Premierul britanic David Cameron va efectua luni ultima deplasare in Scotia pentru a sustine respingerea independentei la referendumul istoric de joi, al carui rezultat se anunta strans, potrivit sondajelor, scrie AFP.

Cele doua tabere, cot la cot in sondaje, nu au avut pauza nici duminica, dar executarea de catre gruparea Stat Islamic a ostaticului David Haines, lucrator umanitar scotian in varsta de 44 de ani, a aruncat o umbra asupra campaniei, citeaza Mediafax.

Premierul scotian Alex Salmond, liderul separatistilor, a condamnat moartea al carei "nivel de brutalitate depaseste imaginatia".

In apropierea scrutinului convocat joi, cele doua tabere sunt cot la cot chiar daca tabara care militeaza pentru respingerea independentei se afla pe primul loc in trei dintre cele patru sondaje realizate la acest sfarsit de saptamana.

Ce spun sondajele

Unionistii ar obtine 53% din voturi, sustine un sondaj realizat de Opinium-The Observer.

Institutul de sondare a opiniei publice subliniaza ca "principala preocupare a sustinatorilor respingerii referendumului se refera la capacitatea unui guvern scotian independent de a-si indeplini angajamentele economice, mai ales in privinta sanatatii si pensiilor".

"Daca se poate trage o concluzie din cele patru sondaje, aceasta este ca fiecare vot conteaza. Nu este loc pentru un vot de protest cand miza este atat de ridicata", a comentat directorul de campanie al taberei care sustine respingerea referendumului, Blair McDougall.

"Sondajele arata ca referendumul poate bascula atat de o parte, cat si de alta", a subliniat la randul sau liderul echipei rivale, Blair Jenkins.

Desi nesigura de rezultat, tabara ce sustine aprobarea referendumului se pregateste deja pentru o eventuala independenta.

"Primul lucru ce trebuie facut este reunirea tuturor scotienilor", a declarat Alex Salmond pentru BBC, promitand reunirea tuturor celor "care vor avea ceva de oferit", indiferent de tabara.

Salmond a declarat, de asemenea, ca "specialisti intr-o serie de domenii" au fost abordati pentru pregatirea unei eventuale victorii a separatistilor.

In timp ce se exprima liderul lor, circa 2.000 de separatisti au manifestat pe strazile din Glasgow pana in fata sediului grupului de radio-televiziune din acest oras pentru a protesta fata de modul in care a acoperit referendumul, considerat ca fiind in favoarea respingerii acestuia, o partinire pe care BBC a respins-o.

In fata riscurilor unei diviziuni pe care ar putea-o genera referendumul, liderii religiosi scotieni au facut, de asemenea, apel la unitate.

"Cei care vor vota in favoarea referendumului, la fel ca si cei care vor vota impotriva trebuie sa isi aminteasca de faptul ca suntem cu totii scotieni", a declarat John Chalmers, un oficial de rang inalt responsabil de Biserica Scotiei, in cadrul unei ceremonii religioase in catedrala Sainte-Marie din Edinburgh.

Potrivit presei, regina Elizabeth II, care refuza sa se implice oficial in campanie, ar fi facut o declaratie dupa ce a asistat la un serviciu religios la resedinta sa de vara din Scotia, la Balmoral. "Sper ca oamenii se vor gandi atent la viitor", ar fi spus ea.

Pentru a incerca sa incline balanta in favoarea sa, tabara care sustine aprobarea referendumului si-a multiplicat initiativele pana la a invita tinerii scotieni sa promoveze independenta in timpul meselor duminicale din familie. Scopul este seducerea persoanelor in varsta, considerate ca fiind electorii cei mai reticenti fata de destramarea Marii Britanii.

Tabara proindependenta a organizat, de asemenea, in cursul serii un concert la Edinburgh care a avut loc cu casele inchise. Pe scena au urcat grupurile Franz Ferdinand, Mogwai si Frightened Rabbit.

Campania s-a facut resimtita si pe stadioanele de fotbal. Astfel, sambata seara, suporterii au arborat o pancarta cu "Da" in minutul 18 (referinta la 18 septembrie, ziua votului), in timpul meciului dintre Celtic Glasgow si Aberdeen.