Un martor citat de agentia Reuters a relatat ca a auzit tiruri de artilerie intense intr-o zona din nordul Donetskului, cel mai mare oras din estul Ucrainei, si a vazut nori de fum negru acoperind cerul, duminica dimineata, la nici 40 de ore de la semnarea armistitiului dintre autoritatile ucrainene si separatistii pro-rusi.

Donetsk pe harta UcraineiFoto: Google Maps

Potrivit martorului, bombardamentele veneau din apropiere de aeroport, care s-a aflat in mainile fortelor guvernamentale, desi separatistii pro-rusi controleaza orasul.

Rebelii au declarat pentru Reuters ca aeroportul in sine este acum gol si ca luptele se desfasoara la o unitate militara din apropiere.

"Asculta sunetul incetarii focului", a glumit un rebel inarmat. "E o lupta adevarata acolo", a mai spus el.

Si un jurnalist AFP a relatat duminica dimineata ca, la un punct de control din apropiere de aeroport, se puteau auzi bombardamente, dar fara a putea fi stabilita originea lor.

In cursul noptii, orasul Mariupol, un port strategic la Marea Azov, situat la sud de Donetsk, s-a confruntat de asemenea cu o incalcare a armistitiului, tiruri de artilerie fiind trase asupra fortelor guvernamentale. Separatistii au afirmat, in schimb, ca armata ucraineana i-a atacat cu lansatoare de rachete. Nu au fost transmise informatii cu privire la eventuale victime.

Ora 1:03:Premierul ucrainean Arseni Iateniuk: Kievul va institui legea martiala in estul Ucrainei, daca armistitiul nu va da rezultate. Putin vrea sa creeze in estul tarii "o alta Transnistrie".

Ucraina va trebui sa instituie legea martiala in regiunile Donetk si Lugansk (est), daca armistitiul intrat in vigoare vineri nu va avea rezultate pozitive, a declarat duminica premierul ucrainean, Arseni Iateniuk, citat de agentia RIA Novosti, potrivit Mediafax. "Nu este nevoie de legea martiala, in cazul in care exista un plan de pace sustinut de Uniunea Europeana, de catre Statele Unite si respectat de Rusia. Insa daca acest armistitiu va inceta, nu va exista o alta solutie", a explicat Iateniuk, intr-o emisiune a postului de televiziune ucrainean 1+1.

In opinia sa, instituirea legii martiale are mai multe avantaje, inclusiv consolidarea sistemului de aparare. De asemenea, premierul ucrainean a indemnat Occidentul sa mentina sanctiunile impotriva Rusiei, in pofida unui posibil acord de pace durabil in estul Ucrainei.

"Sanctiunile Uniunii Europene demonstreaza ca nicio tara nu mai are incredere in Rusia. Mentinerea acestor sanctiuni este necesara, pentru ca nimeni sa nu uite de situatia din Ucraina, de Crimeea si de alte conflicte", a adaugat el. "Lumea nu trebuie sa uite de agresiunea rusa", a subliniat Iateniuk.

Premierul ucrainean, Arseni Iateniuk, a mai afirmat ca presedintele rus, Vladimir Putin, va incerca in continuare sa provoace un nou focar de tensiune in Ucraina, avand scopul de a crea in Lugansk si Donetk "un fel de Transnistrie, Abhazie sau Osetie", relateaza agentia ucraineana UNN.

"Putin va incerca sa provoace in Ucraina un focar de tensiune controlat de el", a apreciat Iateniuk duminica, intr-o emisiune a postului de televiziune ucrainean 1+1.

Presedintele rus "vrea sa creeze pe teritoriul regiunilor Lugansk si Donetk un fel de Transnistrie, Abhazie sau Osetie (de Sud). El (Putin) vrea sa controleze acest teritoriu cu ajutorul mercenarilor sai si sa suga sangele" poporului ucrainean, a acuzat premierul.

Kievul si rebelii prorusi au incheiat vineri, la Minsk, un armistitiu, in incercarea de a pune capat conflictului care dureaza de aproape cinci luni in est si care s-a soldat cu 2.600 de morti si jumatate de milion de refugiati. Armistitiul a intrat in vigoare vineri, la ora 18.00 (18.00 ora Romaniei).

Saptamana trecuta, liderul partidului Batkivscina, fostul premier Iulia Timosenko, a reiterat ca este necesara impunerea imediata a legii martiale in estul Ucrainei din cauza agresiunii externe.

Ora 0:30: "Grupul de contact" care reuneste Kievul, Moscova, OSCE si separatistii prorusi se va reuni in urmatoarele opt zile, la Minsk, unde va discuta despre un statut special pentru regiunile separatiste din estul Ucrainei, a afirmat "premierul republicii" Donetk, Aleksandr Zaharcenko.

"Subiectul acestei reuniuni va fi introducerea unui statut special. Daca acesta nu va fi acceptat, protocolul acordului nu va mai avea nicio valoare", a declarat el, pentru postul de radio Kommersant FM. "As vrea sa adaug in acord (incheiat vineri, la Minsk) un element: recunoasterea imediata a independentei noastre. Daca vom fi independenti, Rusia va fi partenerul nostru principal", a precizat el, potrivit Mediafax.

Liderul separatist a mentionat ca "Grupul de contact a convenit (vineri) sa se reuneasca peste sapte-opt zile. (Ucrainenii) vor prezenta cererile lor", a adaugat el.Potrivit lui Zaharcenko, la reuniune vor participa, de asemenea, Alexei Kariakin, "presedintele Consiliului Suprem al republicii" autoproclamate Lugansk, si Andrei Purghin, "vicepremierul republicii" Donetk.

Ora 12.30 O femeie a fost ucisa in schimburile de focuri de la Mariupol, primul mort de la instituirea armistitiului

O femeie a fost ucisa in urma schimburilor de focuri din cursul noptii de la Mariupol, aceasta fiind prima victima de la intrarea in vigoare a armistitiului incheiat vineri, a anuntat duminica primaria acestui port strategic din sud-estul Ucrainei, citata de AFP.

"O femeie a fost ucisa si trei locuitori din Mariupol au fost raniti", a informat primaria intr-un comunicat, precizand ca rebelii pro-rusi au deschis focul asupra unui punct de control la iesirea de est din oras si au distrus o benzinarie.

"In noaptea de sambata spre duminica, incalcand acordul de incetare a focului, rebelii au tras asupra punctului de control din districtul Vostotchny, la intrarea in oras", a afirmat primaria.

Duminica dimineata, situatia in Mariupol era "calma si sub control", a adaugat primaria.

Confruntarile au loc dupa ce si sambata dimineata fortele guvernamentale si separatistii din estul tarii s-au acuzat reciproc de incalcarea armistitiului incheiat cu numai o zi in urma. Cu toate acestea, in cursul unei convorbiri telefonice avute sambata, presedintele ucrainean Petro Poroshenko si omologul sau rus Vladimir Putin au constatat ca armistitiul este "in general respectat".