Donald Trump pare sa-si fi consolidat primul loc in cursa pentru investitura republicana pentru Casa Alba, potrivit unui sondaj citat de AFP.

Donald TrumpFoto: Captura Youtube.com

Magnatul imobiliarelor este preferat de 24% dintre alegatorii republicani intervievati in cadrul unui sondaj publicat de Washington Post si ABC News, cel mai bun scor atins de un candidat in acest an, departe de rivalii sai Scott Walker (13%) si Jeb Bush (12%).

Dar sondajul a fost realizat de joi pana duminica, iar Post precizeaza ca majoritatea persoanelor fusesera intervievate inainte de declaratiile lui Donald Trump impotriva lui John McCain, facute sambata. Popularitatea lui Donald Trump s-a redus puternic in randul persoanelor intervievate, dupa acest incident.

John McCain este un fost pilot al US Navy care a fost prizonier peste cinci ani in razboiul din Vietnam. El il criticase deschis pe Donald Trump pentru declaratiile sale impotriva imigratiei, in special cele legate de clandestinii mexicani.

Vizibil agasat de aceste critici, miliardarul a replicat sambata ca senatorul nu a fost "un erou de razboi" si ca se bucura de acest statut "pentru ca a fost capturat". "Iubesc oamenii care nu au fost capturati", a spus el.

Intr-o tara venereaza soldatii, a ataca un fost miliar cazut prizonier de razboi si turturat este o greseala grava, iar numerosi republicani au criticat imediat declaratiile miliardarului.

"Probabil ca datoreaza scuze familiilor celor care au sacrificat atat de mult in conflicte si celor care au trebuit sa indure inchisoarea in serviciul tarii lor", a raspuns John McCain, la MSNBC.

Donald Trump a refuzat insa sa-si ceara scuze. El a explicat ca ii reproseaza lui John McCain, ales in Congres din 1982, ca nu a facut nimic pentru fostii combatanti si a acuzat presa ca a scos afirmatiile din context.

In lipsa unei rasturnari spectaculoase in saptamanile urmatoare, Trump pare sa-si fi asigurat calificarea pentru prima dezbatere televizata a alegerilor primare, in 6 august, la Fox News, in care vor fi invitati primii zece clasati.

Sondajul Washington Post/ABC News a fost realizat pe un esantion de 1.002 adulti cu o marja de eroare de 3,5%.