Pe data de 18 septembrie, scotienii merg la urne pentru a vota viitorul tarii lor. Referendumul pentru independenta Scotiei cheama cetatenii la un vot care ar putea incheia uniunea de 307 ani a Scotiei cu Anglia si Tara Galilor, sub Marea Britanie. Un vot favorabil ar insemna ca Scotia va fi o natiune independenta cu o populatie de 5,3 milioane de oameni. La inceputul campaniei, acest scenariu parea exagerat, dar cele mai recente sondaje arata ca Regatul Unit, in forma sa actuala, ar putea fi rupt in bucati. Un articol, publicat de CNN, explica mizele, ce inseamna o Scotie independenta pentru restul lumii si care sunt problemele principale ale referendumului pentru independenta Scotiei.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • Pentru ce si de ce voteaza scotienii?

La referendum, alegatorii vor raspunde cu un simplu "da" sau "nu" la intrebarea "Ar trebui Scotia sa fie o tara independenta?"

Guvernul scotian, condus de Partidul National Scotian, afirma ca acest referendum este "o oportunitate care apare o data la o generatie" si ca va permite cetatenilor sa preia controlul deciziilor care ii afecteaza. Un vot "da" inseamna ca "viitorul Scotiei va fi in mainile Scotiei" si ca "viata va fi mai buna si mai corecta pentru cetatenii sai", sugereaza Partidul National Scotian.

Prim-ministrul britanic David Cameron vrea ca Scotia sa ramana parte a unui Regat Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord nedivizat. El afirma ca aceasta este dezicia scotienilor, dar ca partea ramasa din Regatul Unit le va oferi securitate si putere.

"Nu vom putea merge inapoi", a avertizat acesta.

Deoarece Regatul Unit nu are o constitutie scrisa, nu exista nicio lege stabilita dupa care sa se efectueze intregul proces, ramanand un teritoriu necunoscut pana acum.

  • De ce este referendumul pentru independenta Scotiei important pentru restul lumii?

Incertitudinea viitorului Scotiei are deja un impact asupra afacerilor interne si internationale. Unii se tem ca destramarea Regatului Unit ar putea submina pozitia Londrei ca o capitala financiara internationala.

Luna trecuta, 130 de lideri ai mediului de afaceri au publicat o scrisoare deschisa in care au avertizat cu privire la impactul pe care aceasta incertitudine l-ar putea avea asupra monedei, politicilor de reglementare, taxelor, pensiilor si a statutului de membru UE.

In urmatoarea zi, mai mult de 200 de oameni de afaceri au semnat o scrisoare deschisa pentru sustinerea independentei Scotiei.

Lira sterlina a scazut luni, dupa primul sondaj care a aratat ca votul pozitiv primeaza, acest lucru reflectand incertitudinea cu privire la rezultatul referendumului.

Capacitatea de aparare a Regatului Unit ar putea fi afectata. Guvernul Scotiei spune ca vrea sa indeparteze armele nucleare din Scotia (flota de submarine nucleare de la baza din Faslane) cat mai curand posibil.

"Este pozitia noastra ferma ca o Scotie independenta nu ar trebui sa gazduiasca arme nucleare si am dori sa intram in NATO doar din acest motiv", spune guvernul Scotiei.

In cazul in care referendumul va stabili independenta Scotiei, tara va trebui sa renegocieze intrarea in NATO si in Uniunea Europeana. Liderii europeni au semnalat ca vor pune Scotia sa aplice ca orice alta natiune independenta.

Cu toate acestea, campania "DA" sustine ca acest lucru ar putea fi dus foarte usor la indeplinire, prin amendamente la tratatele existente.

In cazul in care Scotia alege sa se desparta de Marea Britanie, acest lucru ar putea "da idei" si altor natiuni, scrie CNN.

Dezbaterea referitoare la independenta Scotiei este urmarita indeaproape de catre membrii miscarilor de independenta din provincia spaniole Catalonia, provincia canadiana Quebec si insula mediteraneana Corsica, care apartine de Franta.

In cazul in care Scotia voteaza independenta, prim-ministrul britanic va fi, cel mai probabil, presat sa demisioneze, desi acesta a spus presei ca nu va face acest lucru.

Partidele importante de la Westminster au promis sa aloce mai multe puteri Scotiei daca aceasta alege sa ramana in uniune.

  • Cine poate vota?

Datorita unui proiect de lege, adoptat anul trecut, care permite extindere votului si la persoanele de 16 si 17 ani, aproape orice cetatean din Scotia, cu varsta de peste 16 ani, va putea vota in ziua referendumului.

Acest lucru inseamna ca cetatenii englezi sau galezi care au rezidenta in Scotia pot merge la urne. Dar, scotienii care traiesc in afara Regatului Unit nu vor avea dreptul sa voteze.

Acest lucru inseamna si ca locuitorii din Anglia, Tara Galilor si Irlanda de Nord nu au dreptul de opinie in cadrul acestei schimbari istorice.

  • Care este istoria din spatele votului?

Actul de Uniunie din 1707 a unit Scotia cu Anglia si Tara Galilor, dar multi scotieni au fost nemultumiti.

Scotia are propriul Parlament si propriile legi incepand cu 1999, dar nu toate deciziile sunt luate in Parlamentul scotian. In mai 2011, Partidul National Scotian, care si-a realizat campania pe ideea unui referendum pentru independenta, a surprins prin castigarea majoritatii in Parlamentul Scotiei.

In octombrie 2012, guvernul britanic si guvernul scotian au convenit asupra realizarii unui referendum, iar anul trecut s-a stabilit ca cetatenii vor fi chemati la vot.

Multi scotieni se opun puternic incercarilor guvernului de la Westminster de a reforma si spun ca acesta nu a fost ales de ei. Pentru a ilustra sentimentul (exista un singur deputat conservator in Scotia), umoristii scotieni au subliniat ca pana si ursii panda gigant sunt mai bine reprezentati, avand in vedere ca Gradina Zoologica din Edinburgh are doi.

  • Care sunt jucatorii principali?

Prim-ministrul scotian Alex Salmond este liderul campaniei pro independenta.

Laburistul Alistair Darling, care reprezinta circumscriptia Edinburgh, conduce campania pro-uniune "Better Together" (in trad. "Mai bine impreuna").

Cei doi au participat la dezbateri televizate, Darling avand un avantaj detasat in prima dezbatere, in timp ce Salmond a impresionat in cea de-a doua.

David Cameron s-a pozitionat puternic in favoarea unei Scotii care sa fie parte a Regatului Unit.

Nu doar politicienii din Marea Britanie s-au implicat in dezbaterile referitoare la referendum. Cantaretul britanic David Bowie a pledat "Scotia, ramai cu noi".

Alex Ferguson, fostul manager al echipei Manchester United, s-a pozitionat si el impotriva independentei Scotiei si a sustinut campania "Better Together".

"800.000 de scotieni, la fel ca mine, lucreaza si traiesc in alte parti ale Regatului Unit. Nu vrem sa traim intr-o tara straini. Suntem doar intr-o alta parte a familiei Regatului Unit", a declarat acesta.

Autoarea seriei Harry Potter, J.K. Rowling, care locuieste in Scotia, a facut o donatie consistenta pentru campania "Better Together", iar starul Beatles Paul McCartney a redactat o scrisoare in care indeamna alegatorii sa ramana alaturi de Marea Britanie.

Campania "DA" are si ea proprii sustinatori celebri: Sean Connery, actorul Brian Cox si comediantul Frankie Boyle.

Actorul Alan Cumming a lansat o campanie pe Twitter intitulata "Go for it Scotland".

"Ce se intampla acum in Scotia este cel mai interesant discurs politic si social, care ne va schimba pentru totdeauna destinul", a scris acesta.

Presedintele american Barack Obama a afirmat ca aceasta este o decizie pentru oamenii din Scotia, dar a adaugat: "In mod evident, avem un interes profund in a ne asigura ca unul dintre cei mai apropiati aliati ai nostri ramane un partener puternic, robust, unit si eficient".

  • Care sunt aspectele cheie?

Dezbaterea a fost dominata de implicatiile asupra economiei.

Guvernul Scotiei sustine ca tara o va duce mai bine dupa independenta, bazandu-se in principal pe controlul sau asupra veniturilor din petrol din Marea Nordului si a gazelor gasite in apele Scotiei. Guvernul considera ca astfel va gestiona mai bine industria energetica, ca vor exista investitii pentru a stimula productia si ca va crea un fond, similar cu fondul Norvegiei pentru petrol, de pe urma caruia vor beneficia si generatiile urmatoare.

Dar nu toata lumea este de acord cu evaluarea pozitiva a guvernului scotian. Un raport realizat in martie de Institutul pentru Studii Fiscale arata ca deficitul bugetar din Scotia s-a agravat, in comparatie cu restul Regatului Unit. Raportul avertizeaza si asupra pericolelor dependentei de o sursa de venit volatila si finita.

Guvernul scotian spune ca economia este diversa, avand si alte elemente cheie, inclusiv turism, alimente, bautura, industrii creative, universitati, servicii financiare si de productie.

O alta mare problema este moneda Scotiei independente. Prim-ministrul scotian Alex Salmond vrea ca Scotia sa continue sa foloseasca lira si a afirmat ca tara are dreptul sa faca acest lucru.

Dar, cele trei parti majore de la Westminster, conservatorii lui David Cameron, liberal-democratii si laburistii, spun ca asta nu va fi o optiune. Guvernul scotian a raspuns ca afirmatiile de agest gen reprezinta o "agresiune" din partea Westminster-ului.

Este neclar ce se va intampla cu cota Scotiei la datoria Marii Britanii daca nu va fi parte a uniunii monetare.

  • Care este atmosfera in Scotia? Rezultatul posibil

Sondajele de opinie realizate in ultimele luni au oferit taberei pro-uniune un avantaj. Cu toate acestea, sondajele recente au aratat o diminuare a acestui avantaj.

Un sondaj efectuat de Sunday Times, lansat pe 7 septembrie, a creat valuri cand a aratat ca votul in favoarea independentei conduce pentru prima oara, excluzand votantii indecisi. Presedintele Yougov, Peter Kellner, a declarat ca sondajul indica faptul ca sustinerea pentru campania "Mai bine impreuna" a scazut "intr-un ritm uimitor".

Cel mai recent sondaj, realizat de ScotCen - un centru de cercetare independent -, arata ca cei care sunt impotriva independentei au un mic avans fata de cei care vor vota "da" la referendum.

Multe persoana care fac parte din campania "DA" cred ca exista un impuls, o sustinere care se va consolida pana la votul din 18 septembrie.

Dar, cei din tabara "Better Together" sunt convinsi ca reprezinta majoritatea tacuta, care, dupa ce va lua in considerare toti factorii implicati, va decide impotriva independentei.

  • Ce se intampla in cazul in care Scotia voteaza "DA"?

In cazul in care scotienii se hotarasc sa sfideze asteptarile de la Westminster si vor vota "Da", va exista o activitate intensa pentru ca independenta completa, propusa de Salmond pentru 24 martie 2016, sa fie asigurata.

Dupa confirmarea votului, liderul taberei care a fost in favoarea independentei va trebuie sa creeze o echipa de negociere.

David Cameron, daca nu va fi fortat sa demisioneaze, va trebuie sa creeze, la randul sau, o alta echipa de negociere.

Problemele principale care vor fi abordate sunt uniunea monetara si cota Scotiei in datoria Regatului Unit, relocarea flotei Trident si chiar si controlul frontierelor.

Campania "Da" a spus ca planul este ca Scotia sa ramana parte a zonei comune de calatorie, care permite libera circulatie a cetatenilor.

David Cameron va trebui sa actioneze rapid pentru a evita instabilitatea financiara prin oferirea unui raspuns definitiv la problema monedei. In plus, au existat discutii referitoare la mutarea alegerilor viitoare din Regatul Unit, programate pentru mai 2015, fiind propusa amanarea acestora pana in momentul in care Scotia va iesi din Uniune.

Guvernul scotian va trebui sa demareze procesul redactarii unei constitutii. Regina Elisabeta a II-a va ramane sef de stat.

O Scotie independeta va trebuie sa isi negocieze statutul de membru NATO si UE.