Ambasadorii statelor membre NATO s-au reunit de urgenta vineri dimineata, la ora 10:00, ora Romaniei, la Bruxelles, pentru discutii privind prezenta militarilor rusi in Ucraina, anunta AFP. Sambata, liderii europeni urmeaza sa se reuneasca la Bruxelles pentru discutii ce vor viza aplicarea de noi sanctiuni impotriva Rusiei, acuzata ca a efectuat o incursiune militara in Ucraina. In cadrul aceleiasi reuniuni este asteptata desemnarea a doi oficiali de rang inalt in cadrul UE - seful diplomatiei si presedintele Consiliului - insa este de asteptat ca posibilele noi sanctiuni impotriva Rusiei sa eclipseze acest subiect. Kievul a denuntat o "invazie" a Rusiei si a cerut joi Uniunii Europene sa impuna Rusiei noi sanctiuni "semnificative" si sa acorde Ucrainei "un ajutor militar de anvergura". Un inalt oficial al NATO, citat de Reuters, a declarat, joi, ca in Ucraina lupta in acest moment peste 1.000 de militari rusi.Pe de alta parte, CNN, citand surse guvernamentale britanice afirma ca Rusia a trimis 4.000-5.000 de militari in estul Ucrainei.

--------------------------

Ora 2.00 Ministrii europeni ai afacerilor externe au pregatit vineri terenul pentru o intarire a sanctiunilor impotriva Rusiei, in contextul escaladarii militare din Ucraina, unde situatia risca "sa scape de sub control", conform sefului diplomatiei germane, Frank-Walter Steinmeier, relateaza AFP.

Ora 22:34 Rusia a trimis intre 4.000 si 5.000 de militari in estul Ucrainei, sub forma unor unitati, pentru a lua parte la luptele din bastioanele separatiste Donetsk si Lugansk, a declarat vineri pentru CNN o sursa din cadrul guvernului britanic.

Ora 22:07 Seful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso a condamnat vineri incursiunile si operatiunile ruse n ucraina si l-a avertizat pe presedintele rus, Vladimir Putin, ca orice noua actiune in sensul "destabilizarii" Ucrainei va avea "un pret ridicat" pentru Moscova (AFP)

"A fost o discutie foarte simpla, in cursul careia domnul Barroso a exprimat profunda preocupare in legatura cu informatiile privind participarea directa a trupelor ruse la confruntarile din Ucraina", anunta Comisia Europeana.

"Domnul Barroso a condamnat cu fermitate incursiunile si operatiunile ruse pe teritoriul ucrainean, cerandu-i presedintelui Putin sa inverseze actualul curs al lucrurilor. Uniunea Europeana a anuntat clar ca orice noua actiune in sensul destabilizarii Ucrainei va avea un pret ridicat", se mai arata in comunicatul CE.

Ora 21:30 Avionul ministrului rus al Apararii a primit permisiunea sa treaca prin spatiul aerian polonez dupa ce aeronava si-a schimbat statutul de la militar la civil.

Ora 20:47 FMI a aprobat vineri Ucrainei o noua transa de 1,4 miliarde de dolari dintr-un program de finantare pe doi ani in valoare de 17 miliarde de dolari (AFP).

Ora 18:54 Polonia a refuzat vineri sa permita accesul in spatiul sau aerian a avionului ministrului rus al Apararii, Serghei Soigu, tarsnmite agentia de stiri rusa RIA Novosti, citata de Reuters. Ministrul se intoarcea dintr-o vizita in Slovacia. Autoritatile slovace au confirmat ca avionul ministrului rus a revenit la Bratislava dupa ce autoritatile poloneze, dar si cele ucraienene i-au refuzat survolul. (citeste aici mai multe informatii)

Ora 16.10: Premierul olandez spune ca e nevoie de noi sanctiuni pentru Rusia pentru ca cele de pina acum nu au functionat - Reuters

Ora 14:43: 2.593 de oameni si-au pierdut viata in conflictul din estul Ucrainei de la izbucnirea acestuia, in luna aprilie, a anuntat vineri un oficial ONU citat de Reuters. "Tendinta este clara si alarmanta: asistam la o crestere semnificativa a numarului de victime", a adaugat acesta, precizand ca, impreuna cu victimele zborului MH17 al Malaysia Airlines doborat in estul Ucrainei, numarul victimelor depaseste 3.000.

Ora 14.41: Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat intr-o conferinta de presa ca "este evident ca Rusia e implicata intr-o incalcare flagranta a suveranitatii teritoriale a Ucrainei"

Ora 14.40: 12 restaurante McDonald's au fost inchise pina acum de inspectorii sanitari rusi, anunta The Telegraph

Ora 14:03:Vladimir Putin a declarat vineri ca Ucraina trebuie fortata sa negocieze cu fortele separatiste si a comparat atacurile armatei ucrainene din estul tarii cu asediul nazistilor asupra Lenigradului (actual Sankt Petersburg - n.red). Putin a mai spus ca rusii si ucrainenii sint "practic un singur popor" si a laudat "succesele considerabile" ale rebeliunii pro-ruse din estul Ucrainei.

Ora 13:45: Traian Basescu afirma ca "e extrem de clara o escaladare majora a actiunilor Rusiei in favoarea separatistilor din estul Ucrainei, exista riscul rasturnarii raportului de forte in favoarea Federatiei Ruse" si le cere aliatilor din UE si NATO sa inceapa furnizarea de armament catre militarii ucraineni, pentru a contracara implicarea Rusiei alaturi de separatistii din estul si sud-estul Ucrainei. Basescu a anuntat ca va cere la Consiliul European de simbata intarirea sanctiunilor impuse deja Rusiei in domeniile financiar, energetic si militar si a calificat actiunile lui Vladimir Putin in Ucraina drept "ideile unui bolnav care crede ca poate reface zonele de influenta ale URSS".

Ora 13:11Premierul ucrainean Arseni Iatseniuk: Ucraina vrea sa relanseze procesul de aderare la NATO

Ora 11:14: Vladimir Putin i-a indemnat, in noaptea de joi spre vineri, pe insurgentii pro-rusi din estul Ucrainei sa deschida un coridor umanitar pentru militarii ucraineni incercuiti in zonele unde au loc confruntari, anunta serviciul de presa al Kremlinului, citat de agentia Itar-Tass. Insurgentii de la Donetk sustin initiativa presedintului rus Vladimir Putin de a permite militarilor ucraineni din zona de conflict sa iasa din incercuire, a anuntat vineri dimineata "premierul republicii" Donetk, Aleksandr Zaharcenko, citat de agentia Itar-Tass, potrivit Mediafax.

Ora 11:08: Manifestatii la Harkov si Mariupol impotriva "invaziei ruse" in Ucraina. Peste 5.000 de persoane manifestau joi seara in orasele Harkov si Mariupol, in estul Ucrainei, impotriva "invaziei ruse" in tara lor, a relatat agentia UNIAN, citata de Mediafax. La Harkov, peste 200 de activisti pichetau consulatul general al Rusiei, cerand incetarea "incursiunii ruse" in Ucraina.Manifestantii fluturau pancarte pe care scria: "Opriti-l pe nebun! Putin e un asasin" sau "Afara din Ucraina! Rusia este un terorist. Moarte ocupantilor rusi!". De asemenea, activistii au intonat imnul Ucrainei si cantece obscene despre presedintele rus, Vladimir Putin. Potrivit activistului Vladimir Cistilin, manifestantii cer oprirea invaziei ruse in Ucraina si o reactie din partea comunitatii internationale.

O alta manifestatie impotriva actiunilor Rusiei a avut loc la Mariupol, unde peste 5.000 de persoane s-au adunat in piata din centrul orasului. Potrivit unui deputat ucrainean, la miting participa atat ucraineni, cat si rusi, greci si evrei. Ei protesteaza fata de "agresiunea militara rusa" in Ucraina, a relatat postul de televiziune ucrainean TSN. Multi dintre manifestanti au fluturat steaguri ucrainene. Mariupol, un oras cu 500.000 de locuitori aflat pe litoralul Marii Azov, in sud-estul Ucrainei, este situat la circa 50 de kilometri de frontiera rusa si la 110 kilometri sud de bastionul rebel Donetk.

Sefii de stat si de guverne "urmeaza sa deschida calea unor noi masuri" in ceea ce priveste sanctionarea Rusiei sambata, a anuntat joi o sursa europeana, fara sa ofere alte precizari asupra naturii masurilor avute in vedere. "Am spus intotdeauna, in mod clar, ca vor fi luate in considerare noi sanctiuni in cazul unei escaladari", a declarat cancelarul german Angela Merkel. Criza ucraineana va figura "pe ordinea de zi" a summitului "si vom pune intrebarea: cum sa reactionam?", a sursa citata.