Ministrul german de Finante Wolfgang Schauble a dat asigurari miercuri ca "niciun euro" nu va fi transferat Greciei pana cand guvernul de la Atena nu va pune in practica toate reformele la care s-a angajat in fata partenerilor sai europeni in cadrul programului de ajutor, transmite AFP.

W. SchaubleFoto: Wikipedia

UPDATE Cancelarul german Angela Merkel a declarat miercuri ca acordul UE - Grecia reprezinta un punct de plecare, insa ca ramane mult de munca, informeaza AFP.

"Niciun euro nu va fi dat inainte" ca Grecia sa isi indeplineasca angajamentele, a promis ministrul german de Finante intr-un interviu acordat radioului public regional SWR.

"In cazul in care le indeplinesc, atunci vor putea primi transele ramase restante", a insistat oficialul geramn. "Daca nu le indeplinesc, nu va exista nicio plata".

Intrebarea care apare acum este sa stim "daca putem crede asigurarile guvernului grec sau nu", a adaugat Schaeuble, dand asigurari ca "intelege (...) numeroasele indoielile care sunt exprimate in Germania".

"Noi (tarile din Zona Euro - n.red.) nu am convenit in niciun caz asupra unor noi plati, insa i-am dat mai mult timp (Grecia - n.red.) sa puna in aplicare" reformele la care s-a angajat, a mai spus Schauble.

Grecia a trimis marti la Bruxelles lista definitiva de reforme pentru a obtine extinderea imprumutului international. Printre masurile anuntate figureaza toate masurile sociale pentru categoriile vulnerabila anuntate in campania electorala, a explicat aceeasi sursa, fara a vorbi despre costurile acestor masuri.

Este vorba mai ales despre furnizarea de electricitate gratuita pentru 300.000 de familii nevoiase, acces gratuit la serviciile de sanatate, distributia de cupoane de ajutor alimentar si de transport pentru cei mai saraci precum si un sprijin financiar specific pentru pensionari cu pensii mici.