VIDEO Traian Basescu cere aliatilor din UE si NATO furnizarea de armament catre armata ucraineana si a anuntat noua pozitionare a Romaniei fata de Federatia Rusa: Sanctiunile trebuie intarite pe plan financiar, energie si militar

de Alina Neagu     HotNews.ro
Vineri, 29 august 2014, 12:11 Actualitate | Esenţial


Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, la o intalnire cu ambasadorii romani, ca "e extrem de clara o escaladare majora a actiunilor Rusiei in favoarea separatistilor din estul Ucrainei, exista riscul rasturnarii raportului de forte in favoarea Federatiei Ruse" si a anuntat ca va cere la Consiliul European de simbata intarirea sanctiunilor impuse deja Rusiei in domeniile financiar, energetic si militar. Basescu a cerut aliatilor din UE si NATO sa inceapa furnizarea de armament catre militarii ucraineni, pentru a contracara implicarea Rusiei alaturi de separatistii din estul si sud-estul Ucrainei. "Statele democratice trebuie sa depaseasca momentul declaratiilor de bune intentii. Armata ucraineana s-a saturat de cite casti si cite arme neletale a primit", a spus Basescu.

Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, la o intalnire cu ambasadorii romani, ca "E extrem de clara o escaladare majora a actiunilor Rusiei in favoarea separatisilor din estul Ucrainei, existand riscul rasturnarii raportului de forte in favoarea Federatiei Ruse."

"Deja se implineste o saptamana de cand Federatia Rusa a inceput sa introduca masiv tehnica militara si specialisti pentru operarea acelor echipamente. Riscul major este rasturnarea raportului de forte in favoarea separatistilor. Daca discutam foarte cinstit, este rasturnarea raportului de forte in favoarea Federatiei Ruse, care intretine si construieste acest conflict. Daca statele UE , stalele NATO, nu vor trece rapid la sprijinirea armatei ucraineen cu echipamente necesare cu care sa faca fata Federatiei Ruse, sansele Guvernului de la Kiev de a pune sub control estul Ucrainei devin iluzorii. Continuarea luptelor in estul Ucrainei risca sa se transforme intr-un macel", a declarat seful statului.Cele mai importante declaratii ale sefului statului:


Statele democratice trebuie sa depaseasca momentul declaratiilor de bune intentii. Armata ucraineana s-a saturat de cite casti si cite arme neletale a primit.

E timpul - daca vrem sa dam o sansa poporului ucrainean - trebuie sa actionam la fel ca Federatia Rusa. Adica sa punem la dispozitia armatei ucrainene orice mijloce pot fi disponibilizate pentru a-i ajuta in aceasta lupta.

Nivelul de sanctiuni impotriva Rusiei trebuie reevaluat.

Trebuie reevaluat pentru ca sanctiunile s-au adoptat la un moment in care Rusia avea inca o oarecare decenta in aprovizionarea cu armament modern si specialisti a separatistilor. Rusia si-a asumat fara posibilitatea de a nega - chiar daca diplomatia neaga - evidenta problelor din teren arata fara echivov ca Rusia a trecut la o cu totul alta etapa.

Ca atare, pozitia mea miine la COnsiliul European va fi indreptata spre sprijinukl Ucrainei cu armamanet cu care sa poata face fata agresiunii Rusiei, agresiune materializata in asa-numitul razboi hibrid.

Rusia inventeaza orice se poate inventa pentru a destabiliza o tara vecina.

Voi sustine ideea ca statele UE si NATO trebuie sa treaca la faza punerii la dispozitie a mijloacelor armate necesare armatei ucrainene.

Voi sustine sanctiuni financiare, in sectorul energetic si militar.

Nu mai putem continua sa ducem la bun sfirsit contractele pentru echipamente militare pe care le au diverse state cu armata rusa, atita timp cit aceste echipamente se indreapta impotriva democratiei, unui stat independent.La summitul NATO din Marea Britanie vom sustine - ce facem si acum la nivel diplomatic de peste 30 de zile- consolidarea flancului estic al Aliantei.

 In momentul de fata Romania e tara care are cel mai mare numar de trupe SUA din toate tarile estice, si interesul nostru major este o prezenta a fortelor navale NATO in Marea Neagra.

Avem 2 baze: Kogalniceanu si Deveselu.

In acelasi timp e clar ca in Marea Neagra elemente majore de riscuri de securitate vor veni din zona diferentei mari de capacitati navale dintre Rusia si tari ca Romania sau Bulgaria.

O prezenta navala consolidata a aliantei NATO va fi obiectivul nostru major.

Romania nu este un promotor al anularii Tratatului care vizeaza echilibrele de tehnica militara si trupe intre Rusia si NATO.

Optiunea noastra nu este pentru mari baze militare - avem baze militare - dar o prezenta navala e foarte importanta.
Sigur, nu sintem impotriva unui comandament NATO pe teritoriul Romaniei.

Grija pentru mentinearea tratatului CFE trebuie pastrata, pentru ca altfel se pot strica echilibrele.

Tratatul de la Montreux limiteaza in timp prezenta navelor militare ale altor state in Marea Neagra. O nava a unui stat ne-riveran poate ramine 21 de zile in Marea Neagra, dar aceasta rotatie a unor nave cu capabilitati majore ce pot descuraja idei ale unui bolnav care crede ca poate reface zonele de influenta ale URSS trebuie sa existe.

Nu avem un pericol pentru Romania in mod rational. Dar trebuie sa ne pregatim si pentru irational. Daca privim in jurul Marii Negre constatam o salba de conglicte inghetate, Ucraina e si ea. E inca un conflict extrem de fierbinte.

Personal, cred ca obietivul Rusiei e sa transforme acest conflict intr-un conflict inghetata, ca sa poata controla evolutia viitoare a Ucrainei - accesul in NATO sau UE al Ucrainei.

La randu-i, Romania trebuie sa-si revizuiasca imediat politica de finantare a armatei. Este adevarat, a fost criza economica la nivelul UE care a afectat si Romania puternic. Nu mai sintem in criza din 2009-2010 si poate ca decit sa pompam bani catre primari ca sa aduca voturi in campanie, mai bine punem bani la dispozitia Armatei.

Nu putem spune: suntem in NATO, sa vina americanii sa ne apere, ca noi avem buget redus.

Presedintele Obama in doua intilniri a precizat ca SUA vor face eforturi maxime, dar e obligatia statelor din Europa Centrala si de Est sa-si mareasca bugetele pentru aparare ca sa fie parteneri viabili.

Nu putem transforma nici constitutional, nici moral, responsabilitatea apararii catre SUA.

Mi se pare inacceptabil sa stabilesti ca prioritate alimentarea primarilor pentru campanie si sa nu te uiti la nevoile armatei.Concluzie: pozitia la Consiliul European si Summitul NATO: o noua etapa de sanctuni financiare, energetice, militare pentru Rusia si sprijin pentru armata ucraineana.

Alte subiecte: Romania a inteles ca nu se poate decupla de Eurogrup. Va pot informa ca au fost discutii extremd e importante la ultimul Consiliu European inc are marea dezbatere a fost relaxarea sau mentinerea masurilor de consolidare fiscala. Concluzia a fost ca la nivelul UE se vor mentine politicile de consolidare fiscala.

As traduce asa acest lucru: Europa a inteles ca nu mai poate asigura bunastarea cetatenilor pe datorie, din imprumuturi care ajung la scadenta si nu pot fi rostogolite la nesfirsit. Aceasta politica a luat sfirsit si trebuie sa trecem la politicile de consolidare care sa ne permita cresterea competitivitatii UE.

La final de mandat esti mult mai liber, asa ca o spun fara ezitare: daca UE nu va intelege sa renunte la povestea Europei sociale in favoarea unei povesti noi, Europa competitiva, ne pregatim sa reducem constant nivelul de trai al cetatenilor.

Diferenta dintre competitivitatea UE si SUA creste continuu in favoarea SUA. La fel si competitivitatea Chinei creste fata de cea a UE - luate globale. Nu ma refer la Germania, care e o insula de competitivitate.

Cred ca Romania trebuie sa-si asume in continuare ideea competitivitatii. Aici nu sunt asa de pesimist.

Investitiile facute in ultimele decade arata o Romanie in crestere de competitivitate - macar daca ne uitam la export.

Cei care ofteaza dupa trecuta industrie a Romaniei, va dau 2 cifre: In 1990, am exportat de 10 mld. dolari. Anul trecut am exportat de 50 miliarde euro.

Conditiile economice sunt deteriorate, va trebui ca Guvernul dupa alegeri sa faca o analiza sa vada de ce avem o prabusire a investitiilor straine directe.

Mai exista un element de optimism: circa 30% este productie industriala in Ro, comparativ cu 17-18% media in UE. Daca am mentine aceste echilibre si am fi putin mai eficienti in a crea conditii investitiilor straine directe.

Aceasta politica pe care noi am avut-o de a ne mentine conectati la Zona euro prin adoptarea tuturor masurilor impuse cred ca-si va arata binefacerile cind Romania va intra in zona euro - la 1 ianuarie 2019, potrivit planificarii.

Avem de rezolvat problema legata de societatile comerciale, de activitatile de servicii care inca sint in proprietatea statului. Avem partea privata de economie care e competitiva, si avem partea de stat din economie si care e neperformanta. Nu va mai dau exemple cu CFR, Posta Romana, Oltchim.

In relatia cu UE avem of-ul nostru national - MCV, pe care il consider un element de progres pentru evolutia pozitiva a Justitiei si statului de drept.

Daca privim la ultimul raport, constatam ca institutiile sint cotate pozitiv - DNA, DIICOT, Inalta Curte, ANI. Marea problema o avem in zona politica si trebuie inteles de toate partidele: protejarea ministrilor si parlamentarilor prin votul Parlamentului inseamna un amestec in treburile Justitiei. Aici trebuie sa progresam. Dvs ca ambasadori, consuli - va rog sa cititi raportul MCV si sa spuneti ca institutiile sint corect cotate. Singura mare problema o avem in zona politcului, unde va trebui muncit mai mult cu constiinta parlamentarilor.

Protejarea unor politicieni de catre procurori e de neinteles pentru statele UE si NATO. Aici avem probleme.Relatia transatlantica:

Aici, in 2011, cind s-a convenit Parteneriatul strategic cu SUA cred ca a fost facut un pas fundamental.

Nu este un simplu Parterneriat Strategic care sa vizeze securitatea nationala, ci vizeaza o ampla arie de interes comun - investitii (ne trebuie un mediu investitional corespunzator si nu introducere de taxe peste noaopte), educatia, cercetarea, mediul, cultura. Este cel mai complet Parteneriat Strategic pe care il are Romania. Conditia valorificarii lui este lipsa coruptiei, stat de drept si mediu investitional.

In toate discutiile pe care le am cu demnitari americani rezulta o deschidere majora, dar cu respectarea celor 3 conditii.

Vecinatate:


Trebuie sa recunoastem ca in cei 10 ani de mandat, poltiica externa a fost focusata pe Republica Moldova, repunerea pe agenda a interesului Romaniei pentru Basarabia.

Romania a facut eforturi mari diplomatice si financiare pentru ca apropierea de Moldova sa se produca.

La inceputul mandatului, 8% din cetatenii Moldoveni erau favorabili relatiei sau unirii cu Romania. Astazi, aproape 50% din populatie e pentru consolidarea relatiei.

E un progres care vine in primul rind din politica de recunoastere a dreptului la cetatenie.

Cele 5.500 de burse acordate de Romania tinerilor au fost un alt element de apropiere.

Cand le-a fost greu cu inundatiile, Romania a construit 800 de case noi in Moldova, a facut si Biserica de la Soroca, in stil maramuresean.

Contributia esentiala a fost si batalia dusa de Romania pentru ca Moldova sa semneze Acordul de asociere cu UE. A fost o batalie diplomatica dura. Cind am inceput sa particip la Consiliul European, Republica Moldova nu exista in documentele UE.

Esential e sa continuam sa furnizam creditul nerambursabil de 100 mil euro in etape catre Moldova. Am finalizat linia de 100 kilvolti, s-a finalizat gazoductul - e adevarat ca nu putem furniza deocamdata decit jumatate de miliard de metri cubi, trebuie sa ajungem la 4 miliarde, sa prelungim gazoductul pina la Chisinau, dar e un inceput. Gazoductul, desi semnat in 2011, a durat pina cand si UE a pus la dispozitie resursele financiare pentru constructia pe teritoriul Moldovei.

E important sa fie o prioritate interconectarea la energie electrica si gaze naturale. Avem de unde furniza energie electrica, si daca Dumnezeu ne ajuta, din 2019 vom putea acoperi integral necesarul Moldovei pentru gaze. Totul e sa avem infrastructura gata. Aici, guvernul si diplomatia noastra trebuie sa stea aproape de viitoarea Comisie Europeana ca sa finanteze lucrarile de pe teritoriul Moldovei.

S-a dat atentie romanilor din Serbia. Avem probleme mari cu guvernul de la Belgrad cu recunoasterea vlahilor ca minoritari romani si acordarea de drepturi. Dar sint convins ca usor-usor insistenta diplomatilor nostri va largi spectrul de bunavointa al Belgradului.

Romanii din Ucraina. Cea mai dificila perioada a intentiei noastre de a rezolva cit de cit problema minoritatii romanesti a fost perioada domnilor Iusceko si Timosenko, care - din cauza unui nationalism exacerbat - ajunsesera sa opreasca la granita si cartile romanesti.

Am avut o palpaire de lipsa de responsabilitate a noii puteri de la Kiev, cand primul lor gind a fost sa elimine drepturile minoritatilor. Atunci am avut discutii extrem de serioase cu premierul Iateniuk la Bruxelles, caruia i-am cerut categoric sa nu se promulge legea, si nu s-a promulgat.

Dar pentru minoritarii romani din Ucraina mai sint multe de facut. Nu e momentul cel mai bun, Ucraina se pregateste de alegeri anticipate, dar apoi problema trebuie luata in serios.

Poate ca si eu uneori am folosit uneori neadecvat termenul de "razboi la frontiera", vad ca s-a impamintenit in mass-media. E adevarat ca avem cea mai lunga frontiera cu Ucraina, dar pentru populatie vreau sa faca precizarea - Lugansk si Donetk sunt la o mie de km de frontiera Romaniei.

Faptul ca avem o tara destabilizata la frontiera are riscuri.Afganistan:

Alt capitol: participarea noastra in Afganistan, unde Romania a probat ca este furnizor de securitate. Pe 3 septembrie, vom da un alt raspuns la o noua solicitare legata de Agfanistan, securizarea Aeroportului din Kandahar, vom mentine 400 de militari. Vom trece prin CSAT decizia.

Din Afganistan plecam, dar nu de tot. Vom ramine cu responsabilitati la Kandahar.

Parteneriatele strategice:


Nu as relua subiectul cu SUA, dar avem citeva documente semnate si atrag atentia ca ele ne creeaza oportunitati. Parteneriat strategic cu Polonia, cu Turcia, cu Koreea de Sud, cu Azerbaidjan - care e cheie in eventuala punere in aplicare a proiectului AGRI.

Diaspora:

Inca facem prea putin pentru romanii de-afara, me refer la romanii care dupa liberalizarea circulatiei se afla in Italia, Spania, Franta, Germania, Marea Britanie, Irlanda, SUA.

Va trebui sa facem mai mult, chiar daca intre timp le-am dat repreznetare in parlament, chiar daca in ultimii ani s-a marit consistent numarul de sectii de vot, chiar daca statul roman a sprijinit constructia de biserici in strainatate, inca avem foarte multe de facut.

Eu cred ca romanii din diaspora noua trebuie tinuti aproape de tara - mama.

Privesc la cum a devenit lumea in ultimii ani: tot mai nesigura, chiar daca la un moment dat NATO a avut interventii militare. Iata ca in urma interventiilor, lucrurile nu au fost rezolvate. A cazut un dictator ca Saddam sau gadaffi, dar nu ne-am pus problema ce punem in loc. Mubarak a fost inlocuit de Fratia Musulmana. E clar ca pe viitor Romania trebuie sa fie extrem de ferma in a spune: va sintem aliati, dar vrem sa stim ce punem in loc atunci cind intervenim pentru schimbarea unui regim.

In opinia mea, dincolo de emotivitatea generata de conflictul din Ucraina, cel mai mare pericol pentru lumea crestina, pentru stabilitatea lumii, este Statul Islamic. Au oameni infiltrati peste tot, o ideologie care prinde la tineret, au o finantare colosala. Cand se va defini o strategie pentru combaterea acestui flagel, Romania va trebui sa fie parte a strategiei, pentru ca pericolul expansiunii catre Balcani este major.

Acum, catre sfirsitul mandatului, sint mai constient ca oricind ca primii care trebuie sa aiba capabilitati ca sa se apere trebuie sa fie romanii, apoi vin americanii, britanicii, francezii sa ne apere.

SUA si-a asumat zona Asia-Pacific, care consuma resurse uriase. Privim la Iran, tot SUA trebuie implicate, la fel in Orientul Mijlociu. Este totusi o singura tara, nu poate apara singura toata lumea democratica, daca la rindul ei lumea democratica nu face eforturi sa se apere singura.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13379 vizualizari

 • +9 (17 voturi)    
  sincer vorbind (Vineri, 29 august 2014, 12:20)

  Bittick [utilizator]

  nu cred ca UE sau SUA vor livra armament Ucrainei ci poate doar cativa experti care-i sa-i ajute pe militarii ucraineni. Se vede clar ca SUA si mai ales UE nu au deocamdata intentia sa-i infrunte direct pe rusi...
  • +12 (18 voturi)    
   despre aramament (Vineri, 29 august 2014, 12:42)

   Radu Chirila [utilizator] i-a raspuns lui Bittick

   Probabil ai dreptate, dar totusi sper ca UE si NATO sa faca pasul asta sa vada rusii ca nu pot face chiar ce vor si toti inchid ochii. Daca le iese de data asta urmeaza Moldova si poate chiar noi peste 2 ani.
   • -12 (20 voturi)    
    ... (Vineri, 29 august 2014, 13:21)

    muzule [utilizator] i-a raspuns lui Radu Chirila

    am mai vazut undeva filmul asta...parca era prin '40...istoria de fapt nu foloseste nimanui, facem la infinit aceleasi greseli... aici nu e vorba de cine e bun sau rau, ci de faptul ca razboiul aduce razboi, moartea aduce moarte. si ca Rusia a fost si va fi mereu vecinul Romaniei, si singurul mod de a avea liniste e calea diplomatiei si neutralitatea. asa riscam alti 50 de ani de sovietizare fortata... in orice caz, rusia n-o sa uite ce face guvernul roman in momentele astea.
    • +8 (10 voturi)    
     nimic (Vineri, 29 august 2014, 14:19)

     mikeyu [utilizator] i-a raspuns lui muzule

     guvernul roman nu face nimic. nici macar la nivel declarativ nu-i crede nimeni. parca-s la blat. In privinta istoriei, gresesti. Daca Europa era unita impotriva lui Hitler in 1939, WWII nu mai pornea.
     • 0 (0 voturi)    
      ... (Sâmbătă, 30 august 2014, 16:54)

      muzule [utilizator] i-a raspuns lui mikeyu

      la fel as spune si eu: daca europa ar fi unita impotriva USA, am evita un posibil razboi mult mai dezastruos cu Rusia, vecinul Europei dintotdeauna, si recent in bune relatii cu multe state europene. SUA imping granitele NATO mult prea departe si ne risca noua pielea cu bombele rusesti...
    • +13 (15 voturi)    
     Moscova nu crede in lacrimi (Vineri, 29 august 2014, 14:24)

     urob [utilizator] i-a raspuns lui muzule

     dar nici de fundurile in sus nu e impresionata.
     Las-o mai usor cu neutralitatea.Mai citeste stirile si vezi cum provoaca Finlanda,tara care este neutra si care a avut in trecutul ei apropiat razboi cu Rusia lui Stalin.
     Eu unul cred ca nimeni cu scaun la cap nu poate pune chezasie multa pa ce spune Moscova.Dupa cum spui si tu :uita-te in istorie si nu repeta greseli.Am fost aliati in primul razboi mondial,dar la sfarsitul lui tezaurul a ramas la Moscova.Dupa doua decenii si Basarabia ramanea la Moscova s.a.m.d.
     Cu ce tara se invecineaza Rusia? Cu ce tara vrea !(banc cu Radio Ereven despre URSS)
     • +1 (1 vot)    
      ... (Sâmbătă, 30 august 2014, 16:54)

      muzule [utilizator] i-a raspuns lui urob

      ai dat un exemplu excelent. uita-te cum e finlanda fata de romania la 70 de ani de la WWII
    • +10 (12 voturi)    
     ... (Vineri, 29 august 2014, 14:24)

     un anonim [utilizator] i-a raspuns lui muzule

     sunt de acord ca diplomatia este cea mai buna cale dar trebuie totusi sa spunem clar de care parte a baricadei suntem.
     in '40, cand rusii ne-au luat basarabia, romania era neutra. cu ce ne-a ajutat asta?
     • 0 (0 voturi)    
      ... (Sâmbătă, 30 august 2014, 16:58)

      muzule [utilizator] i-a raspuns lui un anonim

      evident ca neutralitatea nu e o arma infailibila, si raul te poate lovi orice ai face. de-a lungul istoriei cred insa ca a dat rezultate mult mai bune decit aliantele cu agresori. pt ca asta e SUA acum, un agresor care joaca jocul geopolitic mult prea aproape de moscova si singura posibila "victorie" a lor ar fi ca Rusia sa foloseasca un pic din armamentul ei nuclear...
   • 0 (10 voturi)    
    Ce armament disponibilizeaza Basescu pt. Ucraina? (Vineri, 29 august 2014, 15:29)

    dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui Radu Chirila

    Cu referire la citatul de mai jos in care Traian Basescu cere occidentului, NATO, UE, etc., sa ajute Ucraina cu armament ce poate fi disponibilizat in diverse state care sustin regimul de la Kiev, ma intreb, Romania ce poate da Ucrainei? Daca presedintele pune pe cineva de la armata sa faca o analiza serioasa va constata ca indiferent ce am dona, chiar tot echipamentul letal din dotare, asta nu va ajuta prea mult Ucraina care are o armata inzestrata cu tehnica superioara celei romanesti. Kievul dispune de o armata la fel de tare ca a Frantei.

    Pe de alta parte, o Ucraina deosebit de puternica militar capabila sa bata Rusia nu este in interesul Romaniei deoarece avem de recuperat Sudul si Nordul Basarabiei. Daca regimul de la Kiev este capabil sa invinga Rusia in mod clar va bate si Romania. Interesul nostru este o Ucraina slaba si o Rusie cit mai departe de granitele tarii, atit.
    Sincer o armata americana de 100 000 soldati inzestrata dupa ultimele standarde si trimisa sa lupte in Ucraina, cot la cot cu trupele locale, ma indoiesc ca ar ajuta prea mult.

    Citat Traian Basescu: "Statele democratice trebuie sa depaseasca momentuld declaratiilro de bune intentii. Armata ucraineana s-a saturat de cite casti si cite arme neletale a primit.

    E timpul - daca vrem sa dam o sansa poporului ucrainean - trebuie sa actionam la fel ca Federatia Rusa. Adica sa punem la dispozitia armatei ucrainene orice mijloce pot fi disponibilizate pentru a-i ajuta in aceasta lupta."
  • +12 (18 voturi)    
   ba eu cred ca..... (Vineri, 29 august 2014, 13:29)

   translativus [utilizator] i-a raspuns lui Bittick

   ....tocmai asta se va intampla, luand in considerare ultimele declaratii ale sefului NATO si apoi, daca nu ar face-o, ar da dovada de o inconstienta teribila pentru ca astfel ar incuraja agresivitatea lui Putin catre alte teritorii.

   De asemenea, armata ukrainiana ar trebui sa isi schimbe tactica de lupta conventionala pe care o are pentru ca ea este arhicunoscuta de Kremlin si sa adopte stilul afgan, cel prin care o mana de oameni, organizati in triburi, au rupt cu bataia armata rosie, cu toata tehnica ei cu tot si a gonit-o cu suturi in dos din Afganistan, singura infrangere de proportii a rusiei de dupa cel de al doilea razboi.
   • +1 (5 voturi)    
    De acord (Vineri, 29 august 2014, 15:00)

    Caligula [utilizator] i-a raspuns lui translativus

    Ce sanctiuni poate lua Rusia impotriva SUA sau a altor tari care nu depind de gazele rusesti ? Actualele sactiuni sunt indreptate la import in loc de export - asta spune foarte mult de posibilitatile Rusiei.
    Devine clar ca jocul Rusiei e de a nu invada Ucraina - e prea mare si prea scump de administrat. Asta permite o aprovizionare militara sigura si contiua - aici NATO are un avantaj in propria fragmentare. Tot la capitolul asimetrie: pentru ca Rusia nu poate invada, Ucraina ar putea ataca concentratiile de trupe ruse de peste granita pentru a le indeparta de acolo - mi se pare logic.
    • 0 (4 voturi)    
     Nu cred ca "marele" Putin(1,6 m).... (Vineri, 29 august 2014, 17:23)

     translativus [utilizator] i-a raspuns lui Caligula

     ....."cel mai iscusit vanator, descoperitor de amfore in MN, salvatorul ziaristilor pierduti si unicul om care a putut telecomanda un card de rate", va tine cont de "nimicuri" de aprovizionare....etc.
     Pentru el conteaza doar imaginea sa, faurita cu migala de lingaii de la Kremlin, care s-ar transforma dintr-un titan intr-un biet golan, in cazul unei infrangeri in Ukraina asa ca, tineretul rus va trebui sa moara "pentru patrie" sau sa moara impuscat de politruci, in cazul in care refuza prima varianta. Pot alege "in mod democratic".
   • +2 (8 voturi)    
    triburile afgane... (Vineri, 29 august 2014, 15:31)

    Lucky1 [utilizator] i-a raspuns lui translativus

    ...prin Osama bin Laden, erau dotate cu echipament sofisticat de lupta, in special anti-aerian, exemplu lansatoare portabile Stinger, care au facut prapad in avioanele si elicopterele rusesti.

    Eu cred ca vestul va livra echipament militar Ucrainei, ca si asistenta dat fiind nevoia de date prin sateliti, strategii militare, telecomunicatii, etc... Nu trupeti dar in rest, pretty much everything...
    Este o ocazie unica de a face Rusia sa inteleaga unde-i este locul meritat, foarte importanta si ca descurajare pentru alte actiuni acum si viitor.
    • 0 (4 voturi)    
     intradevar...... (Vineri, 29 august 2014, 17:26)

     translativus [utilizator] i-a raspuns lui Lucky1

     ......calitatea armamentului va decide soarta razboiului ori in acest caz, Rusia a fost mereu umilita de armamentul occidental.
     • 0 (4 voturi)    
      Cred ca da... (Vineri, 29 august 2014, 18:44)

      Lucky1 [utilizator] i-a raspuns lui translativus

      ...si mai cred ca, acest conflict va fi excaladat de Rusia la cote aproape de conflict militar de proportii superioare unui conflict zonal.
      Cu ajutor financiar, energetic, militar (echipament), ajutor logistic specific, Ucraina va putea sustine efortul pe o perioada de cel putin 1 an, timp in care economia Rusiei, "ajutata" in paralel de sanctiuni ultra severe din partea "vestului salbatic", se va topi ca un Swiss fondue...
      • -1 (5 voturi)    
       si eu cred.... (Vineri, 29 august 2014, 20:19)

       translativus [utilizator] i-a raspuns lui Lucky1

       .....ca Putin va escalada conflictul si nu din cine stie ratiuni segice ci mai degraba pentru a-si satisface orgoliul sau de narcisist frustrat.
       Dovada este comportamentul obraznic si minciuna ca de fapt Rusia este atacata.

       Ce trebuie sa inteleaga "socatii, inmarmuritii si scandalizatii" lideri occidentali, este ca stoparea agresiunii rusesti la frontiera ukrainei reprezinta insasi stoparea inceperii unui nou macel mondial si de aceea ar trebui sa lase gargara si asa socati cum sunt, sa inceapa trimiterea de echipament, arme si munitii imediat si din abundenta, armatei ukrainiene, caci daca o mai balanganesc mult, s-ar putea sa fie prea tarziu.
   • +3 (5 voturi)    
    Afganistan (Vineri, 29 august 2014, 15:47)

    Adrian1 [utilizator] i-a raspuns lui translativus

    Afganistanul are alt relief si alt gen de oameni/luptatori, s-ar putea sa nu mearga aceeasi miscare.
    • 0 (4 voturi)    
     intradevar..... (Vineri, 29 august 2014, 17:39)

     translativus [utilizator] i-a raspuns lui Adrian1

     ....alt relief si alt gen de oameni dar victoria a fost asigurata de armamentul american, care s-a impus in fata armamentului rusesc in toate confruntarile directe si in toate zonele de razboi.
     Asa ca, organizandu-se in grupuri mici si dispunand de armamentul adecvat, ukrainienii pot distruge blindatele rusesti creind astfel o spartura uriase in moralul invadatorilor si tuflind aroganta putinista.
     Abia atunci "mama rusia" se va trezi din visarea umeda de mare putoare.....aaa putere voiam sa spun.
     • 0 (2 voturi)    
      Prietene (Sâmbătă, 30 august 2014, 9:25)

      miguelito [utilizator] i-a raspuns lui translativus

      uiti un lucru: Rusia nu vrea sa cucereasca Kievul, iar in zona de conflict, peste 80% din populatie este pro-Rusia.
      • 0 (2 voturi)    
       cine spune ca Rusia.... (Sâmbătă, 30 august 2014, 14:00)

       translativus [utilizator] i-a raspuns lui miguelito

       ....nu vrea sa cucereasca kievul ? Cine spune ca Rusia nu vrea sa cucereasca intreaga lume ?
       Deocamdata Rusia este stat agresor iar daca se pune problema despre etnii, Rusia ar trebui impartita imediat intre chinezi, japonezi. mongoli, turci....etc.

       Asasa ca, prietene, propaganda pro-agresor, la mine nu tine.
       • +1 (1 vot)    
        Prietene, (Sâmbătă, 30 august 2014, 18:47)

        miguelito [utilizator] i-a raspuns lui translativus

        fara suparare dar cred ca ar trebui sa inghiti niste pastile. Noroc ca nu faci parte din conducerea unui stat ca ai fi fost in stare sa declansezi al 3-lea razboi mondial.
        • 0 (0 voturi)    
         "prietene"..... (Duminică, 31 august 2014, 8:27)

         translativus [utilizator] i-a raspuns lui miguelito

         ....fara suparare dar daca acestea sunt "argumentili" pe care le aduci in apararea statului agresor Rusia, inseamna ca esti doar ofiter inferior si nu prea ai sanse la avansare.

         Daca doresti un dialog, vino cu argumente adevarate si le vom dezbate altfel, nu te voi mai baga in seama.
    • 0 (4 voturi)    
     RPG vs tanc (Vineri, 29 august 2014, 18:04)

     antrax [utilizator] i-a raspuns lui Adrian1

     Arme antitanc, rachete anti avion/elicopter. Fara numar.
     Dupa cum se vede "separatistii" le folosesc cu succes. Deci se va putea si invers.
     Trebuie lichidata tehnica grea, si distrusa mobilitatea.

     Plus sprijin contra pieselor de artilerie/radar si ce mai e important (de ex distruse cu rachete trase de pe nave din M. Neagra).
  • 0 (0 voturi)    
   Daca le dau la ucrainieni... (Duminică, 31 august 2014, 8:57)

   John M. [utilizator] i-a raspuns lui Bittick

   cateva avioane A-10 ("tank busters"), niste tancuri A-1 si cateva Apaches, sa lupte intre granitele proprii, s-ar putea schimba radical lucrurile.
 • +19 (25 voturi)    
  Despre sanctiuni (Vineri, 29 august 2014, 12:20)

  Nickson [utilizator]

  Interesant, ce fel de sanctiuni vor propune frau Merkel and Co. in momentul cind tancurile ruesti vor fi la 100 km de Berlin? Dar la 25?
  • +8 (10 voturi)    
   Monty Python (Vineri, 29 august 2014, 12:59)

   gaspy [utilizator] i-a raspuns lui Nickson

   E un sketch vechi facut de englezi legat exact de chestia asta. E din perioada razboiului rece, dar daca stiti engleza, trebuie vazut - e savuros si actual, ca si Caragiale la noi: https://www.youtube.com/watch?v=IX_d_vMKswE
   • +9 (11 voturi)    
    Despre liderii Occidentului (Vineri, 29 august 2014, 13:43)

    Nickson [utilizator] i-a raspuns lui gaspy

    Sketch-ul mentionat demonstreaza inca o data ceea ce noi doar intuim, ira tarul de la Moscova se vede ca o stie mai demult - liderii Occidentului nu sint capabili sa-si asume raspunderea pentru propriile decizii. Cu asa "opozanti" ar fi o prostie din partea rusilor sa se perocupe de respectarea oricaror norme de drept international.
   • +1 (5 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 29 august 2014, 14:33)

    [anonim] i-a raspuns lui gaspy

 • -7 (27 voturi)    
  Interesanta declaratie (Vineri, 29 august 2014, 12:23)

  ggjupanu [utilizator]

  Poftim? "E timpul - daca vrem sa dam o sansa poporului ucrainean - trebuie sa actionam la fel ca Federatia Rusa. Adica sa punem la dispozitia armatei ucrainene orice mijloce pot fi disponibilizate pentru a-i ajuta in aceasta lupta" - oricum....declaratia lui Base nu ii apartine lui ci a americanilor.
 • 0 (28 voturi)    
  liderul regional (Vineri, 29 august 2014, 12:25)

  Gustav666 [utilizator]

  E ca in bancul cu elefantul si cu puricele aflati la plimbare. Puricele: Auzi cum tropaim amandoi?
  As avea o propunere, sa le dam ucrainienilor avioanele alea F16 dar cu conditia sa si le repare singuri.
 • +6 (24 voturi)    
  Foarte bataios Basescu (Vineri, 29 august 2014, 12:29)

  Bittick [utilizator]

  Cred ca ar trebui totusi sa se uite un pic si peste umar ca sa vada daca cineva-i acopera spatele... Nu de alta, dar occidentul ne-a mai vandut odata rusilor asa ca...
 • +11 (27 voturi)    
  Comment sters de user (Vineri, 29 august 2014, 12:33)

  qwerasdf [anonim]

  • -17 (29 voturi)    
   are .. cojio..ce ? (Vineri, 29 august 2014, 12:46)

   adrian8 [utilizator] i-a raspuns lui qwerasdf

   mai are 1-2 luni de mandat si tot ce mai trebuie sa declare el razboi ...
   e barbat mare cand e cazul sa scoata fraierii in fata !

   ps. oricum discursul lui e decis de altcineva .. cel putin pe aspectul asta .
 • +14 (26 voturi)    
  APEL SOS CATRE PRESEDINTELE OBAMA (Vineri, 29 august 2014, 12:45)

  Ciobanul Bucur [utilizator]

  Domnule Presedinte, Salvati Sufletele Noastre de ciuma rosie care se apropie de noi adusa nu doar de tancurile rusesti aflate deja in Ucraina, ci mai ales de iresponsabilul vesel aflat acum pe scaunul de Premier si in curand si pe cel de la Cotroceni.Nu credeti nimic din ce spune, minte de dimineata pana seara.
  • -16 (24 voturi)    
   bravo (Vineri, 29 august 2014, 13:01)

   Gustav666 [utilizator] i-a raspuns lui Ciobanul Bucur

   Acum poti sa te intorci la mioarele tale
 • -4 (14 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 29 august 2014, 12:48)

  [anonim]

 • +5 (17 voturi)    
  ucraina nu prea merita ajutorul nostru (Vineri, 29 august 2014, 13:14)

  un clujean in bucuresti [utilizator]

  ar trebui sa le cerem sa acorde drepturi minoritatilor române, să ne plătească datoriile alea vechi de 25 de ani și să mai pluseze ceva și cu canalul bâstroe și ce conflicte am mai avut noi cu ei p-acolo
 • +10 (20 voturi)    
  Base a tras spuza pe burta RO (Vineri, 29 august 2014, 13:16)

  ..13 [utilizator]

  Bine!!!!

  A punctat ca din punct de vedere militar Ro este tara care poate sa indeplineasca cel mai usor orice misiune NATO - adicalea daca fratica din USA mai trimite ceva sa fie plasat acolo unde exista deja capabilitati si unde mai usor de integrat suplimentul.

  Base are dreptate!
  Fratica din USA trimite ceva nave in Black Sea ca nu vrem sa avem lac rusesc in zona.

  Daca apare lacul rusesc in Black Sea am pus-o rau de tot de mamaliga - mai devreme sau mai tarziu!!!

  Este momentul sa scapam de tot de influenta rusa din zona!

  keep on working on partnership USA - RO!
 • +3 (13 voturi)    
  pe cine vrem sa sustinem? (Vineri, 29 august 2014, 14:44)

  freestyle [utilizator]

  "Cea mai dificila perioada a intentiei noastre de a rezolva cit de cit problema minoritatii romanesti a fost perioada domnilor Iusceko si Timosenko, care - din cauza unui nationalism exacerbat - ajunsesera sa opreasca la granita si cartile romanesti. "

  Adica guvernele alea cele mai "democratice" si prooccidentale erau de fapt cele mai antiromanesti.

  "Am avut o palpaire de lipsa de responsabilitate a noii puteri de la Kiev, cand primul lor gind a fost sa elimine drepturile minoritatilor. Atunci am avut discutii extrem de serioase cu premierul Iateniuk la Bruxelles, caruia i-am cerut categoric sa nu se promulge legea, si nu s-a promulgat."

  Extraordinara realizare!
  Deci dupa anularea legii minoritatilor kievenii au vrut sa interzica orice fel de drepturi pentru minoritati?
  Si mai vreti sa sustineti tara asta? Pe nationalistii astia vreti sa-i inarmati?

  Cand va rasari democratia in Ucraina sa-i faceti o poza, sa o vedem si noi.
 • +1 (9 voturi)    
  Istoria se repeta (Vineri, 29 august 2014, 15:22)

  newlook [utilizator]

  Deci, dupa cum spun ortacii de mai sus si Vocea ce le spune cum sa gandeasca (Basescu) e bine ca, neprovocata, fara sa sufere nici un fel de pierderi colaterale, fara a avea nici un castig, Romania aproape declara razboi unui stat capabil sa o inghita in 24 de ore.
  De ce?
  Pentru a sustine un regim nazist al unui stat artificial, existent numai de un sfert de secol in doua milenii, stat care, chiar in scurta sa existenta s-a dovedit a fi dusmanul cel mai hotarat al Romaniei si pe care orice analiza strategica l-ar desemna pe viitor cel putin un competitor agresiv pentru tara noastra.

  Ce mirati or sa fie ortacii de mai sus cand Rusia va lovi Romania !
 • -2 (4 voturi)    
  Armament letal sau neletal? (Vineri, 29 august 2014, 21:10)

  Miky60 [utilizator]

  Obama a spus ca va furniza armament NELETAL in Ucraina, in timp ce domnul Basescu a sustinut aducere de armament LETAL in Ucraina si marirea peste limite a flotei nato, adica intrarea in razboi!
  Ma bucur ca domnul Basescu ne sustine in lupta impotriva ciumei rosii!
  • +1 (5 voturi)    
   Deci Basescu e mai tare ca Obama. (Sâmbătă, 30 august 2014, 1:35)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

   "Ma bucur ca domnul Basescu ne sustine in lupta impotriva ciumei rosii!"

   ======================

   Sigur ca da. "Va" sustine, dar mai din spate, un pic. E drept ca si vitejii astia de forum lupta pana la unu' (13.00) pentru iubita Ukraina.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by