Explozii puternice au fost auzite sambata seara la est de Mariupol, un port strategic la Marea Azov, in a doua zi dupa semnarea unui armistitiu intre autoritatile ucrainene si separatisti prorusi. Separatistii au afirmat ca armata ucraineana i-a atacat cu lansatoare de rachete, potrivit Mediafax.

Potrivit unor jurnalisti ai AFP, trei tancuri ucrainene cu senile s-au deplasat spre acest punct de control, insa s-au intors rapid din drum. Zeci de masini circulau cu viteza mare spre oras, una dintre ele a fost vizata de tiruri.

"Ministerul Apararii al republicii" de la Donetk a anuntat, in noaptea de sambata spre duminica, ca armata ucraineana a atacat cu lansatoare multiple de rachete de tip Grad pozitii ale separatistilor, in apropiere de orasul Mariupol, un port strategic la Marea Azov, relateaza agentia Itar-Tass.

"Pozitii ale insurgentilor au fost atacate in apropiere de Mariupol, cel mai probabil cu lansatoare de tip Grad. Insurgentii au fost nevoiti sa raspunda acestor atacuri, fapt ce a dus la o confruntare cu arme grele", anunta separatistii de la Donetk, fara a preciza daca incidentul a provocat victime.

Potrivit portalului de stiri Newsru.com, in jurul orei locale 22.30 (22.30, ora Romaniei), in apropierea orasului Mariupol, in satul Sirokino, erau auzite explozii puternice. Cu putin timp inainte, batalionul "Azov" a afirmat intr-un mesaj postat pe Facebook ca armata ucraineana este atacata cu lansatoare de tip Grad, insa militarii nu ar fi raspuns acestor atacuri.

Exploziile s-au intensificat in jurul orei 23.25, potrivit unor martori, citati de agentia Interfax.

"Am auzit cel putin sase explozii la o distanta de aproximativ un kilometru de oras. Au urmat tiruri de arma. In acest moment, in regiune e liniste", a relatat un martor.

Potrivit unor jurnalisti, un fum gros era vizibil la orizont, iar un punct de control detinut de forte loialiste a fost cuprins de flacari.

Incidentul are loc in contextul semnarii unui artmistitiu, vineri, intre Kiev si rebeli prorusi, la Minsk, in incercarea de a pune capat conflictului care dureaza de aproape cinci luni in est si care s-a soldat cu 2.600 de morti si jumatate de milion de refugiati. Armistitiul a intrat in vigoare vineri, la ora 18.00 (18.00 ora Romaniei).