Liderul autoproclamatei republici separatiste Donetsk a respins vineri orice nou armistitiu cu Kievul, afirmand ca rebelii vor sa lanseze o ofensiva in intreaga regiune, care este in prezent partial controlata de armata ucraineana, scrie AFP.

"Nu vor mai exista din partea noastra tentative de a discuta despre un armistitiu", a declarat "presedintele" autoproclametei republici, Alexandr Zaharcenko, citat de agentiile Interfax si Ria Novosti. "Vom lansa o ofensiva in intreaga regiune Donetsk", a continuat acesta.

Aceste declaratii vin la o zi dupa ce armata ucraineana a pierdut aeroportul Donetsk, dupa mai multe luni de lupta. Aceasta batalie este comparata in Ucraina cu cea de la Stalingrad.

La Kiev, secretarul Consiliului de securitate nationala si aparare Olexandr Turcinov a a acuzat "grupurile teroriste ruse" ca au trecut la ofensiva in Est.

"Grupuri teroriste rusesti au incalcat orice acord (...) au trecut la ofensiva", a spus Turcinov, in cadrul unei reuniuni a guvernului, care a precizat ca este vorba despre "unitati ale fortelor armate regulate rusesti".

"Aceste operatiuni se deruleaza de facto pe toate linia frontului, in apropiere de Donetsk precum si in Sud", a adaugat acesta.

El a sustinut insa ca fortele ucrainene controleaza situatia "respingand atacurile si contra-atacand".

Ucraina pregateste vineri riposta dupa abandonarea aeroportului din Donetsk, aflat acum in mainile rebelilor pro-rusi, si dupa o zi sangeroasa marcata de lupte si bombardamente in care si-au pierdut viata peste 40 de oameni.