Postul de radio RTL arata vineri ca exista o legatura intre fratii Kouachi si autorul asasinatului de ieri asupra unei politiste. Potrivit acestuia, toti trei au frecventat in anii 2004-2005 un grup fundamentalist care racola cetateni francezi pentru a-i trimite in conflictele din Orientul Mijlociu.

Potrivit RTL, este vorba de Grupul jihadist Buttes-Chaumont, un grup de tineri aflati sub autoritatea emirului Farid Benyettou. Filiera trimitea jihadistii sa se alature gruparii al-Qaeda in Irak, scrie Le Monde.

Buttes-Chaumont este o gradina publica din nord-estul Parisului, in arondismentul 19. In acest parc se antrena Cherif Kouachi, unul dintre cei doi frati urmariti.

In perioada "Buttes Chaumont", Cherif a furat, a consumat droguri si a planificat infractiuni minore.

Apoi, suspectul a fost radicalizat la moschee, unde s-a intalnit cu viitorul lider al filierei irakiene, Farid Benyettou. Unii membri ai Buttes Chaumont au plecat in Irak in 2003 si 2005, dar Cherif nu a parasit niciodata teritoriul francez. El a fost arestat la Paris in ianuarie 2005.

Acesta sta in inchisoarea din Fleury-Mérogis in perioada ianuarie 2005-octombrie 2006. Aici l-a intalnit pe cel care urma sa devina noul sau mentor: Djamel Beghal.

Doi ani mai tarziu, ofiterii directiei Anti-Terorism l-au suspectat ca a complotat, impreuna cu fostii complici din Buttes Chaumont, evadarea unuia dintre creierele atentatelor de la statia Musée-d’Orsay din 1995. Dupa aceasta suspiciune, Cherif intra in inchisoare pe 25 mai 2010, dar este eliberat pe 11 octombrie in acelasi an. Fratele acestuia, Said Kouachi, a aparut in acelasi dosar. Dar, din cauza lipsei de probe, politia nu a continuat investigatia.

Daily Mail relata ca cei doi atacatori care au provocat atentatul de la Charlie Hebdo ar putea fi membri ai gruparii Al Qaeda in Peninsula Araba.

Grupul a fost infiintat de Yusef al-Ayeri in 2003 in Arabia Saudita, dar a fost fortat sa isi schimbe locatia in Yemen dupa o serie de atacuri la care a fost supus.

Guvernul Yemenului si reactiile sale slabe au permis grupului sa se mobilizeze si sa gaseasca membri, desi momentan numarul acestora este estimat la aproximativ 400 de soldati.

Desi initial atacurile lor s-au concentrat pe Orientul Mijlociu, cum ar fi atacul impotriva printului saudit Mohammed bin Nayef, gruparea s-a reorientat rapid catre obiective occidentale.

Potrivit Universitatii Stanford, grupul este condus de Nasser al-Wuhayshi, nascut in Yemen si ucenic al lui Osama Bin Laden. Al-Wuhayshi a petrecut o perioada de timp intr-o inchisoare in Yemen, dar a evadat in 2006 alaturi de alti 22 de detinuti.

Grupul are o agenda jihadista globala si, la fel ca ISIS, incearca sa creeze un singur califat arab care sa acopere Pakistranul, Afganistanul, Irakul, Yemenul si Levantul (zona care cuprinde Libanul, Iordania, Siria si Israel).

In cazul in care atacul de miercuri impotriva ziaristilor de la Charlie Hebdo a fost efectuat de AQAP (Al Qaeda in Peninsula Araba) va fi prima oara cand gruparea utilizeaza tactica "lupului singuratic."