Un avion de lupta Suhoi Su-25 al armatei ucrainene a fost doborat vineri dimineata in estul Ucrainei, dupa ce a fost lovit de o racheta lansata de un sistem antiaerian rus, a anuntat sambata Statul Major al operatiunii militare efectuate de Kiev, potrivit AFP.

"Un sistem antiaerian rus a doborat un avion de atac Su-25. Pilotul a reusit sa se catapulteze", au anuntat autoritatile, fara a preciza locul atacului. Statul Major ucrainean a dezmintit totodata numarul de patru avioane doborate, revendicat de rebelii prorusi.

------------------------

Ora 17:50 Rusia vrea sa organizeze un "pod umanitar" pentru a efectua numeroase transporturi de ajutoare in zonele din estul Ucrainei, afectate de conflictul dintre trupele ucrainene si separatistii prorusi, a declarat un oficial din Ministerul rus al Apararii, citat de AFP. Autorităţile ruse, organizaţii neguvernamentale şi întreprinderi "intenţionează să organizeze nu un singur convoi umanitar, pe care deja l-am trimis, ci un al doilea, un al treilea, un al zecelea", a declart Anatoli Antonov, adjunctul ministrului rus al Apărării, citat de RIA Novosti, potrivit Mediafax.

Ora 15:06 Presedintele Comisiei Europene a declarat sambata ca Uniunea Europeana este pregatita sa recurga la sanctiuni mai dure impotriva Rusiei, pe fondul crizei din Ucraina, adaugand totodata ca vrea un acord politic pentru a pune punct confruntarilor. (Reuters)

In cadrul conferintei de presa comune cu Petro Poroshenko, Barroso a aratat ca "Suntem gata ca luam masuri foarte dure si foarte clare insa pastram usa deschisa pentru o solutie politica".

Presedintele CE a descris inasprirea sanctiunilor ca o masura ce nu este intentionata sa aprofundeze criza ci sa impinga Moscova catre negocieri. Barroso a subliniat ca UE nu vrea o confruntare directa - "nu este logic sa avem (...)un nou Razboi Rece".

Ora 14:09 Presedintele Comsiiei Europene Jose Manuel Barroso a avertizat sambata Rusia ca UE este dispusa sa isi apere principiile in confruntarea centrata pe Ucraina si a cerut o solutie politica inainte de a se ajunge la "punctul de unde nu mai exista cale de intoarcere".

"Rusia nu ar trebuie sa subestimeze vointa si determinarea Uniunii europene de a-si apara principiile si valorile", a declarat Barrosi in cadrul unei conferinte de presa comune cu Petro poroshenko, sustinuta la Bruxelles.

Ora 14:04 Presedintele ucrainean Petro Poroshenko a acuzat sambata Rusia de interventie in Ucraina, spunand ca la ora actuala se afla pe teritoriul tarii sale mii de trupe straine si sute de tancuri straine. (Reuters)

Poroshenko a facut aceste afirmatii in timpul unei conferinte de presa sustinute la Bruxelles inaintea unei intalniri cu liderii Uniunii Europene.

Ora 13:34 Purtatorul de cuvant al armatei ucrainene, Andrii Lisenko: Tancurile rusesti au atacat orasul Novosvitlivka din apropiere de Lugansk si "au distrus aproape toate casele". (Reuters)

"Agresiunea militara directa asupra estului Ucrainei continua", declara si Consiliul pentru securitate si Aparare de la Kiev, intr-o postare separata pe Twitter

Armata ucraineana a anuntat sambata ca fortele sale s-au retras din zonele de la estul orasului Lugansk, aflat in apropiere de granita cu Rusia, fiind impinsi de rebelii separatisti sustinuti de Rusia

Ora 13:29 Vice-cancelarul german Sigmar Gabriel sustine ca liderii UE vor cere Comisiei Europene sa pregateasca urmatorul nivel de sanctiuni contra Rusiei. (Reuters)

Ora 12:30 Presedintele Traian Basescu a declarat sambata, inainte de plecarea la Consiliul European, ca va sustine ca statele UE si NATO sa puna la dispozitia Ucrainei tehnica militara, astfel incat armata din aceasta tara sa nu devina "carne de tun" si pentru a da sansa "raportului de forte".

Seful statului a mai precizat ca "Romania va sustine inasprirea sanctiunilor impotriva Rusiei in domeniile financiar bancar, energiei si transferului de tehnologie militara".(vezi aici mai multe informatii)

Ora 11:10 Rusia nu va fi atrasa in conflicte la scara mare, dar partenerii sai trebuie sa inteleaga ca este mai bine sa nu se confrunte cu Rusia, "una dintre cele mai mari puteri nucleare", a declarat vineri presedintele rus Vladimir Putin, citat de Itar-Tass (vezi aici mai multe informatii)

Ora 10:57 Ambasada Rusiei de la Kiev a anuntat vineri seara ca atasatul diplomatic Mihail Sorin si secretarul Andrei Golovanov au fost dati disparuti vineri, in Ucraina, informeaza AFP.

"Ministerul de Interne de la Kiev a negat ca fortele ucrainene ar fi retinut doi angajati ai ambasadei ruse de la Kiev. Ambasada mentioneaza ca anterior ministerul ucrainean a recunoscut ca diplomatii au fost retinuti. Luand in considerare declaratiile contradictorii ale Kievului, ambasada Rusiei in Ucraina anunta oficial ca atasatul diplomatic Mihail Sorin si secretarul Andrei Golovanov sunt dati disparuti", se arata intr-un comunicat transmis de ambasada rusa.