Fortele guvernamentale ucrainene au suferit miercuri un nou revers, dupa ce au fost nevoite sa abandoneze, dupa lupte inversunate, orasul Debaltseve, esential pentru controlul estului tarii, scrie AFP.

Occidentalii acuza separatistii ca torpileaza procesul de pace, incalcand acordul de pace de la Minsk, dar pentru pro-rusi important este altceva: zona controlata acum de ei este relativ omogena si face jonctiunea dintre teritoriile separatiste Lugansk si Donetsk. Intrebarea care se pune acum este: se vor opri rebelii sau vor continua sa incerce sa castige teritoriu spre vest, sau spre sudul maritim si Mariupol ?

In fata acestor evolutii, Francois Hollande, Angela Merkel, Petro Poroshenko si Vladimir Putin urmeaza sa discute miercuri seara, intr-o conferinta telefonica. La randul sau, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut Rusiei sa isi retraga toate fortele din Ucraina si sa opreasca sprijinul acordat separatistilor.

Cu chipul ferm, in tinuta militara, presedintele ucrainean Petro Poroshenko a anuntat, de pe aeroportul din Kiev, abandonarea orasului Debaltseve inainte de a zbura spre aceasta zona de razboi pentru a se intalni cu soldatii epuizati care au fugit din oras.

In cursul zilei, zeci de tancuri, blindate usoare si vehicule militare ucrainene provenind din Debaltseve si sosind la Artemivsk, oras la distanta de circa 35 kilometri. Masinile transportau soldati nerasi si vizibil epuizati.

Ofensiva rebela asupra Debaltseve a fost lansata marti, in a treia zi a armistitiului incheiat saptamana trecuta in urma unor negocieri maraton la Minsk.

Uniunea Europeana a denuntat cucerirea acestui oras, in care vede o "incalcare clara a acordului de incetare a focului" si acuza Moscova. "Rusia si separatistii trebuie imediat si in totalitate sa aplice angajamentele de pace asumate la Minsk", a subliniat seful diplomatiei europene, Federica Mogherini.

Germania a condamnat preluarea controlului asupra Debaltseve, "foarte nefasta pentru sperantele de pace", in conditiile in care guvernul francez s-a vrut mai optimist, afirmand ca acordul de la Minsk "nu este mort".

Numarul de morti este incert. Presedintele Poroshenko a evocat o cifra "preliminara" de 30 de raniti in cadrul evacuarii a 2.000 de soldati dar o parte a presei ucrainene vorbeste de 40 de morti.

Armata a anuntnt cel putin cinci soldati ucisi in 24 de ore, dar directorul morgii din Artemovsk a afirmat ca a primit cadavrele a 13 soldati ucraineni.

Presedintele ucrainean Petro Poroshenko a reiterat marti seara cererea adresata Washingtonului de a primi arme defensive letale, in cadrul unei discutii telefonice cu vicepresedintele american Joe Biden.