Ucraina a acuzat Rusia ca i-a atacat direct trupele, marti, in estul separatist, ridicand puternic tensiunea diplomatica, cu o zi inainte de reuniunea sefilor diplomatiilor ucraineana, rusa, germana si franceza la Berlin, scrie AFP.

In fata "agravarii situatiei, presedintele ucrainean Petro Poroshenko a decis sa-si scurteze sejurul la Davos si va reveni miercuri in Ucraina, din cauza agravarii situatiei din estul tarii, dupa cum a anuntat marti seara purtatorul sau de cuvant Sviatoslav Tsegolko pe pagina sa de Facebook.

Seful statului major si ministrul apararii au prezentat presedintelui un raport despre "situatia in apropiere de aeroportul din Donetsk si barajele 29 si 31. Maine secretarul Consiliului de securitate si Aparare nationala Turcinov se va deplasa in zona de lupte. Din cauza agravarii situatiei, presedintele a decis sa isi scurteze vizita in Elvetia si va reveni in Ucraina maine", potrivit sursei citate.

Fortele ucrainene se aflau in dificultate marti seara la aeroportul din Donetsk unde separatistii "au aruncat in aer pista de aterizare", a afirmat ministerul Apararii. Trupele Kievului au fost de asemenea nevoite sa se retraga de la un baraj pe care il controlau in apropiere de Lugansk unde, spune Kievul, au fost atacate de soldati ai armatei ruse.

Aceste acuzatii de atac direct din partea armatei regulate al Rusiei, in mai multe puncte in apropiere de localitatile Zymohiria si Slovianoserbsk , situate la circa 20 de km de Lugansk, reprezinta o premiera de la semnarea acordurilor de pace de la Minsk in 5 septembrie.

"Violand toate acordurile precedente, unitati militare ucrainene au fost atacate in nord de trupele armatei ruse", declara la inceputul serii un purtator de cuvant militar ucrainean, Andrii Lyssenko.

Fara a acuza niciodata un atac direct, Ucraina si tarile occidentale afirma de luni de zile ca Rusia a trimis trupe in autoproclamatele republici Lugansk si Donetsk.

Moscova a dezmintit tot timpul orice implicare. Presedintele Vladimir Putin a afirmat ca este posibil ca unii rusi sa se fi alaturat separatistilor dar din proprie initiativa.

Marti dupa-amiaza, un purtator de cuvant al ministerului rus al Apararii a calificat drept "absurditate totala" si "halucinatii" afirmatiile facute cu o zi in urma de catre premierul ucrainean, potrivit caruia 700 de soldati rusi si material militar au trecut granita ruso-ucraineana spre zona rebela.

Aflata in vizita in SUA, sefa diplomatiei europene, Federica Mogherini, a avertizat ca UE nu a uitat de anexarea Crimeii: "politica noastra de nerecunoastere a anexarii Crimeii este acolo pentru a ramane. Nu uitam, in niciun caz", a spus aceasta.

Soldati ucraineni capturati

Aceste evenimente intervin dupa zile intregi de escaladare a luptelor, care au culminat in acest week-end cu interventia tancurilor ucrainene pe aeroportul din Donetsk pentru a respinge o ofensiva separatista.

In fata acestei situatii de urgenta constatata chiar inainte de acuzatiile Kievului, ministrii afacerilor externe din cele patru tari din formatul denumit "Normandia (Ucraina, Rusia, Franta si Germania) au convenit sa se intalneasa miercuri la Berlin pentru a incerca sa impiedice o noua agravare a confruntarii militare si o noua escalada politica intre Kiev si Moscova", potrivit ministrului german de eterne Frank-Walter Steinmeier.

Sefii diplomatiilor din aceste tari incearca de mai multe saptamani sa depaseasca diferentele pentru a permite organizarea unui summit de pace in Kazahstan intre presedintii Putin si Poroshenko sub egida presedintelui francez Francois Hollande si a cancelarului german Angela Merkel.

Iar reuniunea de miercuri se anunta si mai complicata.

Pe aeroportul din Donetsk, aflat in ruine dar important din punct de vedere strategic si simbolic, luptele continuau in timpul noptii. "Intariri suplimentare si munitie au fost trimise spre pozitiile militare ucrainene de pe aeroport", a indicat ministerul Apararii.

Potrivit unui consilier al presedintelui ucrainean, opt soldati au fost luati prizonieri.

Victime colaterale ale luptelor, doi locuitori din Donetsk au fost ucisi iar alti opt grav raniti de catre un tir de artilerie care a lovit o statie de autobuz, potrivit autoritatilor separatiste locale.

Kievul lanseaza un nou val de mobilizare militara. Luptele continua in estul separatist

Tot marti, autoritatile ucrainene au lansat marti cel de al patrulea val de mobilizare militara care ar vizeaza circa 50.000 de barbati.

Aceasta mobilizare va dura 90 de zile, si va fi urmata de alte doua, pentru a incadra pana la 104.000 barbati. Sunt vizati cu prioritate cei care aeneficiat in trecut de un stagiu militar - tanchisti, artileristi, parasutisti dar si soferi si mecanici -, potrivit autoritatilor ucrainene.