Miliardarul candidat la Casa Alba Donald Trump a lansat un atac neobisnuit sambata contra senatorului republican John McCain, afirmand ca fostul pilot, luat prizonier in timpul Razboiului din Vietnam, nu merita statutul de "erou", noteaza AFP.

Donald TrumpFoto: Captura Youtube.com

"El nu este un erou de razboi. Este un erou de razboi pentru ca a fost capturat", a declarat Donald Trump sambata la un eveniment conservator in Iowa, Family Leadership Summit. "Imi plac oamenii care nu au fost capturati", a adaugat el, potrivit Agerpres.

Comentariul a provocat imediat indignare in randurile republicanilor, John McCain fiind unul dintre veterani in Congres.

McCain, 78 de ani, a fost pilot in timpul Razboiului din Vietnam. In octombrie 1967, aparatul sau a fost lovit de o racheta si el a fost obligat sa se catapulteze. Ranit si capturat la Hanoi, el a ramas cinci ani si jumatate in captivitate si a fost torturat, aminteste France Presse.

Donald Trump, 69 de ani, a evitat razboiul obtinand amanari multiple, potrivit unor documente publicate de presa in 2011.

Donald Trump a raspuns la o intrebare asupra criticilor senatorului McCain legate de propunerile candidatului la Casa Alba privind imigratia. In iunie, magnatul imobiliar a amestecat lucruri diferite, imigrantii clandestini si infractorii mexicani, declansand un val de dezaprobare.

John McCain, un sustinator al reformei sistemului de imigrare, a declarat joi cu sinceritatea sa obisnuita ca Donald Trump "i-a excitat pe cei stapani pe situatie" cu declaratiile sale anti-imigranti.

Iar Trump a raspuns ca John McCain este un "idiot", afirmand ca el a fost pe ultimul loc la academia navala din Annapolis.

Clasa politica americana a condamnat imediat comentariile, mai ales rivalii lui Donald Trump la alegerile primare republicane care si-au aratat rapid admiratia pentru fostul pilot, candidat la prezidentiale in 2008.

"Ajunge cu atacurile calomnioase", a scris Jeb Bush pe Twitter. "John McCain si toti fostii nostri combatanti, in special prizonierii de razboi, au castigat respectul si admiratia noastra".