Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut miercuri Rusiei sa-si retraga toate fortele din estul Ucrainei si sa stopeze sustinerea acordata separatistilor, scrie AFP.

"Cer Rusiei sa-si retraga toate fortele din estul Ucrainei, sa stopeze orice sprijin pentru separatisti si sa respecte acordul de la Minsk" privind incetarea focului, a declarat acesta, in marja unei reuniuni informale a ministrilor europeni de Aparare, la Riga.

"Trupele rusesti, artilerie precum si unitati de aparare antiaeriana, alaturi de elemente de comanda si control, sunt in continuare active in Ucraina", a spus Stoltenberg, adaugand ca "exista in continuare o concentrare de tancuri si vehicule blindate" rusesti in apropiere de granita cu Ucraina.

"Incetarea focului nu a fost respectata", a subliniat acesta, apreciind ca situatia din estul Ucrainei "se deterioreaza".

Refuzul separatistilor de a respecta incetarea focului si de a permite accesul observatorilor OSCE "ameninta insusi" acordul de la Minsk, a declarat acesta, in ziua in care armata ucraineana a abandonat orasul Debaltseve.