Autoritatile ucrainene au lansat marti cel de al patrulea val de mobilizare militara care ar vizeaza circa 50.000 de barbati, in timp ceviolentele continua in estul rebel prorus, transmite AFP.

Aceasta mobilizare va dura 90 de zile, si va fi urmata de alte doua, pentru a incadra pana la 104.000 barbati. Sunt vizati cu prioritate cei care aeneficiat in trecut de un stagiu militar - tanchisti, artileristi, parasutisti dar si soferi si mecanici -, potrivit autoritatilor ucrainene.

Situatia continua sa fie tensionata marti in estul tarii, in rapoartele armatei ucrainene fiind mentionate sute de tiruri rebele asupra pozitiilor sale in ultimele 24 de ore.

In bastionul separatist de Donetsk, in timpul noptii si marti dimineata su putut fi auzite tiruri continue, potrivit jurnalistilor AFP prezenti la fata locului.

In zona aeroportului Donetsk, care a fost in ultimele zile scena unor lupte grele in cursul carora militarii ucraineni au respins o ofensiva separatista puternica, intensitatea luptelor s-a diminuat usor, a declarat pentru AFP un purtator al armatei, Vladislav Selezniov.

"Acest lucru s-a datorat faptului ca militarii ucraineni au curatat zona din jurul aeroportului si a distrus posturile de tragere rebele", a explicat Selezniov.

"Separatistii au inteles ca nu vor putea sa se impuna direct (...) si, prin urmare, au inceput sa traga asupra localitatilor unde se gasesc pozitiile artileriei ucrainene care sustin soldatii care lupta la aeroport", a precizat purtatorul de cuvant militar, referindu-se la satele Piski, Avdiivka si Tonenke.

In regiunea vecina Lugansk, tirurile rebele au lovit un bloc de locuinte din orasul Chtchastie, ranind mai multe persoane si stricand in jur de 30 de apartamente, a declarat guvernatorul pro-Kiev din regiune.

Conflictul armat intre separatistii prorusi si fortele ucrainene, soldat cu peste 4.800 de morti incepand cu luna aprilie, s-a accentuat din nou in ultimele 10 zile, dupa o perioada de calm relativ.