, a anuntat politia austriaca, primele autopsii indicand ca acestia au murit sufocati, informeaza Reuters.